Elinvoimaisessa kaupungissa yrityksillä on hyvät mahdollisuudet toimia, kasvaa ja luoda uusia innovaatioita. Hyvin toimiva kaupunki on tärkeä edellytys yritysten menestymiselle ja kilpailukyvylle. Kaupungin tulee olla laadukas ja houkutteleva asuinympäristö. Viihtyisä ja turvallinen kaupunki, toimivat peruspalvelut, taiteen, kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut, riittävä asunto-, toimitila- ja koulutustarjonta, sujuva liikenne ja toimiva hallinto muodostavat pohjan yritysten ja työntekijöiden menestykselle. Jokainen Helsingin kaupungin toimiala ja yksittäinen työntekijä vaikuttaa päivittäisellä työllään kaupungin elinvoimaan.
Helsinki muodostaa koko Suomen mittakaavassa merkittävän yritystoiminta-alueen, joka tarjoaa mahdollisuuden innovoida, kehittää uutta sekä tehdä kannattavaa ja vakaata liiketoimintaa. Esimerkiksi Uudenmaan osuus koko Suomen tutkimus- ja kehittämistoiminnan menoista oli vuonna 2022 lähes 50 prosenttia. Uudenmaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot keskittyvät vahvasti pääkaupunkiseudulle. Pääkaupunkiseudun ja Helsingin elinkeinoelämän potentiaalia uudistua ja kasvaa kuvaa hyvin myös alueella toimivien startup- ja kasvuyritysten saamat pääomasijoitukset, jotka Suomessa keskittyvät erittäin vahvasti pääkaupunkiseudulle.
Helsingin elinkeinorakenne on hyvin monipuolinen. Muuhun Suomeen verrattuna Helsingin toimialarakenne on palveluvaltainen. Noin 85 prosenttia helsinkiläisten yritysten henkilöstöstä työskentelee palvelualoilla, kun koko maassa luku on noin 64 prosenttia. Helsingin elinkeinoelämän toimintaympäristöön on viimeisten vuosien aikana kohdistunut useita ulkoisia muutostekijöitä. Koronapandemia näyttää muuttaneen työntekemisen tapoja. Lisääntynyt etätyö vaikuttaa Helsingin kiinteistömarkkinoihin ja on heikentänyt kaupungin ydinkeskustan elinvoimaisuutta. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan taas on vaikuttanut Helsingin asemaan matkailukohteena. Esimerkiksi Venäjän ylilentokielto vaikuttaa Helsingin saavutettavuuteen Aasiasta.
Helsingin kaupungin elinkeinopolitiikan painopisteet 2022–2025 jäsentävät kaupungin elinkeinopoliittisia panostuksia ja toimintaa. Kaupunki jatkaa pitkäjänteistä elinkeinopolitiikkaa panostamalla yritysten kilpailukykyä tukevien liiketoiminta- ja innovaatioympäristöjen vahvistamiseen muun muassa kehittämällä yhteistyötä alueen korkeakoulujen kanssa. Kaupunki panostaa helsinkiläisen yrittäjyyden ja yritystoiminnan kasvuun ja uudistumiseen tarjoamalla palveluita yrityksen perustamiseen. Yrittämisen mahdollisuuksia tuodaan esille laajasti eri väestönryhmille.
Yhtenä kaupungin elinkeinopoliittisena tavoitteena on kehittää Helsinkiä paikkana, jossa syntyy globaalisti merkityksellisiä ongelmia ratkaisevaa liiketoimintaa. Kaupunkiorganisaatio vastaa tavoitteeseen osoittamalla yrityksille mahdollisuuksia kehittää tuotteita ja uusia ratkaisuja kaupunkiympäristössä ja kaupungin eri palveluissa.
