SDG 6 puhdas vesi ja sanitaatio
Helsinki on sitoutunut vaalimaan Itämerta ja sen rantoja sekä vähentämään päästöjä Itämereen. Helsingin juomavesi on puhdasta, eikä sitä uhkaa saastuminen. Jätevesiverkosto on kattava ja jätevedenpuhdistus on maailman huipputasoa.
SDG 14 vedenalainen elämä
Helsingin vedenalainen elämä on monimuotoista ja arvokasta. Helsingin vesialueisiin kuuluvat laajat merialueet sekä pienvedet ja Vantaanjoki. Helsingin lukuisat saaret, rannikon matalikot ja riutat luovat monimuotoisen elinympäristön meriluonnolle. Makeavetiset purot, ojat, lammet ja lähteet sen sijaan pitävät yllä runsasta pienvesien eliöstöä. Vantaanjoki ja useat purot ovat arvokkaita elinympäristöjä, joihin taimenet palaavat kutemaan ja joissa ne viettävät elinkaarensa alkuvaiheen.
Helsingin merialueen ja pienvesien ekologinen tila on tyydyttävä, ja sisälahtien välttävä. Kemiallinen tila on hyvää huonompi. Vedenlaatua heikentävät muun muassa maalta vesiin päätyvät ravinteet ja haitalliset aineet, roskaantuminen ja alueiden kova käyttöpaine. Ilmastonmuutoksen vaikutukset heijastuvat myös vesistöihin muun muassa veden lämpötilan nousuna. Merialueen ja pienvesien tilaa pyritään parantamaan sekä lakisääteisillä että vapaaehtoisilla vesiensuojelutoimilla, kestävällä merialuesuunnittelulla sekä suojelemalla ekologisesti arvokkaimpia vesialueita. Itämerihaasteen Itämeri-toimenpideohjelmassa vuosille 2024–2028 on 23 vapaaehtoista toimenpidettä, joilla Helsinki pyrkii parantamaan rannikkovesien ja koko Itämeren tilaa. Kaupungin toteuttama merialueen tilan seuranta on pitkäjänteistä, kattavaa ja korkealaatuista. Seurantatietoa voidaan hyödyntää monipuolisesti sekä sisäisesti että yhteistyössä ulkoisten tutkimustahojen kanssa. Pienvesien tilan seurantaa on kehitetty purokohtaisilla jatkuvatoimisilla vedenlaadun mittareilla.
Onnistumiset:
- Lauttasaaren Hevosenkenkälahdella on kunnostettu merenpohjaa ja koeistutettu alueelle meriajokasta. Tavoitteena on ennallistaa vedenalainen elinympäristö ja lisätä luonnon monimuotoisuutta.
- Vedenalaiset luonnonsuojelualueet on nostettu vahvasti esiin uudessa luonnonsuojelualueohjelmassa vuosille 2025–2040.
- Siniverkostotyö on jatkunut ja uusia uomia on kartoitettu vuoden 2024 aikana.
Kehityskohteet:
- Hulevesien laadullinen hallinta.
- Vesialueiden käyttöpaineen ohjaaminen ja hillitseminen.
- Merellisen Helsingin vesihuollon haasteisiin vastaaminen.
- Ekologisesti arvokkaiden pienvesien kartoittaminen ja suojeleminen.
- Helsingin pienvesien ekologisen ja kemiallisen tilan seuranta ja luokittelu.
- Vesistöjen roskaantumisen hillitseminen.
Ohjelmat:
Itämeri-toimenpideohjelma 2024–2028 PDF