Klikkaa alla SDG-tavoitteita nähdäksesi yhteenvedon niiden tilasta Helsingissä:
SDG-tavoite 1: Ei köyhyyttä
– Uudet valtion politiikkapäätökset asumistukiin vaikuttavat negatiivisesti monien helsinkiläisten asumiseen ja toimeentuloon. Köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien suomalaisten määrä on jatkanut kasvuaan koronapandemian jälkeen.
– Helsingin budjettiratkaisut lieventävät useita Suomen hallituksen leikkauksia: Helsinki esimerkiksi ei ota käyttöön terveyskeskusmaksuja, pitää lastensuojelun jälkihuollon ikärajan 25 ikävuodessa ja pääomittaa Hekan vuokrankorotuksia 2025–2027.
– Helsingin tavoitteena on poistaa asunnottomuus vuoteen 2025 mennessä. Asunnottomuus on laskenut vahvasti, mutta tavoitteeseen tuskin päästään.
SDG-tavoite 2: Ei nälkää
– Helsinki on lisännyt yhteistyötä ruoka-aputoiminnan kehittämiseksi Stadin Safka -toimintamallin kautta ja panostanut ravitsemusneuvontaan.
SDG-tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia
– Suurin osa aikuisväestöstä kokee elämänlaatunsa ja terveytensä hyväksi sekä ovat onnellisia, mutta elämänlaadun, terveyden ja onnellisuuden kokemuksissa esiintyy eroja esimerkiksi koetun toimeentulon mukaan ja koettu elämänlaatu on heikentynyt.
-Yksinäisyys on monissa väestöryhmissä yleisempää kuin vielä 2010-luvulla.
– Lasten ja nuorten mielen hyvinvointi on useilla eri mittareilla tarkasteltuna heikentynyt, etenkin tytöillä.
– Etenkin ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden hyvinvoinnissa ja kiusaamisessa on muita koulutusasteita negatiivisempaa kehitystä.
– Liikuntasuositusten mukaan liikkuvien määrä on parantunut 48 prosenttiin.
– Lasten ja nuorten liikkuminen on lisääntynyt ja painoindeksi kehittynyt positiiviseen suuntaan.
SDG-tavoite 4: Hyvä koulutus
– Lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin haasteet vaikuttavat oppimiseen.
-Kiusaamiskokemukset ovat kasvaneet kaikilla koulutusasteilla.
-Tunne ja vuorovaikutustaitojen sekä kestävän kehityksen koulutusta on tehty laajasti varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti.
– Lukutaitoon on panostettu Helsingissä strategiakaudella 2021–2025, kuitenkaan kattavaa lukutaidon kokonaiskuvaa ei kaupungin tasolla ole.
SDG-tavoite 5: Sukupuolten tasa-arvo
– Naisten koettu elämänlaatu on heikentynyt selvästi miesten koettua elämänlaatua enemmän.
– Noin joka viides nainen on kokenut syrjintää, mikä on yli 1,5 kertaa enemmän kuin miehillä. Myös kaupungin naistyöntekijöistä noin viidennes on tullut työssään syrjityksi 2023.
– Lasten ja nuorten sukupuolten väliset erot hyvinvoinnissa ovat lisääntyneet. Tyttöjen kokema seksuaalinen häirintä on hälyttävän yleistä.
– Helsinki edistää näkyvästi sukupuolivähemmistöjen syrjimättömyyttä (mm. Pride-kumppanuus). Tietopohja sukupuolivähemmistöjen tilanteesta Helsingissä kaipaa vahvistamista.
SDG-tavoite 6: Puhdas vesi ja sanitaatio
– Veden laatu ja puhdistus ovat korkealla tasolla.
– Hulevesien laadulliseen hallintaan tarvittaisiin lisätoimia.
– Pohjavesistä 80 % on hyvässä tilassa.
SDG-tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa
– Uusiutuvan energian tuotanto on kasvanut.
– Helsingin viimeinen kivihiilivoimala suljetaan 2025.
SDG-tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
– Työllisyystilanne on hieman heikentynyt keväästä 2023 alkaen.
– Pitkäaikaistyöttömyyteen ja vieraskielisten työllistämiseen tarvitaan lisää toimia.
– Monilla aloilla kärsitään työvoimapulasta. Tämän ongelman ratkaiseminen on noussut yhdeksi keskeiseksi strategiseksi tavoitteeksi, ja työperusteinen maahanmuutto on kasvanut selvästi.
SDG-tavoite 9: Kestävää teollistuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
– Aloittaneiden yritysten määrä on kasvanut, mutta myös lopettaneiden yritysten määrä on kasvanut. Yritysten suositteluindeksi on heikentynyt.
SDG-tavoite 10: Eriarvoisuuden vähentäminen
– Sosioekonominen ja etninen segregaatio ovat jonkin verran lisääntyneet, erityisesti lasten osalta.
-Kaupunkiuudistusmalli on yksi Helsingin tapa kehittää asuinalueita ja ehkäistä asuinalueiden eriytymistä eli segregaatiota.
