Siirry suoraan sisältöön

Prosenttitaidetta tulossa kaupunkiuudistusalueille

14.12.2021

Kaupunginhallitus hyväksyi esityksen julkisen taiteen prosenttirahakäytännön laajentamisesta kaupunkiuudistusalueille. Päätöksen tavoitteena on tuottaa monipuolista ja korkeatasoista julkista taidetta kaupunkiin kaikkien kaupunkilaisten ulottuville.

Taiteen prosenttiperiaate on kansainvälinen käytäntö. Sillä tarkoitetaan periaatepäätöstä, jossa julkisen rakennushankkeen määrärahasta varataan osuus taiteelle. Summa on keskimäärin noin yksi prosentti rakennuskustannuksista.

Julkiset taideteokset ovat perinteisesti olleet pysyviä, mutta ne voivat olla myös väliaikaisia, tapahtumaluonteisia tai yhteisöllisiä teoksia. Kalasataman asuinalueella on toteutettu useita väliaikaisia kulttuuriprojekteja prosenttiperiaatteella.

Kulttuurista yhdenvertaisuutta

Nyt tehdyn päätöksen tavoitteena on edistää kaupunginosien alueellista tasa-arvoa ja kulttuurista yhdenvertaisuutta sekä tiivistyvien kaupunginosien vetovoimaisuutta ja viihtyisyyttä. Erityisesti kaupunkiuudistusalueiden nostaminen prosenttiperiaatteen piiriin vahvistaa näitä tavoitteita.

Kaupunkiuudistuksen tarkoitus on kohentaa vanhojen asuinalueiden viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta kokonaisvaltaisesti sekä mahdollistaa laadukas täydennysrakentaminen. Kaupunki panostaa alueiden kehittämiseen ja laadukkaaseen ympäristöön. Kaupunkiuudistusalueita on kolme: Malmi, Malminkartano-Kannelmäki sekä Mellunkylä.

Lue lisää kaupunkiuudistuksesta

Kuvassa Kannelmäen Sitratorilla sijaitseva kuvataiteilija
Oona Tikkaojan taideteos nimeltä Unelma. Kuva: Tuomas Uusheimo