Siirry suoraan sisältöön

Helsinki kannustaa suosimaan kestävän liikkumisen tapoja paluussa uuteen normaaliin

16.09.2021

Helsinki kannustaa kaupunkilaisia valitsemaan kestävän tavan liikkua, kun yhteiskunta avautuu ja arjen liikkumismatkat yleistyvät. Joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen, kuten pyöräilyn ja kävelyn, suosiminen edistää terveyttä sekä auttaa vähentämään autoliikenteestä koituvia ympäristövaikutuksia. Liikkujan viikko 16.−22.9. on oivallinen aika löytää itselle sopivia kestävän liikkumisen tapoja.

Helsinkiläiset kävelivät vuonna 2020 enemmän kuin koskaan. Tämä on ilahduttavaa, sillä jo 30 minuutin päivittäisestä kävelystä seuraavat terveysvaikutukset ovat merkittäviä: unen laatu ja mieliala kohenevat, kestävyys- ja lihasvoimat kasvavat ja selkä voi paremmin. Puolen tunnin päivittäisen liikunta-annoksen saa napattua vaivattomasti työ- ja asiointimatkoilla, kun lähitapaamiset töissä ja vapaa-ajalla hiljalleen lisääntyvät.

Koska tieliikenne muodostaa suuren osan Helsingin ilmansaastepitoisuuksista ja ympäristömelusta, on kestävän liikkumismuodon suosiminen merkittävä valinta myös ympäristölle ja kanssakaupunkilaisille. Vuonna 2020 koronavirusepidemia paljasti kuinka kaupungin ilmanlaatu ja ääniympäristö paranivat merkittävästi autoliikenteen vähennyttyä.

On tärkeää, että arkimatkat hoidetaan jatkossakin mahdollisimman kestävästi. Kävely ja pyöräily ovat erinomaisia tapoja vähentää päästöjä ja lisätä terveyttä. Myös joukkoliikenteeseen paluu on mahdollista tehdä terveysturvallisesti turvavälit ja muut ajankohtaiset ohjeistukset huomioiden. HSY:n kehittämästä Ilmastotreenistä saa lisää vinkkejä kestävään, vähäpäästöiseen liikkumiseen.

Helsingin kaupunki tekee pitkäjänteistä työtä liikenteen haittojen vähentämiseksi ja edistää parempaa ilmanlaatua ja ääniympäristöä lukuisin toimenpitein. Kaupunki parantaa jatkuvasti muun muassa pyöräilyolosuhteita ja -edellytyksiä. Kestävää ja terveellistä kaupunkiliikennettä edistetään myös Helsingin kaupungin koordinoimassa Healthy Outdoor Premises for Everyone HOPE-hankkeessa. Helsingin yliopiston Digital Geography Lab -tutkimusryhmä on kehittänyt hankkeessa Green Paths -reittioppaan, joka auttaa liikkujaa valitsemaan hiljaisimman ja ilmanlaadultaan parhaan kävely- ja pyöräilyreitin.

Eurooppalaista liikkujan viikkoa vietetään vuosittain 16.–22.9., ja sen tämänvuotinen teema on Turvallista, terveellistä ja kestävää liikkumista. Helsingin kaupunki on mukana kampanjaviikossa ja kannustaa huolehtimaan niin fyysisestä terveydestä kuin mielenterveydestä sekä huomioimaan ympäristön hyvinvoinnin ja muiden ihmisten terveyden oman liikkumismuodon valinnassa.