Siirry suoraan sisältöön

Vuosaarenhuipun uudet luontopalvelut kutsuvat kaupunkilaisia ulkoilemaan

03.09.2021

Vuosaarenhuippu on omaleimainen ja upea virkistysalue Vuosaaressa. Virkistysaluetta on rakennettu ja maisemoitu parin vuosikymmenen ajan. Alueen uusi opastus, luontopolut ja palvelut ovat nyt valmistuneet. Virkistysalue kutsuu kaupunkilaiset ulkoilemaan ja tutustumaan ihmisen muovaamaan luonnonympäristöön.

Vuosaarenhuipun sisääntulolle Niinisaarentielle on keskitetty virkistysalueen uudet luontopalvelut kuten pysäköinti, penkit, kasvinäyttely, käymälä ja jäteastiat. Vuosaarenhuipun tarinaa esitellään upouudessa pienoisnäyttelyssä, joka on rakennettu kahteen merikonttiin.

Uusi kaksiosainen luontopolku vie ulkoilijan avaraan maisemaan huipun laelle, niityille ja lehtoihin. Luontopolut ovat kapeat ja tarkoitettu kävelijöille, ne eivät ole esteettömiä.

Niittyalueella on runsaasti reittejä opastetun luontopolun lisäksi. Reittiviitat auttavat ulkoilijoita suunnistamaan laajalla alueella. Huipun korkein kohta yltää 60 metriin ja näkymät ympäröiville alueille ja Helsingin saaristoon ovat huikeat.

Kiertotalouden pioneeri: kestävästi ekologinen virkistysalue

”Vuosaarenhuippu on maisemoitu luontokeitaaksi, ja samalla sillä on kompensoitu kaupungin rakentamisesta aiheutuneita haittoja luonnon monimuotoisuudelle”, kuvaa paikan visionääri, luontotarhuri Jukka Toivonen.

Vuosaarenhuippu on merkittävä kiertotalouden pioneerihanke. Kunnostuksessa on hyödynnetty mm. rakentamisessa muodostuneita kaivumaita ja purkubetonia; yhteensä noin kahdeksan eduskuntatalollisen verran.

Rakentamisessa saavutettiin suuria rahallisia säästöjä, joilla katettiin kunnostamisesta aiheutuneet kustannukset. Lisäksi saavutettiin noin 2 400 000 polttoainelitran säästöt verrattuna siihen, että maamassoja olisi ajettu kaupungin ulkopuolelle.

Vuosaarenhuipulla on erilaisia niittyjä, reheviä lehtoja ja kivistä ja hiekasta rakennettuja paahdeympäristöjä. Pitkään jatkuneella hoidolla on autettu luontoa kehittymään monimuotoiseksi. Kivien lomaan on istutettu katajia ja kasveja, jotka houkuttelevat paikalle kimalaisia ja perhosia. 

Lue lisää Vuosaarenhuipusta:

Vuosaarenhuipun hoito ja kehittämissuunnitelma 2018 -2027

Vuosaarenhuippu — Helsingin itäisen maantäyttöalueen maisemarakentaminen 2001-2015