Siirry suoraan sisältöön

Leikkipuistojen kansainvälinen kieli on leikki – Kotoklubi Kaneli kotouttaa lorujen, taiteen ja saarihyppelyn avulla

29.06.2022

Kotoklubi Kaneli toimii kymmenessä kaupungin leikkipuistossa ja houkuttaa toimintaansa mukaan maahan muuttaneiden perheiden lisäksi suomalaisia perheitä. Kesän ohjelmaan kuuluvat ekstrana lounaat, taidepajat ja saariretket.

Kieltä opitaan leikin kautta

Anaya Devi Kumarilla on vauhti päällä. Hän on tullut äitinsä Pirya Devin kanssa Itä-Pasilan leikkipuisto Lehdokkiin – tai jos tarkkoja ollaan, puiston sisätiloihin, joissa toimii Kotoklubi Kaneli.

Kotoklubi Kaneli toimii kymmenessä leikkipuistossa ympäri kaupunkia. Yksi aktiivisimmista sijaitsee samassa kiinteistössä naapuruustalo Pasilan kanssa.

Jo nimestä voi päätellä, että Kotoklubin yksi tavoite on kotouttaa perheitä suomalaiseen arkeen ja opettaa suomen kieltä. Opetuksessa käytetään Toisto-menetelmää, jonka on todettu olevan yksinkertaisuudessaan tehokas.

Leikki on kansainvälinen kieli, ja sen varjolla perheen pienimmät oppivat suomea kuin huomaamattaan lorujen ja laulujen lomassa.

Leikkipuisto Lehdokissa toimii myös toinen suomen kielen opetusryhmä. Lasten leikkiessä heidän vanhempansa pääsevät opiskelemaan suomea seinän takana työväenopiston ja leikkipuistojen järjestämässä Kotivassa eli kotivanhempien suomen kielen opetusryhmässä.

Tällä kertaa Kotivan teemoina ovat kasvikset ja mausteet. Kukkakaali ja yrtit jäävät mieleen lukuisten toistojen ansiosta, kun niitä kerrataan yhdessä opettajan Heidi Saariston kanssa.

Kotoklubi Kanelin puolella pian vuoden ikäinen Anaya Devi Kumar etsii tottuneesti lelulaatikosta isot palikat ja alkaa hommiin. Aikaa jää myös valloittaviin poseerauksiin, sillä tänään kuvataan.

Kotoklubissa vietetään keväistä juhlaa yhdessä kotivalaisten kanssa. Pirskeet kruunataan nyyttikestien tapaan kootun pitopöydän antimilla.

Kohta vuoden ikäinen Anaya Devi Kumar leikkii leikkipuisto Lehdokissa.

Pian vuoden ikäinen Anaya Devi Kumar leikkii Kotoklubi Kanelin tiloissa jo tottuneesti.

Farhiya Isman lapsensa Maryaman kanssa ja opettaja Heidi Saariston kanssa.

Suomea opetellaan muun muassa laulujen ja lorujen avulla. Kuvassa Farhiya Isman (keskellä) ja hänen lapsena Maryama sekä opettaja Heidi Saaristo.

Alkuun kotoutumisessa

Kotiva-opetusryhmiin tulee usein mukaan huoltajia, jotka ovat olleet kiinteästi kotona lastensa kanssa. Lapsille huoltajien opetustuokiot saattavat olla ensimmäiset kerrat erossa heistä.

Ilman itkuja ei tuolloin selvitä, mutta tilanne on nopeasti hallinnassa, kiitos taitavien leikkipuisto-ohjaajien.

– Joskus olen tuumannut, onko tilanne rankempi huoltajalle vai lapselle. Toisinaan ohjaajat ovat lähettäneet huoltajille kännykkäkuvia, jotka todistavat lasten leikkivän iloisesti, kertoo positiivisen diskriminaation sosiaaliohjaaja Anna-Leena Soininen.

Soininen tarjoaa sosiaaliohjausta Kotiva-opiskelijoille ja toimii Kotoklubi Kanelin ohjaajana sekä Kaneli-toiminnan koordinoijana.

Leikkipuistojen omassa Kotoklubi Kaneli -toiminnassa on tehty aktiivisesti yhteistyötä muualta muuttaneiden perheiden tavoittamiseksi eri järjestöjen ja kaupungin toimijoiden kanssa vuodesta 2016. Kumppanuus on ollut toiminnassa keskeistä alusta asti.

– Kotoklubi Kanelin leikkipuistotoiminta on hieno mahdollisuus kotoutumisen alkuun, Soininen pohtii.

– Toimintaan pääsee mukaan helposti, edes suomen kielen alkeita ei tarvita.

Soininen toivookin, että leikkipuistotoimintaan saataisiin mukaan perheitä myös vastaanottokeskuksista esimerkiksi yhteistyössä järjestöjen kanssa.

Sosiaaliohjaaja Anna-Leena Soininen ja Kotoklubin ryhmäläisiä.

Sosiaaliohjaaja Anna-Leena Soininen (keskellä) laulaa ryhmän kanssa. Soininen tarjoaa sosiaaliohjausta Kotiva-opiskelijoille ja toimii Kotoklubi Kanelin ohjaajana sekä Kaneli-toiminnan koordinoijana. 

Kansainvälisiä tuokioita

Kesäisin leikkipuistoihin houkuttelevat alle 16-vuotiaiden maksuttomat puistoruokailut ja laadukas ohjattu toiminta.

