Siirry suoraan sisältöön

Helsinki varautuu Ukrainan sodan vaikutuksiin

28.02.2022

Helsingin kaupunki tuomitsee jyrkästi Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa. Sotatoimet ovat aiheuttaneet valtavaa inhimillisiä kärsimystä ja loukanneet itsenäisen eurooppalaisen maan koskemattomuutta. Sota Ukrainassa edellyttää Helsingin kaupungilta tehostettua varautumista, johon kuuluu sotaa pakenevien ukrainalaisten vastaanotto, kaupungin oman valmiuden korottaminen sekä Ukrainaan suunnattava humanitaarinen apu.

Pormestari Juhana Vartiainen on tänään kaupungin kriisijohtamismallin mukaisesti asettanut erillisen Ukraina-kriisiryhmän ohjaamaan ja yhteensovittamaan tilanteeseen liittyviä toimenpiteitä.

”Helsinki toimii kriisissä ennakoivasti ja valmistautuu ottamaan vastaan sotaa pakenevia ukrainalaisia. Tämän lisäksi tuemme Ukrainaa myös suoraan humanitaarisella avulla Suomen valtion ulkopoliittisten linjausten mukaisesti”, Vartiainen sanoo.

Yhteistyö Moskovan ja Pietarin kanssa keskeytetään toistaiseksi

Helsingin kaupunki keskeyttää yhteistyönsä Moskovan ja Pietarin kaupunkien kanssa toistaiseksi. Tämänhetkisissä olosuhteissa yhteistyölle venäläistahojen kanssa ei ole edellytyksiä.

Helsinki on lisäksi aloittanut valmistelut Pietarin Suomi-talossa sijaitsevan kaupunkiomisteisen yhtiön ylläpitämän Helsinki-keskuksen toiminnan lopettamiseksi.