Siirry suoraan sisältöön

Kaupungin tilaisuuksissa tarjoillaan jatkossa vain sesongin mukaista kasvisruokaa ja vastuullisesti pyydettyä lähikalaa – liharuoista ja kertakäyttöastioista luovutaan

02.11.2021

Kaupungin toimialoilla ja liikelaitoksissa järjestetään paljon erilaisia kokouksia, seminaareja, työpajoja ja yleisötilaisuuksia, joihin sisältyy tarjoiluja. Helsingin tavoitteena on varmistaa, että ympäristöasiat huomioidaan tarjoiluissa entistä paremmin.

Siksi kaupunki on nyt laatinut linjauksen, jota tulee noudattaa kaikkien kaupungin järjestämien tilaisuuksien tarjoiluissa 1.1.2022 alkaen. Tarjoiluista linjataan seuraavasti:

  • Tilaisuuksissa tarjoillaan sesongin mukaista kasvisruokaa ja/tai vastuullisesti pyydettyä lähikalaa, Reilun kaupan tuotteita (vähintään kahvi, tee, banaani), kahvimaitona kauramaitoa
  • Tilaisuuksissa ei tarjoilla lihatuotteita
  • Erikoisruokavaliot huomioidaan
  • Tilaisuuksissa käytetään ainoastaan kestoastioita ja -aterimia
  • Juomapulloja ei käytetä, vaan juomat tarjoillaan kannuista
  • Tarjoiluja sisältäviin tilaisuuksiin kutsutuilta pyydetään sitovat ilmoittautumiset ruokahävikin välttämiseksi.

Myös sosiaalinen vastuu tärkeä

Eläinperäisten tuotteiden käytöllä ja ylipäätään raaka-aineiden valinnoilla on suuri merkitys tarjoilujen tuottamaan ympäristövaikutukseen. Siihen vaikuttavat myös muun muassa ruoan valmistus, pakkaaminen, kuljetukset, ja syntyvä hävikki. Kaupungin tilaisuuksissa ruokahävikkiä muodostuu lähinnä viime hetken peruutuksista johtuen.

Kertakäyttöisten tuotteiden käyttö lisää luonnonvarojen kulutusta ja jätettä. Siksi tarjoiluissa käytetään kestoastioita.

Ympäristönäkökulman lisäksi on tärkeää huomioida myös sosiaalinen ja taloudellinen vastuu. Helsingin kaupunki on ollut vuodesta 2013 asti Reilun kaupan kaupunki, mikä huomioidaan kaupungin tilaisuuksien tarjoiluissa.

Linjaus osa kierto- ja jakamistalouden tiekartan toimenpiteitä

Kaupungin järjestämillä tilaisuuksilla tarkoitetaan sekä kaupunkiorganisaation sisäisiä tilaisuuksia kuten kokouksia ja henkilöstötilaisuuksia, että tilaisuuksia, joihin on kutsuttu ulkopuolisia tahoja, esimerkiksi työpajoja, seminaareja, yleisötilaisuuksia sekä kutsuvierastilaisuuksia. Linjauksesta voidaan poiketa vain pormestarikunnan tai muun kaupungin ylimmän johdon järjestämissä korkean tason vierailuissa tai vastaavissa tilaisuuksissa perustelluista syistä.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti helmikuussa 2019, että maito- ja lihatuotteiden käyttö kaupungin tarjoamissa ruokapalveluissa puolitetaan vuoteen 2025 mennessä. Päätös tukee kaupungin päästövähennystavoitteita.

Nyt tehty linjaus on osa kierto- ja jakamistalouden tiekartan hankintoihin liittyviä toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään ruoan ilmastovaikutuksia ja pienentämään kaupungin käyttämien luonnonvarojen määrää. Kaupunkilaiset voivat seurata tiekartan toimenpiteiden edistymistä Kiertotalousvahdin avulla.

Lue lisää:

Kierto- ja jakamistalouden tiekartta

Kiertotalousvahti