Siirry suoraan sisältöön

Koronapalautumisraha mahdollistaa ennätyksellisen runsaan kulttuuritarjonnan kesällä Helsingissä

15.06.2022

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan saaman koronapalautumisrahan myötä Helsingistä löytyy tänä kesänä ennätyksellinen määrä upeita tapahtumia kaupunkilaisten ja vierailijoiden iloksi. Espan lavalla nautitaan mm. monimuotoisista musiikkiesityksistä, ja Helsingin elävät kadut -tapahtuma tuo stand up -komiikan, performanssit ja katuteatterin keskustan kaduille. Kulttuurikeskukset tarjoavat mm. nuorten Pride-tapahtumia, musiikkikeikkoja ja kaupunkiviljelyä. Uudenlaisilla mikroavustuksilla pyritään puolestaan edistämään kulttuurikentän nopeaa palautumista pandemia-ajasta.

Koronapalautumiseen kohdennetun rahoituksen myötä kesän tapahtumatarjonta niin keskustassa kuin kulttuurikeskuksissa on runsaampaa ja monimuotoisempaa kuin koskaan ennen. Kaupunki panostaa näin kaikkien helsinkiläisten ja kaupungissa vierailevien viihtymiseen ja yhdessäoloon, kun pandemiarajoitukset ovat vihdoin poistuneet.

Rikas tapahtumatarjonta on myös keino huolehtia kulttuurikentän palautumisesta poikkeuksellisen ajanjakson jälkeen. Suoraan helsinkiläisille taiteen ja kulttuurin tekijöille on niin ikään myönnetty 250 000 euroa uudenlaisina mikroavustuksina pandemian jälkeiseen palautumiseen. Avustuksella toteutetaan lähes 300 pienimuotoista taide- ja kulttuuritapahtumaa, jotka ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Kaupunkilaiset saavatkin kesän ja alkusyksyn aikana nauttia eri taiteenalojen monimuotoisista esityksistä ja esimerkiksi flash mobeista yllättävissä paikoissa. Tarjolla on muun muassa gramofonitanssit Baanalla, georgialainen pöytälaulutapahtuma Teurastamolla, pohjalaislauluja ja nukketeatteria kiertävänä polkupyöräteatterina Kalliossa, puutarhurin saunaseminaari Herttoniemessä, meditatiivista taidekävelyä Lauttasaaressa sekä kehorunoja Kallahden uimarannalla.

Helsingin elävät kadut tuo esitystaiteen keskustan kaduille

Helsingin elävät kadut on kulttuuriohjelmakokonaisuus, joka vie esittävän taiteen keskustan kaduille ja kutsuu kaupunkilaiset nauttimaan kohtaamisista ja yhdessäolosta. Ohjelman kuratoinnissa on keskitytty mahdollisimman monipuolisesti eri taiteenalojen freelancereiden työllistämiseen. Musiikki, tanssi, sirkus, performanssit, katuteatteri sekä osallistavat työpajat levittäytyvät keskustan kaduille 16.6.–25.8. Luvassa on paikasta toiseen kiertävää ohjelmaa kaikenikäisille joka torstai sekä useana viikonloppuna.

Helsingin elävät kadut löydät Kauppatorilta Helsinki Biennaali -paviljongista, Töölönlahden Makasiinipuistosta, Kansallismuseon kesäpihalta, Espan lavalta sekä kaupungin Kesäkaduilta Designmuseon edustalta. Ohjelma kokonaisuudessaan löytyy tapahtumat.hel.fi -sivulta.

Juhannusta edeltävänä torstaina 23.6. kesäkaduilla ja Helsinki Biennaali -paviljongissa esiintyvät muun muassa Pentti Saarikosken runoja kappaleissaan käyttävä, flamencoa ja balkan-henkeä yhdistelevä Compañía Kaari & Roni Martin Goes ROOTS ja nykysirkusryhmä Blind Gut Company, joka esittää koko perheelle suunnatun esityksensä Kuin kala puussa. Osallistavia työpajoja lapsille ja aikuisille on luvassa esimerkiksi Helsingin elävät kadut goes Kansallismuseo -tapahtumissa kolmena viikonloppuna.

