Siirry suoraan sisältöön

Helsingin päiväkodeissa nautittiin luomua kahden suomenmestaruuden verran

06.10.2022

Helsingin kaupungin päiväkodit ja Palvelukeskus Helsinki ylsivät yhdessä Luomu SM 2022 -kilpailun tuplavoittoon eniten luomua lisänneiden julkisten ruokapalvelun tuottajien sarjassa sekä suurten julkisten ruokapalvelun tuottajien perussarjassa. Vuonna 2021 Helsingin kaupungin päiväkotien ruokapalveluissa käytettiin lähes 900 000 kiloa luomutuotteita.

Palvelukeskus Helsingin päiväkodeille tuottamissa ruokapalveluissa luomun osuus raaka-ainehankinnoista kasvoi vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna 6,7 prosenttia, ja yhteensä Helsingin päiväkodeissa syötiin 877 485 kiloa luomua.

Palvelukeskus Helsinki tuottaa ruokapalveluja noin 300 Helsingin päiväkotiin, joihin se valmistaa päivittäin aamupalan, lounaan, välipalan, ja vuorohoitokohteissa myös päivällisen ja iltapalan, ollen mukana yhteensä noin 60 000 päivittäisessä ateriahetkessä.

Helsingin päiväkodeissa tarjottavia luomutuotteita ovat muun muassa luomuhiutaleet, luomuohrasuurimot, maustamaton luomujogurtti, luomupiimä, luomutofu ja osa hedelmistä sekä rasvaton luomumaito.

Voitot pitkäjänteisen työn tulosta

Päiväkotien luomuvalikoimaa on kehitetty vuosia yhdessä varhaiskasvatuksen ruokapalveluista vastaavan kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa.

– Raaka-ainehankinnoissamme tärkeimpiä kriteerejä ovat saatavuus, toimivuus sekä vastuullisuus, mitkä pätevät myös luomutuotteisiin. Olemme kehittäneet päiväkotien luomuvalikoimaa pitkäjänteisellä yhteistyöllä ja olemme voitoista hyvin iloisia ja ylpeitä, kertoo Palvelukeskus Helsingin ruokapalveluista vastaava kehityspäällikkö Eeva Lappalainen.

–Vanhemmat pitävät tärkeänä, että varhaiskasvatuksessa lapsille tarjottava ruoka on sekä herkullista että ekologisesti, eettisesti ja vastuullisesti tuotettua. Luomutarjonta tukee ympäristökasvatusta, Helsingin kaupungin vastuullisuusarvoja sekä edistää osaltaan ilmastonmuutoksen hillintää. Olemme varhaiskasvatuksessa ylpeitä ja onnellisia siitä, että saamme tarjota helsinkiläisille lapsille luomua ja pyrimme aina tarjoamaan esisijaisesti kotimaista luomua, kertoo varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

– On tärkeää, että lapset saavat tutustua luonnon monimuotoisuuteen jo varhaislapsuudesta alkaen ja omaksua ympäristöystävällisiä arvoja luonnollisena osana arkipäivää, Jalovaara sanoo.

Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa halutaan pitää luomun lippu korkealla myös jatkossakin.

Tällä hetkellä Palvelukeskus Helsinki on kuusitasoisessa Portaat luomuun -ohjelmassa tasolla 4. Luomu SM-kilpailun voitto oli Helsingin päiväkodeille viides.

Kuva: Palvelukeskus Helsingin monipalvelujen kehityspäällikkö Tuulia Pelli (vas.) ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara Luomu SM -kilpailun palkintojenjakotilaisuudessa 5.10.

Lisätietoja:

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
ruokapalveluasiantuntija, Sirpa Jalovaara
sirpa.jalovaara@hel.fi, p. 050 3458164

Palvelukeskus Helsinki
kehityspäällikkö, ruokapalvelut Eeva Lappalainen
eeva.lappalainen@hel.fi, p. 09 310 40836

Luomu SM -kilpailu on osa Portaat luomuun -ohjelman toimintaa, jossa etsitään eniten luomua käyttäviä julkisia ruokapalveluntuottajia ja yksityisiä ravintoloita. Kilpailussa vuodessa käytettyjen elintarvikkeiden kilomäärästä lasketaan luomun prosentuaalinen osuus.

Palvelukeskus Helsinki toimii kumppanina Helsingin kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa, kotihoidossa, seniorikeskuksissa, asumisyksiköissä sekä sairaaloissa. Olemme päivittäin mukana 100 000 helsinkiläisessä ruokailuhetkessä ja hoidamme puhtauspalveluja. Tuemme kotona asumista monipuolisilla etähoito- ja hyvinvointiratkaisuilla ja tuotamme puhelinpalveluja. Olemme Helsingin kaupungin liikelaitos. Yhdessä 1600 ammattilaisemme voimin pidämme huolta helsinkiläisten peruspalveluista.