Strategiakausi on päättymässä ja neljään vuoteen mahtui suuria muutoksia. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan pakotti Helsingin uudistamaan energiantuotantoaan nopeasti ja nosti vuoden 2022 päästöt todella korkeiksi. Lisäksi koronapandemian aikana nuorten mielen hyvinvointi ei kehittynyt toivottuun suuntaan. Helsinki on kuitenkin toimillaan vastannut näihin ongelmiin: vuoden 2023 kasvihuonepäästöt tippuivat vuoden takaisesta yli neljänneksen Hanasaaren kivihiilivoimalaitoksen sulkeuduttua. Myös etenkin lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuutta on parannettu, kun esimerkiksi Haagaan ja Kalasatamaan on avattu matalan kynnyksen mielenterveyspalvelupisteet Miepit.
Lapset ja nuoret ovat muillakin tavoin kaupungin strategisen toiminnan ytimessä. Helsinki sai syksyllä 2024 ensimmäisenä pohjoismaisena pääkaupunkina UNICEFin lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen. Tunnustus myönnetään kunnille, jotka edistävät lasten oikeuksien toteutumista kaikessa toiminnassaan. Alakoululaisten lasten liikkuminen on myös kääntynyt nousuun strategiakauden aikana: Helsinki on edistänyt tätä tarjoamalla harrastamisen Suomen mallin mukaisesti lasten ja nuorten toiveisiin perustuvia maksuttomia harrastuksia koulupäivän yhteydessä.
Helsingille kaikkien kaupunginosien hyvinvointi on ollut tärkeää tällä strategiakaudella. Kaupunkiuudistusalueilla Kannelmäki–Malmikartanossa, Malmilla, Mellunkylässä ja Meri-Rastilassa on panostettu palveluiden ja viihtyisyyden parantamiseen. Näillä toimilla Helsinki pyrkii alueelliseen tasavertaisuuteen, ja alueet on otettu huomioon kaupungin budjetissa ja rahoituksen kohdentamisessa. Alueiden kehittäminen on pitkäjänteistä ja toimintamallin alussa on muun muassa kunnostettu kaupunkiuudistusalueiden leikkipuistoja ja lähiliikuntapaikkoja.
Kaupungin asuinalueiden ja väestöryhmien voimakkaan eriytymisen eli segregaation ehkäisy on myös ollut strategiakaudella keskeinen tavoite. Nuorten tekemät väkivaltarikokset ja kasvava turvattomuuden tunne asuinalueilla kertovat lisääntyvistä ja eriytyvistä hyvinvoinnin tukitarpeista. Riskitekijöiden kasautuminen voi johtaa irtautumiseen tai syrjäytymiseen, jotka syventävät näköalattomuutta, epäluottamusta ja vieraantumista yhteiskunnasta sekä muista väestöryhmistä. Kehityksen pysäyttämiseksi kaupunki on tehnyt toimia vahvistaen suojaavia tekijöitä ja lisännyt yhteisöllisyyttä kouluissa, oppilaitoksissa ja vapaa-ajalla. Lisäksi kaupunki tarjoaa kohdennettua tukea oireileville lapsille, nuorille ja heidän perheilleen.
Kaupunki on kasvanut viimeiset neljä vuotta ennätysvauhtia. Kasvun myötä tarve asunnoille ja rakentamiselle on valtava, mutta soviteltavaa riittää. Kaupungin kyvykkyys ristiriitaisten kestävyystavoitteiden yhteensovittamiseen nousee entistä tärkeämpään rooliin, kun Helsingin kunnianhimoiset ilmasto- ja luonnon monimuotoisuustavoitteet täytyy yhteensovittaa kasvavan kaupungin kanssa.
Kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ovat edenneet tavoitellusti. Viimeinen Helsingin hiilivoimalaitos Salmisaaressa sulkeutuu 2025. Nykyisten toimenpiteiden perusteella Helsinki tulee saavuttamaan tavoitteensa leikata päästöistään 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon. Liikenteen päästöistä tulee vuodesta 2025 lähtien suurin päästölähde ja tähänkin kaupungin on tulevaisuudessa löydettävä ratkaisuja. Tällä strategiakaudella Helsinki onkin tehnyt merkittäviä panostuksia vähähiilisen liikenteen infrastruktuuriin: uusi raitiolinja valmistui Nihdin ja Pasilan välille, ja tehostetun talvikunnossapidon piirissä olevaa pyöräbaanaverkkoa on kasvatettu ympäri Helsinkiä, esimerkiksi Kulosaaressa ja Munkkiniemessä.
Ilmastotyön lisäksi Helsingin toimenpiteet luonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi ovat olleet merkittäviä. Helsinki saavutti strategisen tavoitteensa lisätä viisi uutta luonnonsuojelualuetta vuosittain vuoden 2024 loppuun asti. Helsingin uusissa ympäristönsuojelun tavoitteissa 2040 kaupunki pyrkii nostamaan tiukasti suojeltujen alueiden osuuden vähintään kymmeneen prosenttiin sekä maa- että meripinta-alasta – tämä tarkoittaa, että sitoutuminen luonnonsuojeluun on turvattu myös tulevaisuuteen.
Olemme halunneet olla kaupunkina myös kokoamme suurempi toimija. Isännöimiini Sustainable Cities Discussion Forum -tapahtumiin olemme kutsuneet kestävän kehityksen huippuasiantuntijoita keskustelemaan esimerkiksi hiilineutraalien kaupunkien ja laadukkaan opetuksen haasteista. Olemme saaneet kansainvälistä tunnustustakin: 2022 Helsinki sai Access City Award -palkinnon esteettömyystyöstään ja 2024 Helsinki nousi ensimmäiselle sijalle matka- ja tapahtumakohteen kestävyyttä mittaavassa Global Destination Sustainability -indeksissä. Haluamme jatkaa kunnianhimoista työtämme, jotta muut voivat oppia esimerkistämme.
Juhana Vartiainen
Helsingin pormestari