Keväällä Korkeasaaressa syntynyt partakorppikotka nousee siivilleen ensi kertaa Korsikalla. Siellä partakorppikotka on vaarassa hävitä sukupuuttoon, sillä Korsikalla tiedetään pesivän vain kaksi paria. Korkeasaaren kasvatit vahvistavat jo toista kertaa Euroopan harvinaisimman korppikotkan luonnonkantaa.
Metsästys, myrkyttäminen ja ravinnon puute sekä törmääminen ihmisen rakentamiin esteisiin rajoittaa korppikotkien levinneisyyttä. Kotkien lisääntyminenkin vaikeutuu pirstoutuneilla elinalueilla.
Korkeasaaren partakorppikotkille kuoriutui poikanen maaliskuun alussa. 25-vuotiaan naaraan ja 8-vuotiaan koiraan jälkeläinen on varttunut kallioluolapesässään nuoreksi korppikotkaksi ja on pian valmis lentämään.
Lajin suojelukoordinaattori valitsi Korkeasaaren poikasen mukaan Life Gyprescue -suojeluhankkeeseen, jonka tavoitteena on estää partakorppikotkan häviäminen Korsikalta. Partakorppikotkia elää Etelä-Euroopan vuoristoalueilla joitakin satoja. Suojeluhanke parantaa lajin elinolosuhteita ja vahvistaa kantaa geneettisesti sopivilla eläintarhojen nuorilla linnuilla.
Korkeasaaren eläinlääkäri varusti poikasen mikrosirulla ja otti verinäytteen sukupuolen määritystä varten – todennäköisesti lintu on naaras. Poikasen painoksi mitattiin kolmen kuukauden iässä 5,4 kiloa. Se vastaa jo aikuisen partakorppikotkan painoa.
Lentokoneella Barcelonaan, lautalla Korsikalle
Partakorppikotka matkusti ensin lentokoneen siivin Barcelonaan. Siellä siipisulkiin valkaistiin laikut helpottamaan jatkossa tunnistusta. Kyytiin mukaan otettiin samanikäinen partakorppikotkakoiras omassa kuljetuslaatikossaan. Matka jatkui lautalla Korsikalle. Siellä määränpää oli saaren korkein vuori Monte Cinto ja sitä ympäröivä luonnonpuisto.
Nuoret partakorppikotkat päästetään luontoon samaan tapaan kuin ne lähtevät omasta kotipesästään. Lentokyvyttömät nuoret linnut asuvat tällä hetkellä keinopesässä vuorenrinteellä, jonne niitä ruokitaan ilman ihmiskontaktia kunnes ne ovat 2-3 viikon kuluttua valmiita nousemaan siivilleen. Paikannuksessa käytetään apuna gps-lähettimiä. Samasta paikasta on vapautettu partakorppikotkia vuodesta 2016.
— Partakorppikotkien saapuminen oli iso tapaus paikallisille. Kylän lapset antoivat meidän poikaselle nimen Sulana. Vapautuspaikka Monte Cintolla on kuin unelma, sen lähellä ei ole asutusta. Lintu on hyväkuntoinen ja se on luonnonpuiston työntekijöiden seurannassa, kertoo Korkeasaaren partakorppikotkan vuorelle saattanut eläintenhoitaja Aliisa Peters.
Korkeasaari onnistui jälleen uhanalaisen lajin suojelutyössä
Sulanaa ennen Korkeasaaressa syntyneet partakorppikotkat vapautettiin Ranskan Vercorsin luonnonpuistoon kesällä 2013.
Partakorppikotkien luontoonpalautus on menestystarina, sillä se on auttanut hitaasti lisääntyvän lajin paluuta alueille, josta se vainottiin sukupuuttoon sata vuotta sitten.
Partakorppikotkia elää Etelä-Euroopassa Pyreneillä, Alpeilla, Korsikalla ja Kreetalla. Alppien populaatio on kokonaan peräisin eläintarhoista luontoon vapautetuista linnuista.
Kantaa pyritään edelleen vahvistamaan tarhalinnuilla ja lajin elinalueille suunnatuilla suojelutoimilla. Korkeasaari on mukana ylläpitämässä lajin tarhakantaa ja Sulana on toinen Korkeasaaresta luontoon palautettu partakorppikotka.
Lisää aiheesta
Aliisa Peters kertoo suojeluhankkeesta videolla
Partakorppikotkien suojelu
Kuva: Annika Sorjonen