Siirry suoraan sisältöön

Pride-viikon pääyhteistyökumppani Helsingin kaupunki liputtaa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta – kaupungintalo on Pride House

28.06.2021

Suomen suurinta ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumaa Helsinki Pride -viikkoa vietetään 28.6.−4.7.2021. Helsingin kaupunki on Helsinki Pride -viikon pääyhteistyökumppani ja kaupungintalo on viikon päätapahtumapaikka Pride House. Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta liputtava Helsinki on hakenut Rainbow Cities -verkoston jäseneksi.

Kaupungintalon lipputangoissa liehuvat progressiiviset Pride-liput. Lipun tarkoituksena on tehdä näkyväksi LHBTIQ-ihmiset sekä vähemmistöt vähemmistössä. Tuttujen vaakasuorien raitojen lisäksi lipussa on mustaa ja ruskeaa sekä vaaleansinistä, vaaleanpunaista ja valkoista. Helsinki otti ensimmäisenä julkisena tahona Suomessa progressiivisen lipun käyttöön viime vuonna. Kaupunki liputtaa myös perinteisin Pride-lipuin muissa toimipisteissään, kuten Uimastadionilla, Pirkkolan liikuntapuistossa ja Vanhankaupunginkosken kalastusinfossa.

Helsinki ottaa pyrkimykset tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen vakavasti. Helsinki haluaa olla kaupunki, jossa ihmisoikeudet toteutuvat laaja-alaisesti ja jossa kukaan ei kohtaa häirintää tai syrjintää. Tätä tavoitetta edistetään muun muassa kunnianhimoisilla kaupunkitasoisilla tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmilla. Myös kaupungin henkilöstöllä on merkittävä rooli tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä. Kesäkuun alussa kaupungin työntekijät kävelivät tiimeissään We walk with Pride -kävelyjä osoittaakseen tukensa Pride-aatteelle.

Helsinki on hakenut myös Rainbow Cities -verkoston jäsenyyttä. Kansainvälisessä kaupunkien verkostossa käsitellään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä teemoja ja edistetään LHBTIQ-oikeuksien edistämistä paikallisella tasolla. Kaupunginhallitus päätti verkostoon hakemisesta kesäkuun alussa.

Ohjelmaa ympäri kaupunkia ja verkossa

Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta juhlitaan koko viikon ajan ympäri kaupunkia. Kaupungintalon Pride Housessa järjestetään erilaisia keskustelutilaisuuksia ja kohtaamisia. Nähtävillä on myös Aleksandra Lemken valokuvanäyttely Meistä, jossa esiintyy Suomessa asuvia alkuperäiskansaan ja etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön kuuluvia sateenkaari-ihmisiä. Pride Housessa on myös Pride Info & Shop.

Helsinki osallistuu aiempien vuosien tapaan kumppanina myös Helsinki Pride -yhteisön järjestämän Nuorten Pride -viikon toteutukseen. Nuorten Pride House sijaitsee tänä vuonna Vallilassa, IrisHelsingin eli sateenkaarevan nuorisotoiminnan ja Pelitalo Sturen uusissa tiloissa. Nuorille on luvassa monipuolista ohjelmaa, kuten työpajoja, keskusteluja ja konsertteja. Tutustu Nuorten Priden ohjelmaan.

Ohjaamo puolestaan järjestää nuorille Mikä musta tuli isona? LGBTQA+ -yrittäjät Ohjaamossa -Instagram-liven. Lue lisää Ohjaamon Instagram livestä.

Kirjastoissa ja kulttuurikeskuksissa juhlistetaan Pride-viikkoa muun muassa kirjailijavierailuin, elokuvin ja Extravaganza Queer Galalla. Kaupunginmuseo järjestää Priden kunniaksi Helsinkiä queeristi -kävelyitä ja Tiloissa-bileet. Tutustu Helsingin kaupungin Pride-viikon ohjelmaan.

Omatoimisesti voi osallistua Helsingin liikuntapalveluiden suunnittelemalle ja toteuttamalle Pride-rastiradalle. Se koostuu kymmenestä tehtävästä, joissa kannustetaan omalla tavalla ja omassa perhepiirissä tutustumaan Pride-teemoihin ja historiaan sekä samalla kuntoilemaan liikkumalla paikasta toiseen. Lue lisää Helsingin liikuntapalveluiden Pride-rastiradasta.

Jokainen voi osallistua virtuaalikulkueeseen

Pride-kulkue järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti. Jokainen voi näyttää tukensa ihmisoikeuksille ja juhlistaa yhdenvertaisuutta liittymällä kulkueeseen verkossa. Kulkue avautuu 28. kesäkuuta ja siihen voi osallistua mistä päin maailmaa tahansa 4. heinäkuuta asti. Pienryhmät, yhteisöt ja ystäväporukat tekevät Pridea näkyväksi kaduilla ja verkossa sekä sosiaalisessa mediassa.

Viikko huipentuu lauantaina 3. heinäkuuta pidettävään Helsinki Pride 2021 -konserttiin, jonka lavalla nähdään SANNI, Tuure Boelius, Yeboyah, Benjamin, NikoLa & Pola Ivanka. Konsertin juontavat Cristal Snow ja Lola Lorenzo. Konsertti järjestetään Helsingin jäähallin Black Boxissa ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä Pride Streamissa sekä Yle Teemalla.

Tutustu Helsinki Pride -yhteisöön ja Pride-viikon ohjelmaan Helsinki Pride -yhteisön sivuilla.

Helsinki Pride on Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma. Se tuotetaan muutaman työntekijän, kymmenien kumppaniorganisaatioiden ja lukuisten vapaaehtoisten yhteisvoimin.

Tapahtuman järjestää Helsinki Pride -yhteisö, joka tekee ympärivuotista työtä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Helsingin kaupunki on yksi Helsinki Pride -viikon pääyhteistyökumppaneista. Yhteistyön tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta kaupungissa sekä lisätä kaupunkilaisten tietoa yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista.