Siirry suoraan sisältöön

Puurakenteinen mallikerrostalokonsepti täydennysrakentamiseen – suunnitelmat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä

23.08.2022

Helsingin kaupunki on kehittänyt uuden helposti monistettavan puisen mallikerrostalon. Kompakti ja ekologinen kerrostalo on suunniteltu erityisesti täydennysrakentamiseen. Sen prosessi ja suunnitelmat ovat avoimia kaikille toimijoille kiinteistönomistajista elementtitoimittajiin. Kaupunki suunnittelee ensimmäisten konseptin mukaisen kerrostalojen rakentamista Mellunkylään.

Päivitetty mallikerrostalo vastaa ilmastotavoitteisiin

Uusi mallikerrostalo on jatkoa vuosina 2014-2016 kehitetylle mallikerrostalokonseptille, joka toteutettiin Vuosaaren Pienen Villasaaren tielle vuonna 2019. Uutta mallia varten on muun muassa tutkittu referenssikohteita useista maista ja otettu oppia aiemman konseptin kokemuksista. Uusi puurakenteinen kerrostalo tuottaa noin 40 prosenttia pienemmän hiilijalanjäljen vastaavaan tyypilliseen betonikerrostaloon verrattuna.

Kaupungin tavoitteena onkin siirtyä uuden mallin myötä puurakentamisen edistämisestä sen normalisointiin.

”Halusimme avata sekä prosessin että suunnitelmat kaikille toimijoille, jotta ekologisesta täydennysrakentamisesta tulee jatkossa yhä tavanomaisempaa. Suurille täydennysrakentamishankkeille on vähän paikkoja, ja ne edellyttävät usein purkamista. Uusia asuntoja kuitenkin tarvitaan myös olemassa olevilla asuinalueilla. Kompaktit ja toimivat rakennukset on suunniteltu niin, että ne sopivat monenlaiseen kaupunkiympäristöön”, kertoo kaupungin asuntotuotannon kehityspäällikkö Sanna Meriläinen.

Rakentamisprosessia pyritty yksinkertaistamaan

Konseptin tarkoituksena on myös sujuvoittaa mallikerrostalon tontinluovutus-, kaavoitus- ja lupaprosessia. Konseptia suunnitellessa on käyty neuvotteluita kaupungin eri viranomaisten kanssa, jotta toteutusprosessista saadaan mahdollisimman yksinkertainen jo hakemuksesta lähtien.

Mallissa on huomioitu kohtuuhintainen kustannustaso, jotta hankkeet voidaan rakentaa ARA-rahoituksella. Kerrostalot ovat kohtuuhintaisuudesta huolimatta myös arkkitehtuuriltaan korkeatasoisia, ja asunnot ovat tilavia ja valoisia.

Kaupunki suunnittelee lähivuosina ensimmäisten mallinmukaisten kerrostalojen rakentamista Mellunkylään. Päätös ensimmäisestä tontista tehdään syksyn aikana. Hankkeen valmistuttua saadaan tarkempaa tietoa muun muassa kohtuuhintaisuuden ja päästöjen toteutumisesta sekä jatkokehityssuosituksia lupaprosessiin. Kaupunki tulee myös kysymään kokemuksia mukana olleilta tahoilta sekä asukkailta.

Kehitystyössä ovat olleet mukana Helsingin kaupungin asuntotuotanto, Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Oy, Granlund Oy, Jensen Hughes Oy ja insinööritoimisto Asko Keränen. Hanketta ovat avustaneet Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA sekä Ympäristöministeriö.

Lisätiedot

Make 2.0 Puinen kerrostalo – Konsepti ja viitesuunnitelma 31.5.2022

Muokattu 25.8. klo 8:59: Lisätty maininta hankkeen avustajista.