Miten opitaan oppimaan? Millainen on kaikkien koulu? Mitä taitoja tulevaisuudessa tarvitaan?
Näihin ja muihin peruskoululaisten huoltajia askarruttaviin kysymyksin vastataan Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunkien yhteisessä viestintäkampanjassa. Ihan perus -kampanja on käynnistynyt hankekuntien sosiaalisen median kanavissa ja jatkuu koko syksyn. Kampanjaa voi seurata aihetunnisteella #paraskoulu, jonka alla voi jakaa myös omia ajatuksiaan kampanjan aiheista.
Maailmassa ja työelämässä tapahtuneet muutokset heijastuvat kouluihin paitsi opetuksen sisällöissä ja menetelmissä, myös oppimisympäristöissä. Tarve ymmärtää, mitä kouluissa tänä päivänä tapahtuu, on huoltajien keskuudessa huutava. Uudistukset mietityttävät, ehkä jopa pelottavat.
Ihan perus -kampanjassa tutustutaan oppimisen ja arvioinnin erilaisiin muotoihin, opettajan rooliin, uudenlaisiin oppimisympäristöihin, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen, kiusaamisen ehkäisemiseen sekä arjessa ja työelämässä tarvittavien tulevaisuuden taitojen kehittämiseen. Ääneen pääsevät niin koululaiset kuin opettajatkin, mutta myös luokanopettaja ja kolumnisti Joona-Hermanni Mäkinen, diversiteettikonsultti ja aktivisti Fatima Verwijnen sekä futuristi Perttu Pölönen.
Ihan perus -kampanja on osa Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun yhteistä Teemme tulevaisuuden tekijöitä – peruskoulu on parasta! -hanketta. Hankkeen tarkoituksena on auttaa vanhempia ja päättäjiä ymmärtämään paremmin, millaista on opiskelu 2020-luvun peruskoulussa. Hanketta rahoittaa Opetushallitus ja se on osa #paraskoulu 2.0 -ohjelmaa.
Kampanjan lisäksi hankekuntien kaikille 5.- ja 7.-luokkalaisille jaetaan yllä kotiin vietäväksi Peruskoulu on parasta -lehti, joka esittelee perusopetuksen arkea Suomen suurimmissa kunnissa. Lehden painos on 36 500 kappaletta ja se on julkaistu myös verkossa.