Siirry suoraan sisältöön

Maksutonta katuajokoulutusta pyörällä liikkuville

05.08.2021

Helsingin kaupunki ja Helsingin Polkupyöräilijät ry järjestävät yhteistyössä viisi pyöräilykoulutusiltaa elokuussa. Kursseilla saa opastusta pyöräilyn liikennesääntöihin ja katuympäristössä pyöräilemiseen. Koulutukseen voivat osallistua kaikki, joille pyörällä ajo on tuttua.

Helsinkiläisistä 78% pyöräilee edes joskus lumettomana aikana ja korona-aika on lisännyt pyöräilyä entisestään. Viime vuosina Helsinkiin on rakennettu paljon uusia pyöräliikenteen väyliä ja uusi tieliikennelaki toi mukanaan kokonaan uusia väylätyyppejä ja liikennemerkkejä. Useimmilla pyöräilyn liikennesäännöt ovat teoriatasolla hallussa, mutta käytännön taidot saattavat olla heikot tai uskallus ajaa kadulla autojen seassa puuttuu.

Katuajokoulutuksessa kerrataan, miten pyöräkaistan erottaa pyörätiestä ja missä kohdassa ajorataa pyöräilijän pitäisi ajaa. Myös väistämisvelvollisuussääntöjä käsitellään. Jos keskustassa pyöräily jännittää, eikä aina tiedä missä saa pyöräillä ja missä ei, saa kurssilla tähänkin opastusta pienryhmissä. Kurssin vetäjänä toimii kokenut pyöräilykouluttaja Satu Leppänen.

Yhden illan kurssit järjestetään ulkoilmassa ke 11.8., to 12.8., ke 18.8., to 19.8. ja ke 25.8. aina klo 18–20. Kokoontuminen on Iso Roobertinkatu 3–5 edessä klo 18. Koulutukseen osallistutaan omalla polkupyörällä tai kaupunkipyörällä. Kunkin kurssi-illan sisältö on sama. Kursseilla tullaan kaikissa olosuhteissa noudattamaan viranomaisten määräyksiä ja suosituksia koronatilanteen huomioon ottaen.

Ilmoittaudu kurssille sähköisellä lomakkeella: https://forms.gle/wu3q6pB4GomzEmgH7

Poliisi kannustaa kuntia ja järjestöjä järjestämään pyöräilykoulutuksia

– Pyöräilyn määrä on lisääntynyt ja tieliikennelainsäädäntö uudistunut. Poliisissa olemme huomanneet, että niin autoilla kuin pyörillä liikkuvilla on epäselvyyttä keskinäisistä väistämissäännöistä. Poliisille tulee säännöllisesti myös palautetta ja havaintoja jalkakäytävillä pyöräilystä. Sääntöjen tunteminen on kaikille turvallisen liikkumisen perusta. Tällainen Helsingin kaupungin ja Helsingin Polkupyöräilijät ry:n yhteistyön tuloksena toteutettava koulutus onkin mainio tapa perehtyä sääntöihin ja pitää yllä pyöräilyosaamista. Olisi hienoa, jos tällaista liikenneturvallisuutta edistävää koulutusta olisi halukkaille laajemminkin tarjolla, sanoo poliisin liikenneturvallisuustyön esihenkilö, poliisiylitarkastaja Hannu Kautto Poliisihallituksesta.

OmaStadi-kampanja pyöräliikenteen parantamiseksi

Katuajokoulutukset pyörällä liikkuville järjestetään osana Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin Fillaroiva Stadi -hanketta, jolla parannetaan pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta. OmaStadi on osallistavan budjetoinnin hanke, jossa kaupunkilaiset saavat äänestää, mihin kaupungin budjettia käytetään.

Lisätietoa OmaStadista verkkosivuilla

Lisätietoja ja kyselyt vapaista kurssipaikoista:

Helsingin Polkupyöräilijät ry (HePo)
Henni Ahvenlampi
Toiminnanjohtaja
041 319 1002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Kuva: Kati Pankka