Innovatiivinen kokeilutoiminta kestävän ja älykkään kaupungin kehittämisessä
Kaupungin elinkeino-osaston Testbed Helsinki -kokeilualustatoiminta on vakiinnuttanut toimintatapansa ja menettelyä on yhtenäistetty kaupunkiorganisaatiossa muiden innovaatiotyötä tekevien innovaatiopalveluita ja rahoitusta tarjoavien tahojen, kuten esimerkiksi kaupunginkanslian digitalisaatioyksikön ja Forum Virium Helsingin kanssa. Olennaista on aktiivinen keskustelu ja tiedonvaihto aihekohtaisten ratkaisujen tarpeista ja tarjonnasta niiden löytymiseksi toimialojen, kaupunkikonsernin yhtiöiden sekä muiden yritysten ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta -sektorin edustajien välillä, jotta toteutukset voivat edetä jouhevasti.
Testbed Helsinki -verkkosivusto kuvaa laaja-alaisesti kaupungin innovaatiotyön esimerkkejä ja toimii alustana ja viestintäkanavana yrityksille sekä innovaatiohaasteiden julkistamiseen. Yritykset voivat myös tehdä sivustolta löytyvän lomakkeen avulla kokeiluehdotuksia liiketoimintansa eteenpäin viemiseksi. Yhteiskehitystä tehdään muun muassa älyliikenteessä, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä, oppimisympäristöissä sekä laajasti kaupunkiympäristössä esimerkiksi energiatehokkuuden ja kaupunkivihreän lisäämiseksi.
Kaupungin toimialoilla työskentelevien, kaupunginkanslian elinkeino-osaston ja toimialojen yhteisten asiantuntijoiden, niin sanottujen innovaatioagenttien tehtävänä on helpottaa yritysten ja kaupungin yhteistyötä, kartoittaa kehitystarpeita sekä etsiä uusia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja erilaisiin kaupungin haasteisiin. Tämä työ on tärkeää laadukkaan ja ajantasaisen kaupungin yhteisiä kestävyystavoitteita edistävän työn varmistamiseksi. Valituksi tulevia kokeiluja tulisi jatkossakin pystyä rahoittamaan yhdessä elinkeino-osaston ja esimerkiksi toimialojen substanssi- ja kehitysyksiköiden sekä kaupunkikonsernin toimijoiden kanssa. Tämä toimintamalli tuo joustoa ja sitouttaa yhteisesti eri toimijoita kokeilujen suunnitteluun ja toteutukseen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tapauskohtaisesti myös yritykset osallistuvat itse osarahoitukseen.
Yhteistoteutus kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin kanssa on myös tiivistynyt lisää ja mahdollistanut laajempipohjaisen keskustelun ja kokeilutoteutusten yhteissuunnittelun. Korkeakouluyhteistyön yhteisissä teemoissa toteutettavat hankkeet ovat niin ikään edesauttaneet yhteisten tavoitteiden kirkastamista ja toiminnan yhtenäistämistä. Kokeilutoiminta on saanut uusia alkuja myös tämän vahvan yhteistyön avulla.
Kestävä innovaatiokehitys hankkeissa ja yritysyhteistyössä
Vuosina 2023–2024 on käynnistynyt useita uusia kestävän kaupunkikehityksen yhteishankkeita muun muassa rakentamisen kiertotalouden, energiatehokkuuden ja kestävän liikenteen aloilla. Myös erityisesti uusia kuvantamistekniikoita ja satelliittiteknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja kaupunkisuunnittelun tueksi ja kaupunkiluonnon tilan kartoittamiseksi on käynnissä. Näissä Forum Virium Helsinki on keskeinen yhteistyökumppani. Osassa löydetyistä ratkaisuista tuetaan muun muassa kaupungin 3D-tietomallin kehittämistä kaupunkilaisia varten sekä kaupunkiorganisaatiossa toiminnan suunnittelua palvelevien ratkaisujen kehittämistä. Kaupunkivihreä ja luonnon monimuotoisuus ovat nousseet entistä keskeisemmiksi teemoiksi. Yhteistyöhön on saatu mukaan useita uusia yrityksiä, jotka haluavat aidosti kehittää kaupunkia kestävyysperiaatteet ensisijaisesti huomioiden, ja niiden tarjoamia ratkaisuja. Osa hankkeista on saanut alkunsa Testbed Helsingin kokeilutoteutusten tukemana tai tuki on vahvistanut hankkeisiin ryhtymisen päätöksentekoa. Trendinä on huomattu myös se, että monissa kokeiluissa ja laajemmissa hankkeissa on tullut yleisemmäksi hyödyntää myös erilaisia käytännön työtä helpottavia tekoälyratkaisuja.
