Siirry suoraan sisältöön

Hiilineutraalin Helsingin tekijät: Tilda Vuorisalo auttaa taloyhtiöitä energiaremonteissa

24.09.2021

Energia-asiantuntija Tilda Vuorisalo aloitti kesäkuussa kaupunkiympäristön toimialan energiarenessanssi-tiimissä. Yhdeksän hengen tiimi auttaa ja tukee yksityisiä taloyhtiöitä energiaremonteissa.

Energiaremontit ja taloyhtiöt ovat Vuorisalolle tuttuja aiemmasta työelämästä, ja diplomi-insinööriopinnoissa hänen pääaineensa oli energiatekniikka.

Hän on ollut kesäkuusta alkaen mukana muutamassa taloyhtiön hallituksen kokouksessa. Haastattelua edeltävänä iltana Vuorisalo oli osallistunut kollegansa kanssa yhtiökokoukseen, johon oli kutsuttu koolle kaikki yhtiön osakkaat.

– Yhtiökokouksessa oli tarkoitus päättää, millaiseen energiahankkeeseen taloyhtiö lähtee. Sen hallitus oli pyytänyt meidät asiantuntijoina paikalle keskustelemaan. Illan aikana osa osakkaista esitti vahvaa argumentointia energiaremonttia vastaan.

– Kaikkia ei ole aina helppo saada mukaan. Olemme kuitenkin saaneet neuvonnasta hyvää palautetta. Ihmiset arvostavat maksutonta ja puolueetonta asiantuntemusta.

Apua tarjousten vertailuun

Taloyhtiöiden kysymykset koskevat usein esimerkiksi maalämpöä. Yhtiöt ovat saattaneet pyytää sen hankkimiseksi tarjouksia mutta eivät kykene tunnistamaan tarjouksien oleellisia eroja.

– Toisinaan taloyhtiöissä haluttaisiin parantaa energiatehokkuutta mutta ei tiedetä, mitkä keinot toimisivat omassa yhtiössä parhaiten.

Tiimi pyrkii antamaan kattavaa energianeuvontaa ja kiinnittämään taloyhtiön huomion moniin mahdollisuuksiin energiatehokkuuden parantamisessa.

– Joissakin tapauksissa vanhojen ikkunoiden vaihto tai älykkäät patteritermostaatit voivat olla hyvä ratkaisu. Toisinaan kannattaa tehdä lämmitysverkoston kunnostus, puhdistus tai tasapainotus.

Tiimiläiset pyrkivät auttamaan taloyhtiötä löytämään kullekin sopivimman ratkaisun. Ennen tätä pitää selvittää, miten isoon remonttiin yhtiössä ollaan valmiita. Myös mahdollisten rajoitteiden selvittämisessä autetaan.

Enemmän huomiota kulutukseen

Taloyhtiöiden kokouksissa huomaa, että osakkailla on erilaisia näkemyksiä tulevista energiaratkaisuista.

Vuorisalo pohtii, että isoissa kerrostaloissa asuvat saattavat vähätellä oman energiankäyttönsä merkityksellisyyttä: mitä väliä omalla käytöksellä on, jos naapuri pitää patterinsa täysillä ja tuulettaa ikkunat auki pakkasellakin.

Samaan aikaan he saattavat vaatia energiayhtiöitä siirtymään pikaisesti uusiutuvaan energiaan.

– Monesti keskitytään pelkästään tuottajan vastuuseen. Omasta mielestäni pitäisi keskittyä nykyistä enemmän kuluttamiseen.

Mitä enemmän kulutetaan, sitä enemmän tuotetaan.

Mainoskampanjalla taloyhtiöitä mukaan

Kesän alussa energiarenessanssi-tiimissä oli töissä neljä ihmistä. Vuorisalon mielestä töitä kertyi tuolloin kullekin heistä jaksamisen rajoille asti. Tiimi on sittemmin täydentynyt, ja tarkoituksena on kyetä auttamaan jatkossa yhä useampia taloyhtiöitä.

Energiarenessanssi ja energia-asiantuntijoiden tarjoama apu sai keväällä oman mainoskampanjansa ja syksyn aikana jatketaan taloyhtiöiden ja niiden asukkaiden herättelyä pohtimaan energiatehokkuutta ja ottamaan yhteyttä maksuttomaan neuvontaan.

Vuorisalon ei tarvitse miettiä, onko hänen työllään merkitystä. Merkityksellisyyttä tulee jokaisesta tilanteesta, kun hän pääsee auttamaan taloyhtiöitä ja kun nämä pääsevät etenemään energiahankkeissaan.

Talo kerrallaan kohti hiilineutraalia Helsinkiä.

Teksti ja kuva: Kirsi Riipinen

Hiilineutraali Helsinki 2035

  • Helsingin kaupunkistrategian tavoitteena on hiilineutraali Helsinki vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma kertoo, kuinka Helsinki pääsee päästövähennyksissä oikealle uralle.
  • Tavoitteisiin pääsemiseksi on esimerkiksi rakennusten lämmönkulutusta kyettävä vähentämään ja lisäämään päästöttömän lämmitysenergian käyttöä.
  • Ilmastovahdissa on numeroituina kaikki kaupungin päästövähennysohjelman tavoitteet. Energiarenessanssi-ohjelma on ilmastovahdissa numero 67.
  • Energiarenessanssi-tiimi pyrkii parantamaan yksityisten taloyhtiöiden energiatehokkuutta ja lisäämään uusiutuvan energian käyttöä. Tiimin jäseniin saa yhteyden esimerkiksi verkkosivujen lomakkeella.