Siirry suoraan sisältöön

Ihmisoikeuksien päivää vietetään 10. joulukuuta – Webinaarissa keskustellaan ihmisoikeuskaupungeista

17.11.2021

Kansainvälistä ihmisoikeuksien päivää vietetään vuosittain 10. joulukuuta, koska ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 10.12.1948.

Helsingin kaupunki järjestää ihmisoikeuksien päivänä 10. joulukuuta päivän teemaan liittyvän avoimen yleisötilaisuuden jo kolmatta vuotta peräkkäin. Tämän vuoden aiheena on ihmisoikeusperustaisuus paikallishallinnossa ja erityisesti niin sanotut ihmisoikeuskaupungit (Human Rights Cities). Ihmisoikeuskaupungit ovat kaupunkeja, joissa ihmisoikeuksien kunnioittaminen on kaiken toiminnan keskiössä ja hallinto on ilmaissut sitoumuksensa erillisellä julistuksella.

Viime vuosina on kansainvälisesti yhä vahvemmin alettu kiinnittää huomiota paikallishallinnon tärkeyteen ihmisoikeuksien käytännön toteutumisessa ihmisten arjessa. Euroopan unionin perusoikeusvirasto FRA julkaisi lokakuussa niin sanotun ihmisoikeuskaupunkiviitekehyksen (Human Rights Cities in the EU – a Framework for Reinforcing Rights Locally), jonka tavoitteena on lisätä eurooppalaisten kaupunkien intoa ja kykyä ihmisoikeusperustaisuuden vahvistamiseen toiminnassaan ja siten kasvattaa ihmisoikeuskaupunkien määrää Euroopassa. Suomessa ei ole vielä yhtään ihmisoikeuskaupunkia.

Ilmoittaudu mukaan 7.12. mennessä

Ihmisoikeuksien päivän webinaarin ensimmäisessä osassa kuullaan kolme kiinnostavaa asiantuntijapuheenvuoroa ihmisoikeusperustaisuudesta ja ihmisoikeuskaupungeista sekä teorian että käytännön näkökulmasta. Jälkimmäisen osan paneelikeskustelussa pureudutaan teemaan erityisesti Helsingin näkökulmasta: mitä ihmisoikeusperustaisuus tarkoittaa Helsingin kaupungin toiminnassa ja kuinka se näkyy uudessa kaupunkistrategiassa. Voisiko Helsinki hyötyä ihmisoikeuskaupunkiviitekehyksestä?

Webinaari on kaikille avoin tilaisuus, johon tulee ilmoittautua viimeistään 7.12.2021 kello 16 mennessä. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään Teams-linkki 8.12.2021. Tilaisuudesta ei jää tallennetta. Tilaisuuden kieli on suomi kahta englanninkielistä asiantuntijapuheenvuoroa lukuun ottamatta.

Ohjelma

Tervetuliaissanat klo 13.00-13.15
Helsingin kaupungin viestintäjohtaja Liisa Kivelä

Asiantuntija-alustukset klo 13.15-14.15
Ihmisoikeusperustaisuus ja Åbo Akademin ja Turun kaupungin Ihmisoikeuskaupungit-hanke, projektitutkija Kristiina Vainio, Åbo Akademin ihmisoikeusinstituutti

Human Rights Cities in the EU: a new framework for reinforcing rights locally, Geraldine Guille, Technical Assistance and Capacity building Unit, EU Agency for Fundamental Rights

Practical experience of being a Human Rights City, Strategist Social Sustainability and Human Rights Ulrika Dagård, City of Lund

Tauko klo 14.15-14.25

Paneelikeskustelu klo 14.25-15.30
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestari Nasima Razmyar, Helsingin kaupunki
Kestävän kehityksen erityisasiantuntija Mia Malin, Helsingin kaupunki
Johtaja, professori Mari Vaattovaara, Kaupunkitutkimusinstituutti
Pääsihteeri Kaari Mattila, Ihmisoikeusliitto

Paneelin fasilitoi Helsingin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan puheenjohtaja Zahra Karimy

Loppusanat klo 15.30-15.45

Lue lisää:
Ilmoittaudu tilaisuuteen
Ihmisoikeuksien Helsinki
Human Rights Cities in the EU – a Framework for Reinforcing Rights Locally

Kuva: Jussi Hellsten