Helsingin kaupungin rakentamisen kiertotalouden klusteriohjelma on ollut vuodesta 2021 alkaen merkittävä hanke, kanava ja kestävää kaupunkikehitystä eteenpäin vievä voima, jolla on saatu aikaiseksi yksittäisistä kokeilusta skaalautuvia toteutuksia. Yrityksiä ja TKI-sektorin yhteistyötahoja on kertynyt mukaan yli 150. Monet näistä ovat olleet mukana konkreettisissa kokeilu- ja pilottitoteutuksissa ja päässeet esittelemään toimintaansa laajalle verkostolle niin Suomessa kuin ulkomailla sekä vieneet sanaa eteenpäin tässä päästövähennys- ja liiketoimintapotentiaaliltaan erittäin merkittävässä kaupunkeja ja rakennusalaa yhdistävässä toiminnassa. Klusteri osallistuu hyvin aktiivisesti edelläkävijätahon keskusteluun myös kansallista ja EU-tason päätöksentekoa koskevissa aiheissa vihreän kasvun ja digitaalisuuden käytännön työtä kehittäen.
Kaupungin strateginen korkeakouluyhteistyö on edesauttanut kestävän kehityksen hankkeiden yhteissuunnittelua, ja toimintavalmius on kehittynyt viime vuosien aikana. Verkostomainen yhteistoiminta on niin ikään laajentanut mahdollisuuksia saada vahvoja osaajia mukaan, ja hankehakujen tarvelähtöisyys on hyvällä pohjalla. Toiminnalla lisätään TKI- ja opiskelijalähtöistä yrittäjyyttä ja työpaikkoja. Kaikkea verkostomaista kehitystyötä on silti yhä tärkeää kehittää säännöllisillä tapaamisilla ja tiedonvaihdolla.
Helsingin kaupunki on jo pitkään koordinoinut ympäristökysymyksissä ja erityisesti ilmastohaasteisiin pureutuvissa aiheissa paikallista yritysverkostoa, jonka tavoitteena on ollut nostaa aiheen näkyvyyttä ja saada yrityksiä toimimaan ilmasto- ja ympäristötavoitteiden eteen yhdessä kaupungin kanssa. Ilmastotyö on edennyt yritysmaailmassa huomattavasti viimeisimpien yli kymmenen vuoden aikana, ja monista yrityksistä on tullut erittäin vastuullisia ilmastotyön edelläkävijöitä. Ympäristöteemat ja kestävyys ovat saaneet ansaitsemaansa huomiota yhä enemmän viime vuosina, ja elinkeino-osaston yrityspalvelut-yksikkö tekee parhaillaan työtä laajapohjaisen kestävyysasioita käsittelevän verkoston, Kestävyyskumppanien, aktiivisen toiminnan käynnistämiseksi. Toiminnan pääperiaate on paikallisten yritysten oman toiminnan sparraaminen kestävyysasioissa sekä yritysten välisen yhteistyön fasilitointi ja yhdessä kehittäminen kaupungin kestävyystavoitteiden mukaisesti. Toinen kiinnostava, vahvasti nouseva ala kestävän liiketoiminnan kannalta on niin sanottu blue economy eli sininen talous, mikä viittaa laajasti ranta- ja meriympäristöihin ja niiden ekosysteemien hyvinvointia säilyttävään ja kehittävään resurssien kestävään käyttöön ja työpaikkojen kehittämiseen. Samoin vihreisiin ratkaisuihin liittyvä green economy eli vihreä talous on nouseva teema.
