Siirry suoraan sisältöön

Syrjinnälle tai vihamielisille asenteille ei pidä antaa tilaa

08.03.2022

Helsingin kaupunki tuomitsee jyrkästi Venäjän aloittaman sodan Ukrainassa ja on yhdessä EU:n kanssa ukrainalaisten tukena. Sotatoimet ovat aiheuttaneet valtavaa inhimillisiä kärsimystä ja loukanneet itsenäisen eurooppalaisen maan koskemattomuutta.

Venäjän hallinnon toimet on kuitenkin erotettava tavallisista kansalaisista, eikä syrjinnälle, rasismille tai vihamielisyydelle tule antaa tilaa. Helsingissä tai Suomessa ei ole sijaa minkäänlaiselle syrjinnälle – syrjintä ja häirintä on laissa kiellettyä.

Helsinki on kansainvälinen kaupunki ja sen yhteisen hengen säilyttäminen on juuri nyt tärkeää. Syrjivät puheet tai asenteet eivät kuulu Helsinkiin. Tähän sotaan eivät ole syyllisiä Venäjän kansalaiset ja venäjänkieliset. Erityisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuva syrjintä on monin tavoin vahingollista ja siksi erityisen tuomittavaa, pormestari Juhana Vartiainen muistuttaa.

Helsingin kaupunki pitää huolta siitä, että kouluissa, harrastuksissa ja varhaiskasvatuksessa puututaan häirintään ja syrjiviin tilanteisiin tehokkaasti ja välittömästi.

Helsingin kaupunki osoittaa myötätuntoaan Ukrainalle

Humanitaarisen avun lisäksi Helsingin kaupunki on osoittanut myötätuntoaan Ukrainan kansalle valaisemalla kaupungintalon Ukrainan lipun väreillä. Kaupungintalon valaisun päättyessä 7. maaliskuuta, myötätunnon osoittamista jatketaan muun muassa liputtamalla tietyissä kaupungin kohteissa Ukrainan lipuilla. Esimerkiksi keskustakirjasto Oodin lipputangoissa jatkuu 25. helmikuuta aloitettu liputus. Tilanteissa, joissa samaan aikaan on muita ennalta kaavailtuja liputuksia tai jokin kansallinen liputuspäivä, voidaan lippusalkoihin jättää yksi Ukrainan lippu Suomen lippujen rinnalle. Mikäli salkoja on vain yksi, liputuspäivinä liputetaan Suomen lipulla.

Lisäksi Helsingin kaupungin sosiaalisen median pääkanavien profiiliin on tänään nostettu esiin rauhaan kannustava kyyhkysymboli.

Näiden symbolisten tuenosoitusten lisäksi Helsingin kaupunki teki viime viikolla päätöksen tukea
Ukrainaa lahjoittamalla 350 000 euroa humanitääriseen apuun
. Ukrainasta sotaa pakeneville, Helsinkiin saapuville turvapaikanhakijoille on myös saatavilla tukea
ja ohjeita
. Lisäksi EU on aktivoinut ensi kertaa tilapäisen
suojelun direktiivin
Ukrainasta pakenevien auttamiseksi.