Siirry suoraan sisältöön

Vietetään vastuullinen joulu lajittelemalla jätteet oikein

13.12.2021

Hyvän joulumielen ohella juhlan keskellä on paikallaan muistaa myös jätteiden lajittelu. Alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret sekä muut alumiiniroskat kuuluvat metallin keräykseen. Lahjapaperit laitetaan sekajätteeseen, jolloin niistä tuotetaan jätevoimalassa kaukolämpöä ja sähköä. Myös risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat sekä lasinen kynttilälyhty, kuuluvat sekajäteastiaan. Jätteen määrää voi vähentää suosimalla pitkäikäisiä koristeita, kestoastioita ja pakkaamattomia kynttilöitä.

– Moni ihmettelee, miksi lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen. Ne tulee laittaa sekajäteastiaan, koska ne ovat pinnoitettuja ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Uudelleenkäytettävät lahjapussit ovat hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää, ohjeistaa HSY:n projektipäällikkö Minna Partti.

Jouluna syntyy paljon pakkausjätettä, kun asukkaat tilaavat tavaraa verkkokaupasta ja paketoivat lahjojaan. Kierrätyspisteiden ja kiinteistöjen jäteastioita on hyvä täyttää maltilla.

Jos uutenavuotena on käytössä vielä aikaisemmin ostettuja tinoja, on hyvä muistaa, että ne ovat vaarallista jätettä, sillä ne sisältävät runsaasti lyijyä. Käytetyt tinat tulee viedä maksutta HSY:n vaarallisten jätteiden konttiin tai Sortti-asemalle. Uudet, tänä vuonna ostetut lyijyttömät tinat kuuluvat metallinkeräykseen.

Mikään ruokajäte sekä kinkusta, kalkkunasta ja kalasta jäävä ylijäämärasva eivät kuulu wc-pyttyyn, sillä viemärissä ne aiheuttavat tukoksia ja toimivat ravintona rotille. Jos kiinteistössä ei vielä ole erillistä biojäteastiaa, nestemäisen rasvan voi laittaa tiiviissä pakkauksessa sekajätteeseen tai viedä erilliseen, joidenkin kauppojen yhteydessä olevaan keräystempaukseen.

Lisää aiheesta:

Vinkkejä joulun jätteiden lajitteluun: www.hsy.fi/joulu
Lue koko uutinen HSY:n verkkosivuilta