Siirry suoraan sisältöön

Pormestari Vartiainen puhui Financial Timesin kaupunkikehitystapahtumassa – miltä näyttää kaupungistumisen seuraava vaihe?

27.04.2022

Financial Times järjestää 26.–27. huhtikuuta New Yorkissa kaupunkien tulevaisuuteen keskittyneen Future Cities Americas 2022 -tapahtuman, jonka yhtenä puhujana kuultiin eilen pormestari Juhana
Vartiaista
. Tapahtuma järjestetään hybridimuodossa, ja pormestari osallistui etäyhteyksin.

Tapahtuma kokoaa yhteen hallinnon edustajia, rahoitus- ja yritysjohtajia, innovaattoreita, tutkijoita ja kaupunkien asiantuntijoita muodostamaan yhteistä näkemystä tulevaisuuden kestävistä, oikeudenmukaisista ja turvallisista kaupungeista. Financial Times haluaa ohjelmassa nostaa esiin innovatiivisia kaupunkeja myös muualta kuin Yhdysvalloista, ja Helsinki valikoitui joukkoon esimerkkinä Euroopan johtavista innovaatio- ja älykaupungeista.

Koronapandemia on kahden viime vuoden aikana asettanut erityisiä haasteita kaupunkien kehitykselle. Yli puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa ja YK:n raporttien mukaan luvun ennustetaan nousevan 60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Nopea kaupungistuminen yhdistettynä hälyttäviin ilmastoraportteihin ja asukkaiden sosiaalisen yhdenvertaisuuden ongelmiin on saanut päättäjät pohtimaan uudelleen, miltä tulevaisuuden kaupungit näyttävät. Tarkastelussa on esimerkiksi se, miten kaupungit jatkossa hoitavat energiantuotannon ja tietoliikenneyhteydet, miten rakennuksista ja liikenteestä tehdään kestävämpiä ja toimivampia sekä miten kaupungeista saadaan puhtaita, turvallisia ja yhdenvertaisia asumis- ja työpaikkoja kaikille kansalaisille.

Pormestari Vartiainen keskusteli tapahtumassa Financial Timesin Pohjoismaiden ja Baltian kirjeenvaihtajan Richard
Milnen
kanssa muiden muassa kaupungin koronavirustoimista, ulkomaisen työvoiman houkuttelusta Suomeen, Helsingin innovaatiomenestyksen taustalla olevista tekijöistä ja muuttuneesta turvallisuustilanteesta Itämeren alueella. Pormestari korosti puheenvuorossaan Helsingin vahvuuksia turvallisena ja sopivan kokoisena kaupunkina, joka tavoittelee sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävää kasvua, ja joka samalla käy kovaa kilpailua osaamisesta, investoinneista ja matkailijoista esimerkiksi Tukholman ja Kööpenhaminan kanssa. Pormestari Vartiainen kertoi kansainväliselle yleisölle myös suomalaisen varautumisen innovaatiosta, valtakunnallisista maanpuolustuskursseista.

Kaksipäiväinen tapahtuma on pääsymaksullinen. Tapahtumaan liittyvää sosiaalisen median sisältöä voi seurata hashtagilla:

#FTFutureCities

Kuvalähde: Financial Times Live. Kuva: Pertti Nisonen.