– Kasvatuksen ja koulutuksen osalta Helsinki on kehittänyt tarveperustaisen rahoituksen mallia ja eriarvoisuuden kasvua ennaltaehkäiseviä toimia.
SDG-tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt
– Isoja investointeja on tehty erityisesti raide- ja pyöräinfraan sekä uusiin aluerakentamiskohteisiin.
– Kestävien kulkumuotojen osuudessa ei ole tapahtunut toivottavaa kasvua. Erityisesti joukkoliikenne on vaikeuksissa, koronapandemiaa edeltäviin matkustajamääriin ei olla vieläkään päästy.
– Helsingin ilmanlaatu on parantunut.
– Rakentamisen päästöjen leikkaamiseen on tehty edelläkävijätoimia, mutta toimet eivät riitä päästötavoitteiden saavuttamiseen. Kiertotalouden edistäminen vaatii panostusta.
– Helsinki on sitoutunut kulttuuriympäristöjen huomioimiseen uudessa kulttuuriympäristöohjelmassa.
SDG-tavoite 12: Vastuullista kuluttamista
– Helsingin kulutusperäiset päästöt ovat korkeat, yli kaksinkertaiset kaupungin alueella syntyviin suoriin päästöihin verrattuna.
– Kiertotalouteen siirtyminen on ollut hidasta ja vaatii aktiivisia toimenpiteitä.
SDG-tavoite 13: Ilmastotekoja
– Helsingin suorat päästöt laskivat 26,1 % vuodesta 2022 vuoteen 2023.
– Helsingin luonnolliset hiilinielut vastaavat noin 3 % alueella syntyvistä päästöistä. Nettonollatavoitteisiin pääsemiseksi pitäisi luonnollisten ja teknologisten hiilinielujen määrää kasvattaa ja päästöjä vähentää edelleen merkittävästi.
– Liikenteen päästöt ovat suurin haaste paikallisesti päästöjen vähentämisessä. Nykyisten päästövähennystoimenpiteiden lisäksi tarvitaan uusia.
– Ilmastonmuutokseen sopeutumisen tavoitteisiin haetaan lisää vaikuttavuutta.
SDG-tavoite 14: Vedenalainen elämä
– Hulevesien lisääntyvät epäpuhtaudet ovat riski pienvesille ja rannikkoalueelle.
– Helsingin merialueen tila on tyydyttävä ja sisälahtien tila välttävä. Merialueen tila ei ole kehittynyt toivotusti.
SDG-tavoite 15: Maanpäällinen elämä
– Luonnonsuojelualueiden määrä on Helsingissä kasvanut strategian tavoitteiden mukaisesti viidellä alueella vuodessa, ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisen ohjelman toimenpiteiden toimeenpano on käynnissä.
– Kaupungin kasvu ja luontoarvojen turvaaminen on noussut keskeiseksi haasteeksi.
– Helsingin pienvesien tila on tyydyttävä.
SDG-tavoite 16: Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto
– Nuorten oirehtiminen rikoksilla sekä naisiin kohdistuva väkivalta ovat lisääntyneet, ja helsinkiläisten turvallisuuskokemus on huonontunut.
– Nuorten turvallisuuskokemuksen parantamista ja radikalisoitumisen ehkäisyä on kehitetty muun muassa peruskoulussa ja toisen asteen opiskeluhuollossa koulutuksilla ja liikuntacoach-nuorisotyöntekijä-työparimallilla. Hanketyöllä tehtyä kehittämistä täytyy vakiinnuttaa ja tarvittavat resurssit taata.
– Strategiakauden aikana tehdyt osallisuus- ja vuorovaikutusmallin yhteisesti sovitut tavoitteet ovat toteutuksessa kaikilla kaupungin toimialoilla. Kestävyystyön ja osallisuuden kytköksiä on syytä kehittää.
– Ihmisoikeusasiat ja työperäinen hyväksikäyttö ovat nousseet enemmän esiin. Helsingin hankintojen eettisyyden eteen on tehty toimenpiteitä.
SDG-tavoite 17: Yhteistyö ja kumppanuus
– Helsinki on kehittänyt uuden mallin järjestöyhteistyön koordinointiin.
– Avustusmäärärahoja on vuonna 2023 myönnetty melkein 47 miljoonaa euroa. Järjestöjen avustusten määrärahojen vähentyessä muualta Helsingin avustusmäärärahojen merkitys kasvaa.
– Kansainvälistä yhteistyötä ja edunvalvontaa tehdään aktiivisesti.
- Suomi on edelleen säilyttänyt kärkipaikan kestävän kehityksen toimeenpanossa. Kuitenkin Suomessa ja Helsingissä asukaskohtaiset kulutusperäiset hiilipäästöt ja luonnonvarojen kulutus ovat korkealla ja kestämättömällä tasolla globaalisti vertailtuna.
- Iso osa Agenda 2030 -tavoitteista toimeenpannaan kuntatasolla, ja kaupungeilla on iso rooli tavoitteiden saavuttamisessa. Tärkeimpiä kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen liittyviä toimia kaupungeissa ovat maankäyttö ja rakentaminen, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, kasvatus sekä elinvoimaan ja työllisyyteen liittyvät toimet. Helsingillä on kaikki mahdollisuudet toimia globaalina edelläkävijäkaupunkina kestävyyssiirtymässä.
