Siirry suoraan sisältöön

Haltialanmetsän ennallistaminen etenee − luonnon monimuotoisuutta turvataan

13.09.2021

Helsingin kaupunki ennallistaa luontoa Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella. Vanhoihin kuivatusojiin rakennetaan patoja, jolloin maaperän alkuperäinen kosteustasapaino palautuu.

”Kun vedenpinta nousee, metsä palautuu hitaasti takaisin luonnontilaan, kosteaksi ja reheväksi lehtokorveksi. Ennallistaminen on tärkeää Haltialanmetsän luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi”, kertoo projektikoordinaattori Hanna Tuovila.

Tuovila työskentelee ennallistamishankkeessa ympäristöministeriön myöntämällä kuntien monimuotoisuutta edistävällä Kunta-Helmi-rahoituksella, jolla myös patojen rakentaminen toteutetaan.

Haltialanmetsän pohjoista korpialuetta on ennallistettu vuodesta 2006 alkaen. Alue on alkanut ennallistua myös luontaisesti, kun kaatuneet puut ovat muodostaneet patoja ojiin.

Nyt alkavassa uudessa ennallistamishankkeessa luonnonsuojelualueelle rakennetaan kymmenkunta patoa. Niissä käytetään pääasiassa luonnonsoraa. Työt alkavat syyskuun puolivälissä alueen eteläosasta, läheltä Paloheinän majaa ja jatkuvat ensi vuonna.

Kun maaperän veden pinta nousee, metsä palautuu hitaasti takaisin luonnontilaan. Kuva on vanhalta ennallistamisalueelta Haltialan pohjoisosasta. Kuva: Hanna Tuovila.

Kun maaperän vedenpinta nousee, metsä palautuu hitaasti takaisin luonnontilaan. Kuva on vanhalta ennallistamisalueelta Haltialan pohjoisosasta. Kuva: Hanna Tuovila.

Opastusta ja polkuja parannetaan

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen pääsisäänkäynneille suunnitellaan parhaillaan opastauluja, joihin tulee suojelualueen kartta ja suositeltavat polut. Polkureitit merkitään myös maastoon ja kunnostetaan soralla, jotta luonto kestää lisääntyvät kävijämäärät.

Luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelmassa esitetään suojeluun, hoitoon ja käyttöön liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet, mukaan lukien purojen ja korpien ennallistamistoimet.

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelma 2020–2030 (pdf)

Kuvat: Hanna Tuovila.

Helmi-hankkeen logo.