Siirry suoraan sisältöön

Hållbara Helsingfors

Vilka framsteg har Helsingfors gjort i förverkligandet av målen för hållbar utveckling? På de här sidorna kan du läsa om både framgångar och utvecklingsområden.

Hållbara Helsingfors

Vilka framsteg har Helsingfors gjort i förverkligandet av målen för hållbar utveckling? På de här sidorna kan du läsa om både framgångar och utvecklingsområden.

I städerna skapas en hållbar framtid

År 2015 röstade 193 länder i FN:s generalförsamling om att godkänna målen i Agenda 2030 för hållbar utveckling.

I Helsingfors strategiperioden håller på att ta slut och de fyra åren rymde stora förändringar. Det ryska anfallskriget mot Ukraina tvingade Helsingfors stad att förnya sin energiproduktion snabbt, vilket gjorde utsläppen 2022 mycket höga. Under coronapandemin utvecklades inte heller de ungas psykiska välbefinnande i önskad riktning. Helsingfors stad har dock svarat på dessa problem med sina åtgärder: År 2023 minskade växthusgasutsläppen med över en fjärdedel jämfört med året innan efter att Hanaholmens stenkolskraftverk stängdes. Tillgången till mentalvårdstjänster för i synnerhet barn och unga har också förbättrats.

Alla stadsdelars välfärd har varit viktigt för Helsingfors stad under denna strategiperiod. I stadsförnyelseområdena Gamlas-Malmgård, Malm, Mellungsby och Havsrastböle har vi satsat på att förbättra tjänsterna och trivseln. Med dessa åtgärder strävar Helsingfors stad efter regional jämlikhet, och områdena har beaktats i stadens budget och i allokeringen av finansieringen. Det har också varit ett centralt mål under strategiperioden att förebygga en kraftig differentiering av bostadsområden och befolkningsgrupper i staden, det vill säga segregation.

Staden har vuxit rekordsnabbt de senaste fyra åren. I och med tillväxten är behovet av bostäder och byggande enormt, men det finns mycket att anpassa. Stadens förmåga att samordna motstridiga hållbarhetsmål blir allt viktigare när Helsingfors ambitiösa mål för klimat och biologisk mångfald måste samordnas med den växande staden.

De ambitiösa klimatmålen har framskridit som planerat. Det sista kolkraftverket i Helsingfors ligger på Sundholmen och stängs 2025. Utifrån de nuvarande åtgärderna kommer Helsingfors stad att uppnå sitt mål att minska sina utsläpp med 80 procent senast 2030 jämfört med nivån 1990. Utöver klimatarbetet har Helsingfors stads åtgärder för att öka den biologiska mångfalden varit betydande. Helsingfors nådde sitt strategiska mål att öka naturskyddsområdena med fem nya områden varje år fram till slutet av 2024.

Som stad har vi också velat vara en aktör som är större än vår storlek. Vi vill fortsätta vårt ambitiösa arbete så att andra kan dra lärdom av vårt exempel.

Juhana Vartiainen
Helsingfors borgmästare

Läs mer >

Senaste nytt

15.04.2025

Unik konsert till stöd för Ukraina i Helsingfors den 23 maj – den ukrainska kammarorkestern Four Seasons uppträder sällan tillsammans

Helsingfors stad och dess ukrainska partnerstad Dnipro arrangerar en unik musikkväll…

15.04.2025

Miljöhyllornas popularitet överraskade Helsingfors bibliotek, nya Ekoveckan hoppas inspirera stadsborna till miljövänliga handlingar

Helsingfors stadsbibliotek har inrättat miljöhyllor på biblioteken med målet att göra…

15.04.2025

Helsingfors samlar erfarenheter om platser med lugn ljudmiljö

Besvara enkäten och dela dina erfarenheter av stadens lugna och tysta…

15.04.2025

Stadsmuseets sommarutställning utmanar din uppfattning om avfall

Helsingfors stadsmuseum öppnar utställningen Skräp! veckan före vappen. Med utställningen hoppas…

08.04.2025

Etiska partnerskapsprinciper för organisationssamarbete och understöd

När organisationerna framöver ansöker om understöd förbinder de sig till stadens…

07.04.2025

Ungdomar för ett skräpfritt Helsingfors

En grupp medlemmar i ungdomsrådet filmade i höstas videor för sociala…

03.04.2025

Helsingfors deltar i europeiskt samarbete för att göra offentliga upphandlingar mer ansvarsfulla

Helsingfors har under de senaste åren satsat på ansvarsfullheten och hållbarheten…

03.04.2025

Finland är världens lyckligaste land — Även Helsingfors har framgång i internationella jämförelser

Finland har redan åtta gånger valts till världens lyckligaste land. Som…

01.04.2025

Huvudstadsregionens naturutflyktskalender 2025 har utkommit – 140 avgiftsfria guidade rundturer ingår i utbudet

De guidade naturutflykterna till huvudstadsregionens naturområden har åter samlats i kommunernas…

Alla nyheter