Siirry suoraan sisältöön

Runsasproteiininen ruokavalio kuormittaa ja rehevöittää Itämerta

08.12.2021

Pääkaupunkiseudulla syödään liikaa proteiinia. Tämä näkyy jätevesien typpikuorman kasvuna. Vaikka typpeä poistetaan tehokkaasti Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätevedenpuhdistamoilla, Itämereen päätyvä typpi kuormittaa ja rehevöittää merta entisestään.

Jätevedenpuhdistamoihin päätyvä typpikuorma on kasvanut pääkaupunkiseudulla viimeisen 20 vuoden aikana 50 prosenttia. Väestönkasvu ei riitä sitä selittämään.

Typpikuorman kasvun syynä on pääkaupunkiseudulla asuvien liian proteiinipitoinen ruokavalio. Aikuisen sopiva proteiinintarve on noin 1–1,4 g painokiloa kohden ja sen saa ilman proteiinilisiä, lautasmallin mukaisella ruokavaliolla.

Ihmisen elimistö ei pysty hyödyntämään proteiinia määräänsä enempää. Ylimääräinen proteiini ei varastoidu kehoon tai muutu lihakseksi, vaan osa siitä muuttuu rasvaksi ja loput poistuu elimistöstä muun muassa typpenä virtsan mukana. Jätevedenpuhdistamon typpikuorman kannalta ei ole merkityksellistä, onko proteiini kasvi- vai eläinperäistä.

Proteiinin saantisuositus täyttyy syömällä tavallista ruokaa

Ravitsemussuositusten mukaan lihaa tulisi syödä enintään 500 grammaa viikossa, kulutus on kuitenkin keskimäärin 1,5 kiloa viikossa. Prosessoidun lihan ilmastopäästöt ovat suurimmat. Vähentämällä sen käyttöä vähennät myös omia päästöjä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY herättelee ihmisiä pohtimaan proteiinin liiallisen syömisen kääntöpuolia typpikuormakampanjallaan. HSY kampanjoi PING Helsingin kanssa nuorille kohdennetun, somevaikuttajavetoisen #protskuraja-kampanjan TikTokissa.

Kampanjassa mukana oleva somevaikuttaja Joona Hellman heräsi pohtimaan proteiinin määrää omassa ruokavaliossaan joitain vuosia sitten:

– Nuorempana ajattelin itsekin niin, että ruokavalion tulisi koostua laajasti proteiinista. Kaikkien vanukkaiden ja rahkojen piti olla aina proteiinivanukkaita tai -rahkoja. Myöhemmin opin, että hiilihydraatti on se polttoaine, jota tarvitsen aivoilleni sekä urheillessani kestävyyspainotteisia urheilulajeja, Hellman kertoo.

-Ylimääräisen proteiinin syöminen ei ole tarpeellista ja proteiinin saantisuositus täyttyy syömällä ihan tavallista ruokaa., Hellman painottaa.

Itämeri on maailman herkimpiä meriä. Sen suurin uhka on rehevöityminen, jota aiheuttavat erityisesti fosfori ja typpi. Merta rehevöittävät eniten maa- ja metsätalous, mutta lähes viidesosa Itämereen päätyvästä typestä tulee kotitalouksien jätevesistä.

Viikinmäen jätevedenpuhdistamoilla saadaan poistettua typestä noin 90 prosenttia. Tästä huolimatta typpeä päätyy Itämereen puhdistetun jäteveden mukana ja aiheuttaa rehevöitymistä. Typen poisto kuluttaa myös erittäin paljon energiaa ja lisää kemikaalien käyttömääriä.

Lisää aiheesta

Ilmastoystävällinen ruoka / Ilmastoinfo HSY
#protskuraja TikTokissa

Kuva: HSY