- Nykyisellä valtuustokaudella osaaminen ja kestävyysajattelun integrointi on Helsingissä edistynyt. Toimialat ja kaupunginkanslia ovat edistäneet omaa kestävän kehityksen työtään erilaisin ohjelmin, periaattein ja koulutuksin. Konserniyhtiöt ovat toteuttaneet omia vastuullisuusohjelmia, ja kahdeksan isoa konserniyhtiötä on valmistautunut EU:n kestävyysraportointiin.
- Kestävän kehityksen tavoitteita on kehitetty ja niiden vaikuttavuutta on analysoitu kaupunkitasoista ohjelmista ja suunnitelmista. Myös muun muassa kestäviä hankintoja sekä talouden ja toiminnan suunnittelua on kehitetty.
- Lasten ja nuorten, erityisesti tyttöjen, kokemat mielen hyvinvoinnin haasteet ja yksinäisyys ovat lisääntyneet. Myös kiusaamiskokemukset ovat kasvaneet. Erityisesti tämä korostuu ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden kokemuksissa.
- Turvallisuus ja varautuminen ovat nousseet arviossa aikaisempaa enemmän esiin – erityistä huolta herättävät lasten ja nuorten turvallisuuskokemukset, radikalisoituminen ja lähisuhdeväkivalta. Mittareiden valossa esimerkiksi nuorten oirehtiminen rikoksilla ja naisiin kohdistuva väkivalta ovat lisääntyneet.
- Ristiriita kaupungin kasvun ja viherympäristön ja ympäristön suojelutavoitteiden välillä on noussut entistä enemmän esiin esimerkiksi tietyissä täydennysrakentamisen ja uudisrakentamisen kohteissa.
- Nykyisillä ilmastotoimilla ei tulla täysin saavuttamaan Helsingin hiilineutraaliustavoitetta, mutta näyttää siltä, että minimitaso eli 80 prosentin päästövähennys alueen suorista päästöistä saavutetaan vuoteen 2030 mennessä. Tällöin loput 20 prosenttia päästöistä pitää kattaa luonnollisilla tai teknisillä hiilinieluilla. Jatkossa erityisesti liikenteen päästöjen vähentäminen on haaste. On arvioitu, että Helsingin hiilinielut kattavat vain noin 3 prosenttia nykyisistä alueen päästöistä. Kulutusperäisten päästöjen on arvioitu olevan merkittävästi alueella syntyneitä päästöjä suuremmat, mutta niiden luotettava laskeminen on haastavaa.
- Myös ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja riskeihin varautuminen vaativat vaikuttavampia toimia erityisesti hulevesitulvien sekä helteisiin varautumisen osalta.
- Eriarvoisuuskehitys ja alueellinen segregaatio ovat sosiaalisen kestävyyden suurimpia haasteita, joihin puuttuminen ja joiden ennaltaehkäisy vaativat toimenpiteitä Helsingissä. Erityisesti huolta aiheuttaa lasten ja nuorten eriytyminen etnisen taustan perusteella, mikä näkyy muun muassa koulujen alueellisissa eroissa.
- Suurin osa helsinkiläisistä kokee elämänlaatunsa ja terveytensä hyväksi, mutta tulos on laskenut strategiakauden aikana. Sairastavuuden ja kansantautien yleisyydessä on merkittävää vaihtelua Helsingin peruspiirien välillä.
- Alle kouluikäisiä lapsia lukuun ottamatta enemmistö helsinkiläisistä liikkuu terveytensä näkökulmasta liian vähän, vaikka suositusten mukaan liikkuvien osuus on hieman kasvanut viimeisen kahden vuoden aikana.
Viisi valittua Helsingin onnistumista:
- Helsinki on panostanut segregaation ehkäisyyn ja lasten ja nuorten hyvinvointiin. Helsinki on tavoitteellisella lapsen oikeuksien edistämistyöllä saavuttanut Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen ensimmäisenä pohjoismaisena pääkaupunkina.
- Harrastamisen Suomen mallista on muodostunut pysyvä toimintamuoto 3.–9. luokkien oppilaille. Toisen asteen koulutuksessa on panostettu segregaation ehkäisyyn ja nuorten mielenterveyden parantamiseen systemaattisilla nuorten liikkumisen edistämisen toimilla lähes kaikissa oppilaitoksissa.
- Helsingin alueen CO2-päästöt vähentyivät strategiakaudella 17 prosenttia ja 20 luonnonsuojelualuetta perustettiin.
- Helsinki sijoittui kärkisijalle kansainvälisessä matkailukohteiden kestävyyttä mittaavassa Global Destination Sustainability (GDS) -indeksissä vuonna 2024.
- Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön pitkäjänteisyys, esimerkiksi kaupungin Pride-kumppanuus, antirasistinen työ ja koulutukset erityisesti kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla ja nuorisopalveluissa.