Helsingfors stad har även denna sommar varit med och satt fart på ungas företagande genom att stödja sommarföretagarprogram som drivs av Ekonomi och ungdom TAT och huvudstadsregionens 4H-förening (Pks4H). I programmen i Helsingfors deltog totalt 45 stycken 15–29-åringar som var intresserade av företagande. En stor del av deltagarna var gymnasieelever.
Staden erbjöd deltagarna en sommarsedel på 300 euro och NewCo Helsinkis företagsrådgivare coachade ungdomarna i att skapa en affärsidé och driva företagsverksamhet. TAT och Pks4H ansvarade för sommarföretagsprogrammens övriga innehåll, men gemensamt för dem var bland annat företagarkurser och mentorskap.
– Ungdomarna funderar på samma saker som nyblivna företagare i allmänhet. Frågor uppstår kring bokföring, beskattning och val av företagsform. Ungdomarna saknar coaching och stöd i de inledande skedena av företagandet, särskilt med att skaffa kunder och starta försäljningen, berättar NewCo Helsinkis företagsrådgivare Maria Korpisalo, som har coachat ungdomarna.
Enligt Korpisalo är unga allt mer intresserade av företagande och de för in fräscha, innovativa idéer på företagsfältet. Sommarföretagandet är ett säkert sätt att testa företagande med låg tröskel och få stöd och information som behövs.
Företagarprogrammen för unga har en stor betydelse
TAT:s projektchef Sanna Ikäläinen gläds åt Sommarförtagarprogrammets framgångar och resultat såväl i Helsingfors som på riksnivå. Satsningen på mentorskap och öppnandet av företagandets mångformighet har fått positiv respons.
– För oss är en av de viktigaste indikatorerna på att vi har lyckats att ungdomarna berättar att deras uppfattning om företagandet har blivit mer positiv och att deras entusiasm för företagande har ökat i och med programmet. 87 procent av de som svarade på responsenkäten berättade att deltagandet i programmet har påverkat positivt på deras avsikt att bli företagare i framtiden.
Enligt Ikäläinen har många som deltagit i Sommarföretagarprogrammet även förstått att man till exempel kan vara företagare på deltid. Det behöver inte alltid vara en huvudsyssla.
Även 4H-företagskoordinatorn Joni Nissilä berättar att Företagssommaren lyckades över förväntan.
– 87 procent av deltagarna hade försäljning under sommaren och 100 procent skulle rekommendera programmet till sina vänner. Jag blev överraskad av hur mångkunniga programmets deltagare var. Verksamheten kunde utvecklas till att bli väldigt professionell under sommaren, även om man exempelvis bara hade lite eller ingen erfarenhet alls.
Enligt Sanna Ikäläinen och Joni Nissilä har praktiska företagarprogram en mycket viktig betydelse i ungdomars fostran till företagsamhet samt i främjandet av företagarkompetens.
– Alla behöver inte bli företagare, men företagarfärdigheter och -inställning kan vara till nytta för alla. I bästa fall kan sommarföretagandet förstås tända en gnista till ett långvarigt företagande, som skapar mer livskraft i regionen. Dessa företagarprogram utanför skolorna behövs så att alla ungdomar genuint ska få en möjlighet att bli intresserade av företagande. Sommarföretagandet erbjuder även lättnad för ungas sommarsysselsättning, säger Ikäläinen.
– Ju fler enkla och stöttade möjligheter till att testa företagande man kan erbjuda unga, desto mer ökar intresset. När unga skaffar sig ett sommarjobb som företagare och kanske tjänar hyggligt, börjar samma alternativ även locka inom kamratkretsen, berättar Nissilä.
Unga rekommenderar sommarföretagande
Charlotta
Seila, 21, som deltog i TAT:s Sommarföretagarprogram, motiveras av glädjen i kundernas ansikte när de får sina produkter. Seila har ett eget märke för virkade kläder vid namn CHAR5CHAR. Hon säljer kläder som hon tillverkat själv och ibland lär hon även ut tillverkningsprocessen i en virkklubb mot en liten ersättning.
– Sommarföretagarprogrammet var givande och jag rekommenderar det till alla som är intresserade av företagande. Programmet ger bra vägkost och all möjlig extern hjälp. Jag kände mig trygg, eftersom jag alltid kunde fråga mentorn om det var något som jag funderade över. En av de viktigaste sakerna som jag lärde mig under sommaren var att ta hand om sitt eget välmående som företagare, berättar Seila.
Charlotta Seila känner sig stolt över sitt arbete.
– När jag började virka, hade jag inget sikte på att tjäna pengar. Jag gjorde det för att det gav mig lugn, glädje och stolthet. Jag tror att det är just det som även nuförtiden drar kunderna till mina verk. Att jag gör kläder som jag själv också stolt använder, eftersom de gör mig glad. Och förstås en gnutta kunskap och stil.
Elias Laiho, 17, som deltog i Företagssommaren inom huvudstadsregionens 4H, hörde om sommarföretagandet av gymnasiets studiehandledare och grundade en fönstertvättsbusiness med sin kompanjon Rand Kavalo, 18. Företagsidén föddes när ungdomarna funderade på vad folk behöver på sommaren, men som de inte vill göra själv.
– Sommarföretagarprogrammet erbjöd hela tiden stöd och hjälp. De största lärdomarna för mig handlade om tidsanvändning och organisering. Jag lärde mig att ha bättre kontroll på hur jag använder min tid och lärde mig även nya saker om ekonomi och rapportering.
Laiho är nöjd med sin sommar som företagare. Kunder som ville ha fönstertvätt hittade de särskilt via stadsdelsgrupper på Facebook. Företagarna delade även ut flyers.
– Vi fick över 30 kunder under sommaren. Sommarsedeln på 300 euro var till stor hjälp. Med den täckte vi fasta kostnader, såsom skrapor, tvättmedel och trasor.
Merparten av dem som deltog i sommarprogrammen i Helsingfors tänker fortsätta med företagandet även efter sommaren. Så även Charlotta Seila och Elias Laiho.
– På grund av studier hinner vi huvudsakligen bara tvätta fönster på veckosluten. Vi planerar även att expandera till en annan bransch, berättar Laiho.
Läs mer:
TAT:s Sommarföretagarprogram (på finska) https://www.kunkoululoppuu.fi/kesayrittaja-ohjelma/
Pks4H (på finska) www.pks4h.fi/