Siirry suoraan sisältöön

Helsinki allekirjoitti matkailualan ilmastojulistuksen

03.06.2022

Helsingin kaupunki on 1. kesäkuuta 2022 allekirjoittanut matkailualan omaan ilmastojulistuksen Glasgow Declaration for Climate Action in Tourismin. Glasgow’n julistuksen allekirjoittaneet kaupungit ja matkailutoimijat sitoutuvat nopeuttamaan heti ilmastotoimia, joilla vähennetään maailmanlaajuisia matkailusta johtuvia päästöjä vähintään puolella seuraavan vuosikymmenen aikana. Tavoitteena on saavuttaa matkailun nollanettopäästöt mahdollisimman pian ennen vuotta 2050. Julistus tukee myös Helsingin kaupungin omaa tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2030.

Helsinki haluaa olla matkailualalla kestävyyden edelläkävijä ja ratkaisija

Helsingin kaupunki on määritellyt uudessa matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmassa myös strategiseksi päätavoitteekseen sen, että Helsinki haluaa olla kansainvälisesti kestävyyden edelläkävijä ja ratkaisija matkailu- ja tapahtuma-aloilla ja huomioida ympäristön kestävyyden ja hiilineutraaliuden kaikissa matkailuun ja tapahtumallisuuteen liittyvissä kehittämistoimissa. Helsingin tavoitteena onkin, että kestävien valintojen omaksuminen sekä aktiivinen työ kulutuksen vähentämiseksi ja toiminnan optimoimiseksi tulee osaksi koko matkailutoimialan arkea.

Tavoitteen saavuttamiseksi Helsingille on tärkeää sitoutua niihin toimenpiteisiin, joilla turvataan vähähiilisten matkustusvaihtoehtojen ja -kohteiden kehittymistä. Samalla Helsinki haluaa tehdä työtä sen eteen, että matkailu on mahdollista myös tulevaisuudessa, ja turvata matkailuelinkeinon tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet ja työpaikat.

”Helsingin kaupungin tavoite on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Myös matkailuun liittyvillä toimenpiteillä pyritään kohti tätä kaupungin kunnianhimoista tavoitetta. Meidän kaikkien on sitouduttava yhteisiin tavoitteisiin niin yrityksissä, matkailualueilla, kansallisesti kuin kansainvälisestikin,” sanoo Helsingin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.

Kaikki Glasgow Declaration for Climate Action in Tourism -julistuksen allekirjoittajat sitoutuvat tekemään konkreettiset ilmastotoimintasuunnitelmat ja toimimaan kestävän matkailun esimerkkinä myös muille. Julistuksen on allekirjoittanut jo yli 500 eri toimijaa yhteensä 79:stä maasta.

Visit Finland ja Helsingin kaupunki haluavat tehdä Suomesta tiedostavan matkailijan ykkösvalinnan

Glasgow’n julistuksen allekirjoitti Suomessa yhtä aikaa useita kaupunkeja ja matkailutoimijoita. Yhteisen allekirjoituksen organisoi Visit Finland, jonka tavoitteena on tehdä Suomesta johtava kestävän matkailun kohdemaa ja luoda matkailulla lisäarvoa yhteiskunnalle ja matkailutoimijoille ainutlaatuista luontoa ja kulttuuria vaalien. Visit Finlandin ja Helsingin kaupungin yhteinen tavoite on tehdä Suomesta tiedostavan matkailijan ykkösvalinta.

Lisätietoja Glasgow’n julistuksesta ja Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelmasta:

Glasgow’n julistus, linkki.
Helsingin matkailun ja tapahtumien toimintaohjelma, linkki.