Siirry suoraan sisältöön

Satavuotiasta neuvolatoimintaa juhlitaan Helsingin neuvoloissa pitkin vuotta

11.05.2022

Helsingin neuvoloissa vietetään tänä vuonna 100-vuotisjuhlaa, sillä Suomen ensimmäinen lastenneuvola aloitti toimintansa Helsingissä vuonna 1922. Sataan vuoteen mahtuvat monenlaiset yhteiskunnalliset muutokset, suurten ikäluokkien syntyminen sekä hyvinvointivaltion ja kaupungin kehittyminen.

”Yhä edelleen neuvolatoiminta on helsinkiläisille merkittävä palvelu. Neuvoloiden henkilöstö tavoittaa lähes kaikki helsinkiläiset raskaana olevat sekä lapset ja lapsiperheet”, perhepalvelujen johtaja Hanna Viitala sanoo.

”Työn suola ovat ihanat asiakkaat. Heidät oppii tuntemaan hyvin, ja erityisen hyvin monilapsiset perheet. Heidän kanssaan yhteinen polku voi pidentyä 15 vuoteen asti – tai jopa niin pitkään, että entiset lapset palaavat asiakkaiksi äiteinä ja isinä”, kertoo Paloheinän neuvolan terveydenhoitaja Kaisu-Liisa Hänninen.

Neuvolatarinoita, hiekkaämpäreitä ja kakkukahvit

Helsingin neuvolatoimintaa juhlistetaan pitkin vuotta. Alkukesästä jaamme neuvoloissa rajoitetun määrän hiekkaämpäreitä kesän hiekkaleikkejä varten. 100-vuotisjuhlatarrat liimataan ämpäreihin Helsingin sosiaali- ja terveystoimen Uusix-verstaalla, jossa työskentelee osatyökykyisiä ja vammaisia henkilöitä.

Syksyllä asiakkaille on luvassa kakkukahveja ja musiikkiesityksiä neuvoloissa ja perhekeskuksissa. Julkistamme tuolloin myös kaupunkilaisten neuvolatarinoita vuosien varrelta.

Juhlavuosi huipentuu 6. lokakuuta Tampere-talossa järjestettävään neuvolatyön juhlaseminaariin, joka pidetään valtakunnallisten Terveydenhoitajapäivien yhteydessä.

Lue lisää: Ensimmäinen neuvola Helsinkiin 100 vuotta sitten – Paloheinän neuvolan terveydenhoitaja tekee unelmiensa työtä

Kuva: Kaisa Sunimento

Päivitetty 11.5. klo 10.50: muokattu otsikkoa