Siirry suoraan sisältöön

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella kaadetaan kuusia turvallisuussyistä

08.02.2022

Helsingin keskuspuiston pohjoisosassa sijaitsevalla Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella on jo pitkään ollut runsaasti pystyyn kuivuneita kuusia. Henkilövahinkojen välttämiseksi Helsingin kaupunki joutuu kaatamaan noin yhdeksänkymmentä kuivunutta puuta suositun polkureitin varrelta. 

Kuuset ovat kuolleet kirjanpainajakuoriaisen vuoksi. Puiden neulaset ovat kuivuneet, kaarna irtoilee, ja ennemmin tai myöhemmin puut kaatuvat. Tämä aiheuttaa suuren turvallisuusriskin, koska alueella kulkee kaupungin ylläpitämä, paljon käytetty polkureitti. 

Puiden kaatamiseen päädyttiin Helsingin kaupungin ja Uudenmaan ELY-keskuksen edustajien yhteisellä maastokäynnillä. 

Kaadettavat puut on merkitty. Rungot jätetään maapuiksi ja samalla huolehditaan siitä, että ne eivät tuki kaupungin ylläpitämiä polkuja. 

Metsurit aloittavat muutaman päivän kestävän työn tällä viikolla. Polun varrella on työmaatiedote, jossa kerrotaan puiden kaadosta. 

Haltialanmetsä on Helsingin suurin metsäinen luonnonsuojelualue (137 ha). Sinne on valmisteilla opastaulut, ja polkuja kunnostetaan vuosina 2021−2022. Haltialanmetsässä on myös käynnissä ympäristöministeriön rahoittama Helmi-elinympäristöhanke, jonka tavoitteena on ennallistaa alueen korpiluontoa.

Kuva: Tiia Stén.