Perinteiset Espan lavan konsertit ja muu kulttuurillista moninaisuutta painottava tapahtumatarjonta käynnistyi jo toukokuun puolivälissä, ja se jatkuu runsaampana kuin koskaan aina syyskuun alkuun asti. Kaikki Espan lavan tapahtumat ovat maksuttomia ja esteettömiä. Kesäohjelmisto löytyy kokonaisuudessaan Espan lavan verkkosivuilta.

Kulttuurikeskusten kesä tarjoaa keikkoja, kaupunkiviljelyä ja Pride-ohjelmaa

Helsingin kulttuurikeskusten kesäpihoilla järjestetään läpi kesän moninaista ohjelmaa musiikkikeikoista, kaupunkiviljelyyn ja tanssituokioihin. Maunula-talon Kesäaukiolla on luvassa muun muassa esittävän taiteen Open Stage -iltoja ja kiinnostavien artistien tähdittämiä Perjantai-keikkoja. Lavalle nousevat esimerkiksi kovassa nosteessa olevat punk-yhtyeet Tamara Luonto ja Seksihullut (pe 29.7.).

Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta juhlistetaan muun muassa Vuotalon Nuorten Pride -illassa ti 28.6. Ohjelmassa on kukkaseppeletyöpaja, pinssipaja, queer-kirjanvaihtoa, drag-runoilija Maimu Brushwoodin runoesitys ja sateenkaareva kirjanäyttely. Menevistä rytmeistä ja tanssikuvioista vastaa Suomesta ja Burkina Fasosta lähtöisin oleva tanssi- ja musiikkiryhmä Delado. Malmitalolla esitetään Pride-viikolla teemaan liittyviä elokuvia ja torstain 30.6. Nuorten Pride -tapahtumassa tehdään omat seppeleet kukkaseppeltyöpajassa ja maalataan värikkäät kesäkynnet kynsilakkatyöpajassa.

Kesä-elokuussa kulttuurikeskusten pihoilla pääsee niin ikään harrastamaan urbaania kaupunkiviljelyä. Annantalon pihalla kasvaa vehreä yhteisöpuutarha, jossa opetellaan viljelytaitoja, seurataan syötävien kasvien kasvua ja viihdytään rennoissa puutarhatunnelmissa keskellä kaupunkia. Stoan Koko maailman puutarhassa aistitaan kansainvälisiä puutarhatunnelmia ja ihastellaan maailman eri kolkista kotoisin olevia hyötykasveja, yrttejä ja kukkia. Projektissa ovat mukana Irakilaisten naisten yhdistys INY ry, African Care ry, Itäkeskuksen kirjasto ja lähialueen asukkaita.

Annantalon, Malmitalon, Kanneltalon, Stoan ja Vuotalon kesäpihoilla kohdataan lisäksi tänäkin kesänä maksuttomien kaupunkitanssien merkeissä. Rennoissa arki-iltojen tanssituokioissa opetellaan paritansseja, kuten valssia, jenkkaa, sambaa, humppaa ja tangoa koulutettujen tanssinopettajien ohjauksessa. Mukaan voi tulla joko parin kanssa tai yksin, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita.

Kulttuurikeskusten kesäohjelma jatkuu aina elokuulle saakka, jolloin juhlitaan muun muassa Kanneltalon 30-vuotissynttäreitä. Perjantain 19.8. synttärijuhlissa lavalle nousevat niin discokuningatar Eini, kameleonttimainen Litku Klemetti kuin yhteislauluun yleisön johdattava Mari Kätkä Triokin. Lauantaina 20.8. vietetään puolestaan Kantsun ensimmäisiä kyläjuhlia, jolloin on luvassa muun muassa puistokirppis, tanssia ja teatteria, musiikkia, lastenohjelmaa ja työpajoja. Tarkempi aikataulu ja esiintyjät julkaistaan myöhemmin. Tutustu Helsingin kulttuurikeskusten kattavaan ja monipuoliseen kesäohjelmaan täällä.

Lue lisää:

Kulttuurin ja vapaa-ajan palveluihin kahdeksan miljoonan euron koronatoipumisraha -uutinen 

Helsingin elävät kadut -tapahtuma tuo esitystaiteen keskustan kaduille

Kuva: Helsinki Partners / Jussi Hellsten