Helsingin kaupunki käynnisti viime kesänä kiertotalouden klusteriohjelman, jonka tavoitteena on edistää sekä kiertotalouden mukaista innovaatio- ja liiketoimintaa että kaupungin ilmastotavoitteita. Klusteriohjelmaan on liittynyt mukaan suuri joukko yrityksiä, tutkimuslaitoksia, korkeakouluja sekä muita organisaatioita, jotka haluavat yhdessä edistää kiertotaloutta konkreettisin toimin.
Kiertotalousklusteri keskittyy alkuvaiheessa erityisesti rakentamisen
kiertotalouden edistämiseen, koska Helsingin kaupungilla on vahva rooli tilaajana, rakennuttajana ja rakentajana. Esimerkiksi materiaalivirtojen hallinta ja hyödyntäminen edellyttävät monialaista kehittämistä sekä koordinoitua yhteistyötä. Myös digitaalisilla ratkaisuilla ja alustapalveluilla on suuri merkitys kiertotalouden ja siihen perustuvan uuden liiketoiminnan edistämisessä.
”Nollapäästöisessä Helsingissä vuonna 2040 kaupunkiympäristö sitoo hiiltä yhtä paljon kuin se tuottaa päästöjä. Rakennusmateriaalit kiertävät tehokkaasti ja neitseellisten luonnonvarojen käyttö on minimoitu. Tämä tavoite haastaa meidät kaikki kehittämään yhdessä ratkaisuja, jotka ovat sekä turvallisia, että kestäviä”, sanoo Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Rakennusalan yrityksistä suuri osa toimii pääkaupunkiseudulla tai laajemmin metropolialueella. Alueen materiaalivirrat ovat sen takia suuret ja toiminnot sijaitsevat melko lähellä toisiaan. Siksi materiaalien kuljetuskustannukset ovat kohtuullisia. Lisäksi kiertotalouden uusia ratkaisuja kehittävistä ja tarjoavista toimijoista merkittävä osa toimii täällä. Metropolialueella jos missä materiaalien uudelleenkäyttö, kierrätys ja jalostus uusiomateriaaliksi voivatkin kehittyä kannattavaksi liiketoiminnaksi.
Kiertotalouden klusteriohjelman seminaari järjestetään Helsingin kaupungintalolla ja Helsinki-kanavalla 25.11.
Kiertotalouden klusteriohjelma järjestää ensi viikon torstaina 25. marraskuuta laajan seminaarin, jonka puhujina on laaja joukko rakennusalan ammattilaisia. Tilaisuuteen voi osallistua joko Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla tai Helsinki-kanavalla osoitteessa https://www.helsinkikanava.fi/fi/ .
Seminaarissa kuullaan muun muassa siitä, mikä on kiertotalouden rooli nollapäästöisessä Helsingissä vuonna 2040 sekä mitä ajankohtaisia asioita klusteriohjelmaan nyt kuuluu. Case-esimerkkeinä kuullaan muun muassa Jätkäsaaren Kiertotalouskorttelista sekä siitä, miten purkukohteen rakennusosien ja irtaimiston myynti onnistui Katajanokanlaituri 4:n purun yhteydessä. Seminaarin koko ohjelman näet tästä.
”Hiilineutraali rakentaminen haastaa kaikki toimialan yritykset ennen kokemattomalla tavalla. Kysymys on toimialan systeemisestä muutoksesta, joka tarkoittaa merkittäviä investointeja ja avaa niiden myötä uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia kansainvälisessäkin mittakaavassa. Helsingillä on paikka toimia hyvänä esimerkkinä ja esikuvana ja muutoksen mahdollistajana. Teknologian roolin kasvu tulee olemaan merkittävää. On hienoa, että toimiala tulee nousemaan monella tavalla merkittävämmän tulevaisuuden ”pelintekijän” rooliin”, tiivistää seminaarissa yhtenä rakennusalan yritysten edustajana toimiva FIRAn toimitusjohtaja Jussi Aho.
Ilmoittautumiset tapahtumatorin tilaisuuteen 19.11. mennessä tämän linkin kautta.
Uutisen kuva: Katajanokanlaituri
4:ssä sijainneen varastorakennuksen purun yhteydessä on kokeiltu
rakennusosien ja irtaimiston myyntiin liittyviä erilaisia liiketoimintamalleja.
Kuva: Kari Ylitalo