Siirry suoraan sisältöön

Kansainvälistä vammaisten päivää vietetään aamutilaisuudessa 3.12.

19.11.2021

Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla keskustellaan avoimessa vammaisten päivän tilaisuudessa perjantaina 3.12. kello 9.00–10.30. Tilaisuutta voi seurata Helsinki-kanavalta suorana. Myöhemmin se löytyy tekstitettynä tallenteena.  Lähetyksessä on viittomakielen tulkkaus ja kirjoitustulkkaus.

Tilaisuuden ohjelmassa on muun muassa paralympiavoittaja Toni Piispasen esitys, paneelikeskustelu soveltavasta liikunnasta ja liikkumisesta, uusi Helsingin vammaisneuvosto esittäytyy, inklusiivinen tanssiryhmä Kaaos Company esiintyy ja Helsingin vammaisneuvosto julkistaa esteettömyyden huomionosoituksen saajan.

Liikkumisen riemua kaikille!

Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla järjestettävän vammaisten päivän aamutilaisuuden teema on soveltava liikunta ja liikkumisen riemu. Miten kaupunki on onnistunut kaikkien kaupunkilaisten liikkumista mahdollistavien palvelujen järjestämisessä? Kuuluuko moninaisten liikkujien ääni?

Helsingin vammaisneuvosto esittää, että liikkujat, joilla on erilaisia liikkumisen tai toimimisen esteitä, tulisi osata ottaa huomioon liikuntaan liittyvissä järjestelyissä. Liikunnan mahdollisuuksista, palveluista ja esteettömistä tiloista tarvitaan digitaalisesti saavutettavaa tietoa myös selkokielellä ja viittomakielellä.

– Liikuntatilojen ja -ympäristöjen suunnittelijoilla ja rakentajilla tulee olla osaamista esteettömyyden toteuttamisesta lajikohtaisesti. Liikunnan harrastajat tarvitsevat tukea liikunnan mahdollistavien apuvälineiden käytössä, tarvitaan osaavia avustajia ja valmentajia sekä aktiivisesti mukaan kutsuvia liikuntaryhmiä ja urheiluseuroja,  kertoo vammaisneuvoston puheenjohtaja Marja Kaitaniemi.

Kansainvälinen vammaisten päivä 3.12.

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti 3:nnen joulukuuta kansainväliseksi vammaisten päiväksi. Suomi hyväksyi YK:n yleissopimuksen vammaisten oikeuksista kesällä 2016. Sopimuksessa vahvistetaan jo ennestään vammaisille henkilöille kuuluvia ihmisoikeuksia, kuten liikkumisvapautta sekä oikeutta laadukkaaseen elämään, koulutukseen ja työssäkäyntiin.

Lue lisää:

Helsinki-kanavan suora lähetys

Kansainvälinen vammaisten päivä

Helsingin vammaisneuvosto

Ihmisoikeuksien Helsinki

Löydä tapasi osallistua ja vaikuttaa Helsingin kehittämiseen

Helsinki liikkuu

Kuva: Laura Oja, Helsingin kaupungin aineistopankki

Uutinen on julkaistu 19.11. ja päivitetty 30.11.