Koulupäivän jälkeiset maksuttomat harrastukset käynnistyvät maanantaina 5.syyskuuta alkaen kaikissa Helsingin peruskouluissa. 3.–9. luokkien oppilaat voivat valita yli 30 erilaisesta harrastuksesta itselleen mieluisan. Noin 400 Harrastamisen Suomen mallin ryhmää kokoontuu Helsingissä viikoittain.
Lasten ja nuorten suosituimmat toiveharrastukset näkyvät lukuvuoden 2022–2023 harrastusvalikoimassa. Harrastamisen Suomen malli keräsi viime keväänä helsinkiläisten oppilaiden harrastustoiveet koulukohtaisten kyselyiden kautta. Oppilaat voivat valita yli 30 erilaisesta maksuttomasta harrastuksesta itselleen mieluisan. Valikoimassa on muun muassa parkour, jalkapallo, koripallo, kuntosali, sirkus, tanssi, teatteri, kuvataide, katutaide, elokuva, animaatio, ruuanlaitto, historia, koodaus, pelisuunnittelu ja eläinharrastus. Jos oman koulun harrastusvalikoimasta ei löydy mieluista harrastusta, oppilailla on mahdollisuus osallistua myös muilla kouluilla järjestettävään toimintaan.
Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalveluiden koordinoimasta Harrastamisen Suomen mallin toiminnasta on tullut pysyvä toimintamuoto Helsingissä. Joka viikko helsinkiläisille lapsille ja nuorille on tarjolla noin 400 maksutonta harrastusryhmää.
”Matalan kynnyksen harrastustoiminta on tavoittanut erityisesti heitä, joilla on vähän harrastuksia. Tiivis yhteistyö nuorisotyöntekijöiden ja koulujen oppilashuollon kanssa auttaa meitä löytämään lisää lapsia ja nuoria harrastusten pariin”, sanoo aluepäällikkö Tiina Hörkkö Helsingin kaupungin nuorisopalvelusta.
Jokaisessa Helsingin koulussa on valittavana kolme erityyppistä harrastusta: liikunta-, kulttuuri- ja digitaalinen tai muu harrastus. Tätä kutsutaan kolmen korin malliksi.
“Harrastusten jakaminen kolmeen koriin takaa mahdollisimman erilaisten harrastusten tarjoamisen kouluissa ja lisää harrastamisen saavutettavuutta”, kertoo Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden projektipäällikkö Irma Sippola.
Harrastusten kautta saaduilla uusilla virikkeillä on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia myös koulunkäyntiin.
“Mielekäs tekeminen vapaa-ajalla tukee koulutyötä ja oppimista sekä lisää lasten ja nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia”, iloitsee Helsingin kaupungin perusopetuksen aluepäällikkö Kimmo Mustonen.
Valtakunnallista Harrastusviikkoa vietetään 5.-11.9.2022. Harrastusviikon aikana helsinkiläisillä lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus tulla kokeilemaan erilaisia harrastuksia ja ilmoittautua mukaan koulupäivän jälkeen järjestettävään toimintaan.
Yhteyshenkilöt
Harrastamisen Suomen malli Helsingissä
Aluepäällikkö, nuorisopalvelut
Tiina Hörkkö
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
p. 050 3026404
tiina.horkko@hel.fi
Aluepäällikkö, perusopetus
Kimmo Mustonen
Helsingin kaupunki, kasvatus ja koulutus
p. 040 6603044
kimmo.mustonen@hel.fi
Projektipäällikkö, nuorisopalvelut
Irma Sippola
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
p. 041 5121795
irma.sippola@hel.fi
Lisätietoa Harrastamisen Suomen mallista
Harrastamisen Suomen malli Helsingissä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan verkkosivuilla
Tietoa Harrastamisen Suomen mallista OKM:n verkkosivuilla
Harrastamisen Suomen malli on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) hanke, jonka tarkoituksena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia. Helsinki on sitoutunut rakentamaan maksuttomasta, koulupäivän jälkeen järjestettävästä harrastustoiminnasta pysyvän toimintamallin, mikä tuo jatkuvuutta matalan kynnyksen harrastustoimintaan. Harrastuksia tarjotaan Helsingin kaikissa peruskouluissa 3.–9.-luokkalaisille koulujen tiloissa tai niiden lähiympäristössä koulupäivän jälkeen, ennen klo 17. Harrastuksia järjestetään myös Helsingissä toimivissa valtion, sopimus- ja yksityiskouluissa. Harrastusvalikoimaa täydennetään ja ryhmien määrää kasvatetaan koko ajan.
Kuva: Mauri Tahvonen