Kaupunki torjuu parhaillaan kurtturuusua Lauttasaaren ranta-alueilla. Kurtturuusun Rosa rugosa -laji ja sen valkokukkainen muoto Rosa rugosa f. alba on luokiteltu kansallisesti haitallisiksi vieraslajeiksi.
Lauttasaaren ranta-alueet ovat mukana kaupungin hankkeessa ”Kurtturuusun torjunta eri menetelmillä Helsingin merenrannoilla ja saaristossa 2021-2023”. Hankkeelle on myönnetty valtion avustusta.
Kaupungin hoidossa olevilla ranta-alueilla torjutaan kurtturuusua alasleikkaamalla kasvustoja. Alasleikkaus tehdään kaksi kertaa kasvukauden aikana. Kurtturuusun torjumiseksi järjestetään myös talkoita yhteistyössä Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen ja Stadin ammattiopiston kanssa. Talkoissa pääasiassa näivetetään kasvustoja. Pieniä esiintymiä saatetaan myös kaivaa ylös juurineen.
Helsingin kaupunki priorisoi kurtturuusun torjunnassa luonnonsuojelualueita, arvokkaita kasvikohteita ja ranta-alueita. Työ jatkuu seuraavaksi muissa kohteissa Mustikkamaalla ja saaristossa.
Tavoitteena tehokas torjunta
Kurtturuusun torjunta mekaanisesti näivettämällä tai alasleikkaamalla on vuosia kestävä projekti. Kasvustojen käsittelyssä tutkitaan mahdollisuutta nopeuttaa ja tehostaa alasleikkuun vaikutusta kurtturuusujuurakoihin yhdistämällä siihen biologinen torjunta purppuranahakkasieni-itiöliuoksella. Tutkimuskoealoilla käsitellään katkotut kurtturuusunvarsien leikkauspinnat purppuranahakkasieni-itiöliuoksella.
Purppuranahakalla on koeolosuhteissa voitu torjua monia puuvartislajeja. Sen tehoa kurtturuusun torjunnassa ei ole aiemmin kokeiltu. Sen käytön toivotaan merkittävästi nopeuttavan pelkän alasleikkuun näivettävää vaikutusta ja sen avulla voidaan mahdollisesti välttää aroilla luontoalueilla raskaammat, kaivuita edellyttävät torjuntatoimet.
Lauttasaaren kokeilu kestää kolme kasvukautta, joiden jälkeen sen käyttökelpoisuutta kurtturuusun torjunnassa voidaan riittävän perusteellisesti arvioida.