Siirry suoraan sisältöön

Olympiastadionin peruskorjaus sai Helsingin vammaisneuvoston esteettömyystunnustuksen

03.12.2021

Helsingin vammaisneuvosto on valinnut vuoden 2021 esteettömyystunnustuksen kohteeksi Olympiastadionin peruskorjauksen. Tunnustus luovutettiin 3. joulukuuta kansainvälisen vammaisten päivän tilaisuudessa.

Olympiastadion on yksi Helsingin ja koko Suomen tunnetuimmista maamerkeistä.
Se on keskeinen Helsingin symboli, jonka mittavan peruskorjauksen ja uudistuksen yhteydessä on huomioitu myös esteettömyys.  Esteettömyys voidaan selvästi tuoda myös vanhoihin arvorakennuksiin. Uudistettu Stadion mahdollistaa liikunnan riemun ja turvallisen liikkumisen niin katsomossa kuin kentälläkin. 

Stadion-säätiö hallinnoi kaupungin omistamaa Olympiastadionia. Säätiö tilasi uudistuksen, jonka rakennuttamistehtävät hoiti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala. Mittava uudistus kunnioitti Olympiastadionin historiallisia rakenteita. Samalla uudistus onnistui yhdistämään esteettömyyden ja esteettisyyden.

Monet liikkujat ja tilojen käyttäjät olivat mukana peruskorjauksen eri vaiheissa, jotta heidän tarpeensa pystyttiin huomioimaan remontissa. Katsomosta löytyy remontin jälkeen esteettömiä istumapaikkoja. Stadionin tiloihin on lisätty hissejä ja esteettömiä WC-tiloja.

Esteetöntä liikunnan riemua – esteettisyyttä ja rakennuksen historiaa kunnioittaen

Vammaisneuvosto pitää erittäin tärkeänä sitä, että Helsingin kulttuurihistorialliset rakennukset saadaan esteettömiksi. Näin varmistetaan se, että kaikilla kaupunkilaisilla on mahdollisuus osallistua. Liikunta ja urheilu vaikuttavat sekä kansallisidentiteettiin että yksilölliseen kokemukseen aktiivisesta kansalaisuudesta.

Esteettömyystunnustuksen vastaanottivat Olympiastadionin peruskorjauksen tilaajien ja rakennuttajien edustajat. Stadion-säätiön toimitusjohtaja Ari Kuokkanen ja kaupungin puolelta rakennuttajan edustaja projektinjohtaja Aulis Toivosen sijaisena tiimipäällikkö Reetta Amper, joka oli mukana suunnittelun ohjauksessa. Tunnustuksen vastaanottivat myös peruskorjauksen pääsuunnittelijoina toimineet työyhteenliittymästä arkkitehti
Kari Raimoranta Arkkitehdit NRT Oy:stä ja arkkitehti, professori Kimmo Lintula K2S Arkkitehtitoimisto Oy:stä.

Helsingin kaupungin vammaisneuvoston aiemmin myöntämät esteettömyystunnustukset:

2020 Lammassaaren esteetön luontoreitti
2019 Helsingin keskustakirjasto Oodi – esteettömän kaupunkitilan toteutuksesta.
2018 Helsingin seudun liikennelaitos – pysäkkikuulutusten toteuttamisesta.

2017 Helsingin Satama – Länsiterminaalin esteettömyydestä ja saavutettavuudesta.
2016 Palvelukartan esteettömyyssovelluksen kehittämisestä projektipäällikkö Mirjam Heikkiselle.

Vammaisneuvosto on kiittänyt esteettömyyden edistämisestä myös:

2017 kunniakirja apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurille, vammaisten kuntalaisten helpon ja esteettömän liikkumisen edistämisestä sekä yleisten joukkoliikennevälineiden saavutettavuuteen ja käyttömahdollisuuksiin vaikuttamisesta Helsingissä.
2017 Staralle kauhakuormaaja työpöydälle muistuttajaksi toimivasta talvikunnossapidosta.
2017 kunniakirja esteettömyyden toteuttamisesta Helsingin kaupunginmuseolle.

Lue lisää: 

Kansainvälinen vammaisten päivä

Kansainvälistä vammaisten päivää vietetään aamutilaisuudessa 3.12.

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto

European Day of Persons with Disabilities 2021

Access City Award Ceremony

Kuva: Laura Oja, Helsingin kaupungin aineistopankki.