Siirry suoraan sisältöön

Stara keräsi 130 kuutiometriä roskaa Helsingin edustalta vuonna 2021

25.08.2022

Tänään 25.8. vietetään Itämeripäivää, jonka tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Stara kantaa kortensa kekoon keräämällä roskia rannoilta ja vesistöstä.

Staran kuusi venettä partioivat Helsingin edustalla huhtikuun puolivälistä jäiden tuloon asti. Yksi veneistä on kuvassa näkyvä Lippo, eräänälainen vedenpäällinen lakaisukone. Sen metallinen liukuhihna kerää roskat talteen. Samalla Lipon miehistö poimii jätettä myös haaveilla ja pihdeillä.

Vuonna 2021 Stara keräsi Helsingin merialueilta 130 kuutiometriä roskaa. Vedestä löytyy muun muassa pikaruokakääreitä, makkarapaketteja ja lasia. Valitettavan usein talteen poimitaan myös rakennusjätettä sekä veneille vaarallisia uppopuita.

Työnjohtaja Lassi Ruth muistuttaa, miten jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa Itämeren puhtauteen sekä kierrättämällä oikein että keräämällä roskia luonnosta.

– Rantojen ja vesialueiden siivoamisella saadaan roskat pois, ympäristö viihtyisämmäksi ja luonto puhtaammaksi. Muovi kuitenkin ajan mittaan pilkkoutuu pienemmäksi, lähes näkymättömäksi mikromuoviksi, joka on haitallista niin ihmisille kuin eläimillekin.

Pitäkäämme siis rannat – ja koko maapallo siistinä!

Lähde: Stadin rakentaja 1/2022
Kuva: Juho Kuva