Siirry suoraan sisältöön

Helsinki tarjoaa koululaisille runsaasti lomanviettotapoja

06.06.2022

Helsinki tarjoaa jälleen kymmeniä eri kesänviettotapoja koululaisille ja nuorille. Tulevana kesänä on tarjolla ennätysmäärä nuorten itsensä järjestämää toimintaa ja tapahtumia. Kesäloman tarjonta on koottu Nuorten Helsinki -verkkosivuille.

Yli 40 000 peruskoululaista aloitti Helsingissä kesäloman lauantaina 4.6. Helsinki tarjoaa koululaisille kymmeniä maksuttomia ja huokeita kesänviettotapoja eri puolilla kaupunkia. Tarjontaa on leireistä erilaisiin kursseihin ja työpajoihin, mutta tarjolla on myös paljon vapaamuotoista yhdessä tekemistä ja hengailua ilman ennakkoilmoittautumista.

Nuoret järjestävät nuorille

Kuluvana kesänä nähdään ennätysmäärä nuorten itsensä järjestämiä tapahtumia ja toimintaa eri puolilla kaupunkia. Nuorten osallistuvan budjetoinnin eli Nuorten budjetin (ent. RuutiBudjetti) kautta nousseissa toimenpiteissä korostuu koronan jälkeisessä ajassa nuorten toive tapahtumista ja tekemisestä, jossa voi tutustua uusiin ihmisiin.

Kesäkuussa koetaan mm. loman aloitustapahtuma X-treme Party 4.6. Pihlajamäen nuorisopuistossa sekä Kumpulan koulukasvitarhalla 15.6. järjestettävä kaikenikäisille suunnattu Roskafestivaali, jota tähdittää Jukka Poika. Kansalaistorilla puolestaan järjestetään 18.6. Kesän kunniaksi -karnevaali, ja Malminkartanon nuorisotalon pihalla liikuntapainotteinen Maltsu Action -tapahtumapäivä 17.6. Elokuussa juuri ennen koulujen alkua 6.8. puolestaan vietetään Vuosaaren Aurinkolahdessa KuFe-kulttuurifestaria. Lisää Nuorten budjetista nousseita tapahtumia on luvassa vielä syksyn aikana.

Toimintaa ulkoilmassa

Valtaosa kesätoiminnasta keskittyy ulkosalle. Nuorisotalojen kesäpihat ja kulttuuritalojen kesäaukiot tarjoavat monipuolista ohjelmaa ja tekemistä läpi kesän. Esimerkiksi Maunulatalon kesäaukiolla erilaista maksutonta ohjelmaa on toukokuusta elokuuhun.

Läpi kesän toimivat myös nuorten suunnittelemat ja ylläpitämät persoonalliset kesäkahvilat. Tänä kesänä ovat avoinna kahvilat Kumpulan koulukasvitarhalla, Pukinmäen nuorisotalolla, Pihlajamäen nuorisopuistossa, Jakomäen nuorisotalolla, Merilahden koululla Vuosaaressa, Munkkiniemen koriskentän laidalla, Vartiosaaren Saarigalleriassa sekä Maunulatalon kesäaukiolla ja Fallkullan kotieläintilan yhteydessä. Myös Mustikkamaan Syötävässä puistossa on nuorten järjestämää kahvilatoimintaa.

Nuorisopalveluiden ympäristötoiminnan yksikkö järjestää monipuolista toimintaa Vartiosaaren Saarigalleriassa sekä Mustikkamaan Syötävässä puistossa. Toiminta sopii erityisesti luonnosta, taiteesta ja käsillä tekemisestä kiinnostuneille ja se on kaikille avointa, ennakkoilmoittautumista tarvita.

Maauimalat kuuluvat kesään

Uimastadion ja Kumpulan maauimala kuuluvat erottamattomana osana Helsingin kesään. Lisäksi tarjolla on liikunnallista tekemistä mm. futiksen, tenniksen, tanssin ja melonnan, tai vaikkapa Pokemon-kävelyjen muodossa. Tekemistä löytyy lisäksi niin pelaamisesta, kokkailusta kuin musiikista ja mediastakin kiinnostuneille. Helsingin kaupunginmuseoon ja HAM Helsingin taidemuseoon on alle 18-vuotiailla aina vapaa pääsy.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan runsas kesätarjonta on koottu osoitteeseen nuorten.hel.fi/kesaloma. Valikoima täydentyy viikoittain myös loman alettua.

Kuva: Maarit Hohteri