Siirry suoraan sisältöön

Helsingin pörriäisille luotiin oma hotellimallisto

28.02.2022

Helsingin urbaaneilla pölyttäjähyönteisillä on pian enemmän paikkoja, missä yöpyä, pesiä ja talvehtia, kun kaupunki lanseeraa oman hyönteishotellimallistonsa. Varta vasten Helsinkiin suunniteltuja hyönteisten keinopesiä on tarkoitus sijoittaa kaupungin viheralueille, julkisiin pihoihin ja puistoihin.

Hyönteishotellien vieraina viihtyvät esimerkiksi yksinelävät mesipistiäiset, jotka kärsivät kaupungeissa sopivien elinympäristöjen puutteesta. Mesipistiäiset uurastavat kaupunkiluonnon monimuotoisuuden eteen: esimerkiksi erakkomehiläiset ovat tärkeitä pölyttäjiä. Erakkoampiaiset ja petopistiäiset puolestaan auttavat tuholaistorjunnassa.

Ensimmäiset Helsingin omat hyönteishotellit on tarkoitus viedä tulevana kesänä Viikinojanpuiston uudelle palsta-alueelle sekä Kalasatamassa sijaitsevan Helsingin kaupunkiympäristötalon viherkatolle ja edustalle, missä on niittymäisiä istutuksia. Uusia hotelleja on tavoitteena perustaa vuosittain kaupunkiluonnon monimuotoisuuden tukemiseksi.

Idea kaupungin omien hyönteishotellien perustamisesta lähti valtuustoaloitteesta.

Ötökkäasumuksia erilaisiin ympäristöihin

Helsingin hyönteishotellimallistoon kuuluu kolme erityyppisiin kaupunkiympäristöihin suunniteltua mallia:

Hyönteiskortteli sopii urbaaniin kaupunkiympäristöön, kuten puistoihin sekä koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten rakennusten pihoille.

Pörriäistornit toimivat sekä yksittäin sijoitettuina että isommaksi ryhmäksi aseteltuna esimerkiksi puistossa, rantaraitin varrella, pihalla tai viherkatolla.

Ötökkätorppa on suunniteltu luonnonmukaisemmille puistoalueille ja viljelypalstoille.

Malliston on suunnitellut Sitowise. Jokainen hyönteishotelli on uniikki, sillä ne tehdään käsityönä Staran verstaalla.

Hotelleissa on puu- tai teräsrunko, johon asetetaan irrotettavia puisia laatikoita. Sisustusmateriaaleja ovat esimerkiksi erilaiset lehtipuupalat, joihin porataan eri kokoisia ja syvyisiä reikiä, sekä ontot järviruokojen ja koiranputkien korret.

Julkisivu peitetään metallisella suojaverkolla, jotta linnut eivät pääse käsiksi pesäkoloihin. Hyönteiskorttelissa ja Ötökkätorpassa on myös viherkatot.

Perusta oma hyönteishotelli!

Kaupungin hyönteishotelliohjeistusta voi vapaasti hyödyntää vaikkapa koulun, päiväkodin, omakotitalon tai taloyhtiön hyönteishotellin perustamisen apuna. Hyönteishotelliohjeistus ja malliston rakennekuvat löytyvät Kaupunkitilaohje-sivustolta.

Kaupunkilaiset voivat hakea vinkkejä omien hyönteishotellien perustamiseen myös OmaStadi-hankkeena
toteutettavista työpajoista
, joiden aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Hyönteishotellimallisto on (2.3.2022 lähtien) kevään ajan esillä Helsingin kaupunkiympäristötalon aulassa osoitteessa Työpajankatu 8 (avoinna ma–pe klo 8–16).

Kuva:
Ensimmäinen Ötökkätorppa sijoitetaan Viikinojanpuistoon. © Helsingin kaupunki
ja Sitowise