Siirry suoraan sisältöön

Helsinki tarjoaa kattavasti digitukea yli 150 toimipisteessä, kotona tai etänä

11.05.2022

Helsingin kaupunki tarjoaa maksutonta digitukea yli 150 toimipisteessä. Digituesta saa apua tietokoneen, tablettien ja älypuhelimien käyttöön. Tarjolla on myös opastusta sähköiseen asiointiin. Tuen ohella digitukijat kannustavat kokeilemaan, innostumaan ja kehittämään itsenäisesti omia digitaitoja. 

Digitukea voi saada myös etänä. Lisäksi Helsingin kaupunki tekee yhteistyötä HelsinkiMission ja Helsingin Invalidien Yhdistys ry:n kanssa, joiden vapaaehtoiset auttavat digipulmissa omassa kodissa. 

Digituki on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille, jotka tarvitsevat tukea arjen digikysymyksiin. Tukea on saatavilla useilla eri kielillä. 

– Digitukea hakenut uskaltaa paremmin käyttää omia digilaitteitaan sekä motivoituu usein hankkimaan itsenäisesti myös uusia digitaitoja, sanoo erityissuunnittelija Ari Tammi Helsingin kaupunginkansliasta. 

Digitukea tarjotaan siellä, missä ihmisetkin ovat 

Digitukea järjestetään Helsingissä kirjastoissa, asukastaloissa, palvelukeskuksissa, nuorisotaloissa sekä työväenopiston toimipisteissä. Palvelua voi saada ajanvarauksella tai ilman. 

Digitukea antavat noin 180 kaupungin työntekijää. Lisäksi vapaaehtoiset ja kaupungin yhteistyökumppaneina toimivien järjestöjen edustajat, kuten Enter ry, osallistuvat digitukeen monissa kaupungin toimipisteissä. Digitukea antavat myös Helsinki-infon neuvojat keskustakirjasto Oodissa ja muissa neuvonnan palvelupisteissä. 

Ennen koronapandemiaa vuonna 2019 kirjastoissa annettiin digitukea yhteensä 68 000 tuntia. Neuvontatapahtumia oli 200 000. Asukastaloissa neuvontatapahtumia oli 5 000, palvelukeskuksissa 3 800 ja työväenopistossa 2 000. 

Useimmiten digituessa neuvotaan älypuhelimien käytössä. Älypuhelinten osuus digituessa annetusta opastuksesta on 52 prosenttia, tietokoneiden 37 prosenttia ja tablettien osuus kahdeksan prosenttia. Jonkin verran neuvotaan myös niin sanottujen peruspuhelimien käytössä. 

Etädigituki on tullut jäädäkseen 

Helsinki aloitti etädigituen laajamittaisesti huhtikuussa 2020, koska koronapandemia sulki kaupungin perinteiset digitukipaikat. Kaupunkilaiset ovat todenneet etädigituen hyödylliseksi, joten sitä tullaan tarjoamaan myös koronapandemian jälkeen. Tuen voi tilata digituki.hel.fi -sivuston kautta tai soittamalla Helsinki-infoon 09-310 11 111. 

– Yleisimmin minulta on pyydetty digituessa apua tiedostojen lataamiseen, muokkaamiseen ja lähettämiseen. Neuvon esimerkiksi kuvien siirtämisessä puhelimelta tietokoneelle tai miten liitetään cv työhakemukseen, kertoo digitukea antava projektityöntekijä Erik Voyushin Helsingin kaupungilta. 

Helsingin kaupunki toivoo, että kaikki kaupunkilaiset tietäisivät tarjolla olevasta maksuttomasta digituesta, ja siksi digituki on näkyvästi esillä eri kanavissa 16.–22. toukokuuta 2022. 

Lue lisää

Helsingin kaupungin digituki  

ENTER ry 

HelsinkiMissio 

Tutkimusjulkaisu, Digitalisaation huipulla – ja reunalla: Verkkopalvelujen käyttö ja digisyrjäytyminen Helsingissä ja Suomessa 

Kuva: Mikko Hakola, Helsingin kaupungin aineistopankki.