Kansainvälinen yhteistyö ja kiinnostus Helsinkiin yritysten uusien, kestävien ja innovatiivisten ratkaisujen sekä kokeilumahdollisuuksien osalta on kehittynyt myönteisesti. Yhtenä positiivisena väylänä on koettu pohjoismaisen sekä laajemmin eurooppalaisen kaupunkien yhteistoiminnan kehitys esimerkiksi vuosittaisen Barcelona Smart City Expon yhteydessä. Vuonna 2023 tehty yhteisvierailu tapahtumassa osoittautui hyvin positiiviseksi kokemukseksi paikallisten yritysratkaisujen esittelemiseksi sekä tärkeiden kontaktien luomiseksi. Tapahtumasta saatiin myös kaupungille konkreettista hyötyä, ja tilaisuudessa käytyjen keskustelujen pohjalta käynnistyi muun muassa yhteishanke Tukholman kaupungin kanssa luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Euroopan lisäksi kiinnostusta yhteiseen yrityskehitykseen ja markkinaan ilmasto- ja ympäristöaiheissa on noussut muun muassa New Yorkin, Tokion ja Singaporen kaupunkien kanssa. Elinkeino-osaston asiantuntijat ovat osallistuneet myös kaupungin keskusteluihin ratkaisujen kehittämisessä Ukrainan jälleenrakentamiseksi ja auttaneet oikeiden yrityskontaktien löytämiseksi Ukrainan energiainfrastruktuurin ja energiaomavaraisuuden kehittämiseksi.
Onnistumiset:
- Kokeilutoiminnan yhteiset hyödyt on tunnistettu kaupunkiorganisaation ja konsernin välisessä yhteistyössä usean yrityksen kanssa, joista esimerkkeinä voidaan nostaa vehreät meluseinäkkeet osana viihtyisää kaupunkiympäristöä tai kokeilutoiminnan integrointi eri hankkeisiin, kuten Forum Viriumin koordinoimiin PilotGreen-kaupunkivihreän kokeiluihin. Kokeiluyhteistyö muun muassa luonnon monimuotoisuuden teemassa on edesauttanut aiheen laajempien toimenpiteiden toteutuksia.
- Innovatiivinen ja kestävä kokeilutoiminta on vahvistunut ja auttanut verkostojen vakiintumista kaupunkiorganisaation sisällä ja kaupunkikonsernin toimijoiden kanssa sekä yrityshautomo- ja korkeakouluyhteistyössä. Esimerkkinä on UrbanTech Helsinki -yrityshautomo Helsingin kaupungin, Aalto-yliopiston ja Metropolian välillä.
- Helsingin kaupungin rakentamisen kiertotalouden klusteriohjelma on vahvasti kehittänyt alan toiminnan yhteistyötä kaupungin fasilitoimana. Kolmivuotinen toteutus on koonnut yritysten, TKI-sektorin sekä kaupunkiverkoston toimijoita ja tytäryhtiöitä ja -yhteisöjä konkreettisiin kiertotaloustoimenpiteisiin ja aktiivisesti edesauttanut yhteistä kehitystä koskevaa keskustelua ja toimijoiden välistä yhteistyötä. Klusteriverkostossa on mukana yli 150 toimijaa niin pääkaupunkiseudulta kuin muualta.
Kehityskohteet:
- Innovatiivisten ja kestävien hankintojen yhteistyötä pyritään edelleen laajentamaan kaupunkikonsernin toimijoiden kanssa ja mahdollisuuksien mukaan kansainvälisessä hankeyhteistyössä. Erilaisia hankintamalleja on tärkeää päästä hyödyntämään ja tähän tarvitaan koulutusta, rohkeutta ja esimerkkitoteutuksia.
- Kestävyyskumppanit-verkoston toiminta ja innovaatioagenttitoiminta vaatii pysyvää resursointia, jotta innovaatio- ja kokeilutoiminta integroituu osaksi toimialojen jokapäiväistä työtä.
Ohjelmat ja verkkosivut:
Testbed Helsinki
Helsingin kaupungin kestävyyskumppanit
Forum Virium Helsinki
UrbanTech Helsinki