Kesäaika näkyy ja tuntuu myös Kotoklubi Kanelin toiminnassa. Kanelin toimintaa tarjotaan kymmenessä kaupungin leikkipuistossa myös kesällä – aivan kuin myös leikkipuistojen muuta perhetoimintaa, kuten vaikkapa ohjattuja lauluhetkiä, vauvatuokioita ja liikuntaa.

Kotoklubi Kanelin tuokiot eroavat muusta toiminnasta lähinnä siinä, että niiden aikana kiinnitetään tavanomaista enemmän huomiota kieleen – suomen kielen oppimisen lisäksi myös muihin kieliin. Lisäksi Kotoklubi Kanelin tuokioiden osallistujamäärä voi olla pienempi kuin muussa toiminnassa, koska kielen opetus voi olla oppijalle sensitiivinen ja ehkä jännittävä tilanne.

Toiminta on erittäin kansainvälistä. Osallistuvien äidinkieliin kuuluvat tutumpien ruotsin ja englannin lisäksi muun muassa arabia, somali, venäjä, eesti, kiina, Pakistanin pandžabi, kurdi sekä Indonesian bahasa.

Soininen toivottaa myös suomenkieliset perheet mukaan – Kotoklubi on erinomainen mahdollisuus oppia muista kulttuureista ja kielistä. Muualta pääkaupunkiseudulle muuttaneet perheet voivat löytää kerhosta paikallisia kontakteja ja ystäviä.

Lapsiperhearki voi olla perheitä yhdistävä voima myös ilman yhteistä kieltä.

Ukrainalaiset mukaan leikkipuistoihin

Tänä kesänä muistetaan myös tänne tulleita ukrainalaisia perheitä.

Sodan jaloista paenneilla perheillä on traumaattisia kokemuksia ja suurta huolta Ukrainaan jääneistä perheenjäsenistään ja tuttavistaan. Leikkipuistojen rauhallinen leikkiympäristö ja monipuolinen toiminta voivat tarjota perheille vakautta ja turvallisuuden tunnetta.

Leikkipuisto Linjassa pidettiin kesäkuussa uusi perhetapahtuma, jonne kannustettiin mukaan nimenomaan ukrainalaisia perheitä.

Taidekummi-työpajoissa ammattitaiteilijat Taiteilijat O ry:stä toivat mukanaan taiteen menetelmät ja idean. Kanelin ohjaajat puolestaan tarjosivat mahdollisuuden suomen kielen oppimiseen.

Soininen toivoo ukrainalaisten, kuten muidenkin perheiden, saavan iloa myös Kesä Kanelin perheretkistä. Niissä perheet pääsevät tutustumaan Helsingin lähiluontoon ja saariin suomen kieltä samalla oppien.

Perheretket järjestetään yhteistyössä Helsingin liikuntapalveluiden ja Plan International Suomen kanssa.

– Teemme retkille osallistumisesta mahdollisimman helppoa. Voimme sopia perheiden kanssa tarvittaessa treffit tuttuun paikkaan, vaikkapa Pasilassa Triplaan, josta jatkamme yhdessä Kauppatorille ja Suomenlinnan lautalle, Soininen kertoo.

Pirya Devi lapsensa Anaya Devi Kumar sylissään.

Pirya Devi ja pikkuinen tytär Anaya ovat Kotoklubin vakiokävijöitä.

Hauskaa yhdessä tekemistä

Kotoklubi Kanelin toiminta sai pian alkamisensa jälkeen Suomen Pakolaisavun tunnustuksen hyvästä kotoutumistyöstä.

Kehuihin yhtyy myös Pirya Devi. Hän on käynyt yhdessä tyttärensä kanssa Kanelissa vajaan puolen vuoden verran ja kiittää hauskan yhteisen tekemisen ohella karttunutta suomen kielten taitoaan. Myös tytär on oppinut leikin lomassa suomalaisia sanoja.

Tämä tulee todistettua saman tien, sillä tytär lyö käsiään yhteen ja tuumaa, että ”taputtaa”.

Kesä Kanelit heinäkuussa 2022


1.7.2022


– Leikkipuisto Roihuvuori klo 10–10.45
– Leikkipuisto Strömberg klo 10–10.45


4.–29.7.2022


– Leikkipuisto Loru: torstaisin 10–11
– Leikkipuisto Lehdokki: torstaisin 10–11
– Leikkipuisto Kankarepuisto: keskiviikkoisin 10–11


11.7.–29.7.2022


– Leikkipuisto Mustakivi: maanantaisin 10–10.45


Perheretket heinäkuussa 2022


Retkillä tutustutaan Helsingin lähiluontoon ja opitaan suomen kieltä yhdessä toisten perheiden kanssa.
Retket ovat maksuttomia. Sään mukainen vaatetus ja mukaan omat eväät!

Tiistai 5.7. 10–15, Suomenlinna
Tiistai 19.7. 10–15, Töölönlahti ja Keskustakirjasto Oodi

Retkille täytyy ilmoittautua etukäteen. Ilmoittautumisen yhteydessä saat tarkemmat lähtöpaikat ja tapaamisajat. Ilmoittaudu soittamalla tai viestillä leikkipuiston sosiaaliohjaajalle:

puh. 040 720 0907 tai 040 762 9815
anna-leena.soininen@hel.fi tai marju.lindfors@hel.fi

Teksti: Kirsi Riipinen 
Kuvat: Laura Oja

Linkki Helsinkirekry-sivustolle.

Meillä jokainen päivä on maailman tärkein.

Jokainen hetki on mahdollisuus oppia. Vilpitön vuorovaikutus kehittää meitä kaikkia. Meillä kasvavat lasten lisäksi myös aikuiset.

Tule mukaan kasvattamaan tulevaisuutta.