Siirry suoraan sisältöön

Suomesta sukupuuttoon kuollut vesikko palasi Korkeasaareen

19.11.2021

Tallinnan eläintarhasta Korkeasaareen tulleet noin vuoden ikäiset vesikot liikkuvat näppärästi maalla ja vedessä. Tämä äärimmäisen uhanalainen laji on kadonnut Suomen luonnosta.

Korkeasaareen muuttaneet uros ja naaras elävät omissa tarhoissaan paitsi lisääntymisaikoina. Aikaisemmin Korkeasaaressa ei ole vilistänyt pieniä vesikoita, mutta uuden parin kohdalla ollaan toiveikkaita. Tämän takia nuorenparin kiima-aikoja seurataankin tarkkaan.

Vesikoita palautetaan luontoon

Suomen luonnossa vesikoita ei enää ole, viimeinen havainto tehtiin Sotkamossa vuonna 1992.Vesikon häviämiseen vaikuttivat metsästys, elinympäristön muutos ja vieraslajit.

Lähimmät luonnossa asuvat vesikot löytyvät Hiidenmaalta, jonne Tallinnan eläintarha onkin onnistuneesti palauttanut lajia jo parinkymmenen vuoden ajan. Hankkeelle suunnitellaan jatkoa Saarenmaalla.

Maailmanlaajuisesti vesikot ovat äärimmäisen uhanalaisia, mutta lajin säilyminen elinvoimaisena eläintarhoissa ja onnistuneet luontoonpalautukset luovat toivoa vesikoiden paluusta Euroopan metsiin.

Lisää aiheesta:
Korkeasaari

Kuva: Annika Sorjonen / Korkeasaari