Siirry suoraan sisältöön

Ruokintalaite poistettiin Tokoinrannasta – sorsien talviruokinta jatkuu käsin

17.01.2022

Eläintarhanlahdella Tokoinrannassa ollut lintujen ruokinta-automaatti on poistettu käytöstä tarkastusta varten. Vapaaehtoiset hoitavat lopputalven ajan vesilintujen ruokintaa kaupungin Haltialan tilan viljalla.

Loppuvuodesta Tokoinrannasta löydettiin neljä eriasteisesti rinnastaan vahingoittunutta sorsaa. Tapaturmien syyksi epäiltiin rannassa olevaa ruokinta-automaattia. Kaupunki päätti sulkea ruokintalaitteen heti tiedon saatuaan tilanteen selvittämiseksi.

Yhden menehtyneen linnun vammat tutkittiin Korkeasaaren eläintarhassa. Kaupungin ympäristöpalvelut ja valvontaeläinlääkärit kävivät myös tarkastamassa laitteen Tokoinrannassa, mutta tarkastuksen perusteella ei voi sanoa, aiheuttiko ruokintalaite loukkaantumisia vai ei.

Ruokinta-automaatilla tehdyssä eläinsuojelutarkastuksessa automaatista ei löydetty leikkaavaa reunaa tai terää, joka olisi voinut aiheuttaa sorsien vammat. Muutakaan syytä niille ei kuitenkaan keksitty, joten automaatti päätettiin korvata lopputalven ajan käsin tapahtuvalla ruokinnalla. Nyt laite on poistettu kokonaan paikaltaan Töölönlahdelta tulevan salmen yli johtavan sillan luota, jotta se voidaan tarkastaa perusteellisesti.

Talviruokinta jatkuu vapaaehtoisvoimin

Kun ruokintalaite päätettiin sulkea kiireellisesti, sorsien talviruokinnan jatkuvuus turvattiin samalla kaupungin ja järjestöjen yhteistyöllä. Linnut ruokitaan perinteiseen tapaan käsityönä. Järjestelystä on sovittu kaupunkiympäristön toimialan, rakentamispalvelu Staran, Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen ja Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan edustajien kesken.

Vapaaehtoistoiminnassa on tällä hetkellä mukana tarpeeksi ruokkijoita. Ulkoilijat saavat edelleen halutessaan syöttää sorsia puhtailla ja vähäsuolaisilla viljatuotteilla suoraan veteen. Maalle jäävät ruoantähteet voivat houkutella paikalle rottia.

Tokoinrannassa talvehtivat sorsat ovat suurin kerääntymä Helsingin alueella, sillä ruokintapaikalla käy enimmillään noin tuhat sorsaa. Kaupunki etsii yhdessä järjestötoimijoiden kanssa ratkaisua lintujen talviruokintaan ensi talveksi.

Kuva: Margit Jensen.