Siirry suoraan sisältöön

Hellahuoneesta kaupunkiuudistukseen – Helsingin asuntopolitiikan historia yksissä kansissa

30.03.2022

Helsingissä sotien jälkeistä asuntokriisiä ratkottiin 1940-luvulla muun muassa pakkoalivuokralaisten sijoittamisella väljiksi katsottuihin asuntoihin. Eri asumismuotojen sekoittamisen periaate puolestaan juontaa juurensa Siilitien nuorisomellakoihin 1950-luvun lopulla, jolloin havahduttiin uusien asuinalueiden asukasrakenteen monipuolisuuden tärkeyteen.

Helsingin kaupunginkanslian julkaisema uusi teos Helsingin
asuntopolitiikka – Historiallinen katsaus ja nykytilanne
valottaa helsinkiläisen asumisen ja asuntopolitiikan historiallista kehitystä 1940-luvulta lähtien, mutta antaa myös käsityksen nykyisistä asuntopoliittisista linjauksista. Teosta on elävöitetty valokuvilla Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista.

Ratkaisujen mallikaupunki

Helsingin asuntopolitiikka kiinnostaa niin Suomessa kuin ulkomailla. Pitkä sosiaalisen sekoittamisen perinne, onnistuneet ponnistukset asunnottomuuden vähentämiseksi, kaupungin vahva maanomistus sekä oma asuntorakennuttaja ovat asioita, jotka usein herättävät ihailua kansainvälisissä yhteyksissä.

”Helsinki on asuntopoliittisesti monessa mielessä mallikaupunki, joka on historiansa aikana vastannut onnistuneesti moniin haasteisiin, isoimpina siihen, että asuntoja riittää kaikille helsinkiläisille helpommin kuin oikeastaan koskaan aiemmin. Alueiden eriarvoistumisen torjumiseen asuntopolitiikan keinoin saavutuksemme ovat konkreettisia. Näiden haasteiden lisäksi vastaamme nykyään myös uusiin haasteisiin muun muassa sen suhteen, että asuntopolitiikkamme on mahdollisimman kestävää myös ympäristön ja tulevien sukupolvien kannalta”, kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni
Sinnemäki
toteaa.

Asumisen festivaali kesäkuussa

Kesäkuussa 2022 Helsinkiin saapuu runsaasti kansainvälisiä ja kotimaisia asumisen asiantuntijoita, kun Helsinki toimii isäntäkaupunkina kansainväliselle International Social Housing Festivalille. Tapahtuman teema on sosiaaliseen asuntotuotannon rooli sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän kaupungin luomisessa.

Uuden asuntopolitiikan historiikin tarkoituksena onkin myös kerätä kesän festivaalivieraille yksiin kansiin tietoa helsinkiläisen asumisen ja asuntopolitiikan vaiheista ja nykytilasta. Historiikki on julkaistu myös englanniksi.

Helsingin kaupunki järjestää festivaalin yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ja Housing Europen kanssa.

Tutustu verkossa: Helsingin
asuntopolitiikka – Historiallinen katsaus ja nykytilanne

Lue lisää International Social
Housing Festival -tapahtumasta

Kuva: Asuntopulan vuosikymmeninä Helsingissä järjestettiin
lukuisia asuntomielenosoituksia. Kuvassa mielenosoitus Mannerheimintiellä
vuonna 1970. Helsingin kaupunginmuseo / Simo Rista