Siirry suoraan sisältöön

Ikääntyneillä yhä enemmän päihde- ja mielenterveyshaasteita – kaupunki avannut uusia palveluita

22.05.2022

Helsingin
sosiaali- ja terveystoimiala kehittää ikääntyneille matalan kynnyksen
mielenterveyspalveluja Tulevaisuuden sote-keskus –hankkeessa. Ikääntyneiden omille
mielenterveyspalveluille on tarvetta.

“Alkoholin liikakäyttö on pääkaupunkiseudulla yleisintä 60 – 79 -vuotiaiden ikäryhmässä ja tämän ikäisistä puolet käyttää alkoholia liikaa. Pandemiarajoitukset ovat lisänneet ikääntyneiden yksinäisyyttä, joka on merkittävä taustasyy mielenterveys- ja päihdeongelmissa”, kertoo Maritta
Haavisto
, joka johtaa ikääntyneiden mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämisen Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta.

Uusia palveluita ikääntyneille

Hankkeen myötä sosiaaliohjaajien keskusteluapua palvelukeskuksissa on tarjolla enemmän, uusia ikääntyneiden vertaistukiryhmiä on perustettu ja henkilökuntaa on koulutettu päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa tasapainoilevien ikääntyneiden kohtaamisessa. Helsingin kaupungin senioripalvelut kehittää myös ikääntyneiden omia matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyskuntoutuksia – kotiin vietävää, yksilöllistä, sosiaalista kuntoutusta sekä ryhmämuotoista ympärivuorokautista kuntoutusta.

”Eläkeläisten elämäntilanteet, tarpeet ja voimavarat ovat erilaisia kuin työikäisillä, siksi tarvitaan ikääntyneiden omia päihde- ja mielenterveyspalveluja”, jatkaa Haavisto. 

Kun kaikki ei ole kohdillaan –kampanja muistuttaa aikaisen avun tärkeydestä

Tänään maanantaina (23.5.) käynnistyy Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen toteuttama Kun kaikki ei ole kohdillaan –kampanja, joka näkyy julkisissa kulkuvälineissä, bussipysäkeillä, sosiaalisessa mediassa sekä kaupungin toimipisteiden infonäytöillä.

Kampanjan tarkoituksena on nostaa puheeksi ikääntyneitä koskettavat päihde- ja mielenterveysongelmat sekä muistuttaa helsinkiläisiä siitä, että huoli-ilmoitus ikääntyneestä tulisi tehdä hyvin matalalla kynnyksellä aikaisessa vaiheessa ja myös kun huoli koskee päihteidenkäyttöä tai mielialaongelmia. Kampanja kannustaa ikääntyneitä myös itse olemaan yhteydessä Seniori-infoon, kun he ovat huolissaan omasta tilanteestaan.

Kampanjan ajaksi on perustettu kampanjasivusto Hel.fi/kerrohuolesta, jonne on koottu tietoa ikääntyneiden mielenterveyttä ja hyvinvointia tukevista palveluista.

Oletko ikääntynyt ja huolissasi omasta tilanteestasi?

Ota yhteyttä Seniori-infoon. Seniori-info palvelee arkisin klo 9-15 numerossa 09 310 44556. 

Lisätiedot

Lisätietoja palveluista, vertaistukiryhmistä ja mm. keskusteluavusta kampanjasivustolla: Hel.fi/kerrohuolesta

Palvelukeskusten yhteystiedot

Seniori-infon sivu