Siirry suoraan sisältöön

Monocle: Helsinki maailman neljänneksi paras paikka asua

15.06.2022

Brittiläinen lifestyle-lehti Monocle on jälleen laittanut maailman kaupungit järjestykseen elämänlaatua mittaavassa Quality of Life Survey -vertailussa. Tänä vuonna Helsinki sijoittui neljänneksi. Ykköseksi sijoittui Kööpenhamina, toiseksi Zürich ja kolmanneksi Lissabon. Viime vuonna Helsinki oli vastaavassa tilastossa kolmas. Helsingin kaikkien aikojen paras sijoitus Monoclen vertailussa oli kärkisija vuonna 2011.

Monoclen vertailussa tarkastellaan monia eri tekijöitä. Esimerkiksi rikostilastoja, ambulanssin nopeutta, pyöräväylien määrää ja luontoon pääsemistä.

Tänä vuonna tarkasteltiin erityisesti myös koronapandemian jälkeistä muutosta työelämässä, elinkustannusten nousua ja halua hengittää helpommin. Tämä tarkoittaa, että vertailussa kaupungit saivat pisteitä muun muassa uimapaikoista ja raikkaasta ilmasta.

Monocle suitsuttaa Helsinkiä kaupunkina, joka pystyy yhdistämään toiminnallisuuden ja hauskuuden. Lehden mukaan Helsinki on myös yksi turvallisimmista pääkaupungeista maailmassa.

Lehti mainitsee hyvinä puolina ilmaisen terveydenhuollon, koulutusjärjestelmän ja elinvoimaisen start up -ympäristön. Monoclen mukaan meren ympäröimässä Helsingissä luonto ja raikas ilma ovat aina lähellä.

Kokonaisuudessaan vertailu ilmestyy heinä-elokuun Monocle-lehdessä. Monoclen vuodesta 2007 lähtien julkaistu vuotuinen vertailu on lehden toimituksen tekemä.

Helsingin kaupunki julkaisee torstaina 16. kesäkuuta ajantasaiset tilastot Helsingistä ja helsinkiläisistä. Julkaisuun on koottu tietoja esimerkiksi ympäristöstä, väestöstä, asumisesta ja rakentamisesta, koulutuksesta, taloudesta, liikenteestä, matkailusta ja hallinnosta.

Vuoden 2022 top 25:
1. Kööpenhamina
2. Zürich
3. Lissabon
4. Helsinki
5. Tukholma
6. Tokio
7. Wien
8. Sydney
9. Vancouver
10. Taipei
11. München
12. Soul
13. Berlin
14. Amsterdam
15. Madrid
16. Auckland
17. Pariisi
18. Barcelona
19. Melbourne
20. Kioto
21. Milano
22. Fukuoka
23. Oslo
24. Singapore
25. Brisbane

Kuva: Julia Kivelä /Visit Finland