Siirry suoraan sisältöön

Lekparksmåltider i 80 år – förutom måltiden lockar även gemensamma spel och exempelvis käpphästar till parken

Lekparksmåltiderna i Helsingfors fyller 80 år i år. För att hylla det sjunger man en gratulationssång i lekparkerna runtom i Helsingfors, men dagen är också fylld med många andra aktiviteter.

Denna klocka hörs definitivt långt! Den är nämligen ingen vanlig klocka utan lekparken Linnunratas matklocka som spelas före middagens måltid.

I år kan man höra en historisk klang i ljudet, eftersom stadens somriga lekparksmåltider fyller 80 år.

Lekparksmåltiderna började mitt i kriget 1942 när Helsingforsbor hade brist på livsmedel och man ville servera barnen åtminstone en varm måltid per dag.

När måltiden denna sommar börjar den 6 juni, firas den med en gratulationssång för de 80-åriga lekparksmåltiderna.

– Staden har utan avbrott ordnat måltider varje sommar efter att traditionen började, säger stadens matserviceexpert Sirpa Jalovaara.

Man hade ingen paus ens på coronasomrarna även om man noggrannare än vanligt var tvungen att fundera över gemensamma möten med sina hygienregler.

– Vi vill hålla fast vid att vi erbjuder gratis sommarmåltider för barn i Helsingfors, eftersom många unga och även äldre skolbarn är hemma under sommarlovet medan deras föräldrar jobbar ännu, säger ledande lekplatsledare Teemu Kariaho.

– Med lekparksmåltider strävar vi efter att för vår del främja familjernas jämlikhet och minska ojämlikheten i Helsingfors.

Måltiden är en av höjdpunkterna

På sommaren gör man dock även mycket annat än bara har lunch i lekparkerna. De erfarna ledarna Tuula Lehtoranta och Samuli Suominen i lekparken Linnunrata presenterar lekparkens album där det finns bilder på måltider, lek och spel samt på platsens historia.

Måltiden är definitivt en av lekparkernas höjdpunkter och barnen lär sig måltidsritualerna snabbt. Till exempel i lekparken Linnunrata ramsar och sjunger man alltid före måltiden.

Att ringa i matklockan är så populärt att man på morgonen tävlar om vem som först hinner anmäla sig till turen.

Snurraren har också en viktig uppgift. Hen står mitt i cirkeln och visar efter snurrandet var matgästernas kö börjar.

Kön är lång ibland, såsom i många andra lekparker i staden. Årligen deltar 40–50 parker i sommarmåltiderna och sammanlagt cirka 200 000 matgäster besöker dem under sommaren.

Enskilda lekparker har dagligen i genomsnitt 30–200 matgäster. Till exempel lekparken Linnunrata har dock under de aktivaste sommardagarna haft upp till 350 lunchätare.

Måltiderna lagas på Servicecentralen Helsingfors anläggning i Vanda och de transporteras i värmekärl till lekparkerna. Måltiden börjar klockan 12 i parkerna.

Sommarens favoriträtter är fisksoppa, italiensk gryta och olika purésoppor. De serveras även denna sommar.


Samuli Suominen och Tuula Lehtoranta säger att bäst med arbetet är de glada lekparksbesökarna på sommaren.

Egna höns till lekparker

Sommarens måltidsgäster är sannolikt också Ebba, snart 4 år, och Herkko, 1,3 år. De har med sin mamma Tiina Staudinger kommit till lekparken Linnunrata för att tillbringa en vårlig förmiddag och bekanta sig med parkens inomhuslokaler. De kan hyras på kvällar och veckoslut och Ebba ska fira sin födelsedag med sina gäster här.

Tiina Staudinger berättar att Ebba tidigare har ätit i lekparken. För Herkko är detta alldeles nytt.

Tiden blir inte lång i lekparken Linnunrata. Herkko är särskilt intresserad av en gunga för småbarn, men Ebba hinner testa hur mycket som helst. Skulle man klättra, gå i lekstugan eller galoppera med en käpphäst på banan?

I juni utvidgas utbudet när plaskdammen fylls med vatten.

Lekparken ligger på samma plats som Hannusgård på 1920-talet. Ännu för två år sedan kröntes den lantliga idyllen av en ladugård, och lekparken hade egna höns, får och en kanin på sommaren.

Ladugårdsbranden orsakade sorg i hela stadsdelen, men Lehtoranta och Suominen har tröstande nyheter: åtminstone höns kommer även i fortsättningen till lekparken.

Sommarhönshus hade önskats i omröstningen OmaStadi för deltagande budgetering för stadsbor, där man röstade att förslaget ska genomföras.

Lehtoranta minns från tidigare somrar en familj från Uleåborg som hade skippat Högholmen och i stället kommit till lekparken Linnunrata. Får var då i en inhägnad utomhus och familjens yngsta hade skrikit åt sin mamma för att hon skulle komma och se. Barnet tyckte att de var kor.


Käpphästarna används flitigt på sommaren.

Unikt i hela världen

En del av sommarens måltidsgäster besöker lekparken ibland men många blir permanenta besökare som handledarna lär sig att känna till väl.

Lehtoranta och Suominen har båda jobbat i lekparken Linnunrata i 25 år. Lehtoranta berättar att en pappa som med sina två barn kom till parken för ett tag sedan hälsade på henne. Han hade sagt: ”Hej, du är väl Tuula”.

– Han hade varit här som barn och sade att han först kände igen min röst, berättar Lehtoranta med ett leende.

När Lehtoranta själv var en liten flicka, lekte, spelade och åt hon också i en lekpark. Detsamma gäller Suominen. Lehtorantas lekpark var i Åggelby, Suominens i Edesviken i Tölö.

Båda har även tagit sina egna barn till lekparker. Verksamheten är lite olik i olika parker. I lekparken Linnunrata spelar man fotboll, innebandy, bordsfotboll, minigolf, korona eller exempelvis lär man sig att gå på styltor.

Suominen är glad över att har märkt att besökarna berättar om dagens goda stunder även för andra. En av dem hade gjort ett bildinlägg på Instagram på hur fin utrustning för innebandymålvakt det finns i parken.

För småbarnsföräldrar kan parken erbjuda en lugn stund mitt i dagen när barnen lätt hittar sällskap och aktiviteter.

”Kul att se efter vintern”

Lekparken är för många en sommartradition som börjar i daghemsåldern och fortsätter till högstadieåldern. Somrarna är fyllda med många glada återseenden när man träffar bekanta från tidigare somrar i lekparken. Därför är lekparken samtidigt en god plats att bekanta sig men andra invånare i området.

Enligt handledarna är lekparkens stämning glad och feedbacken är nästan utan undantag mycket positiv.

– Vi tackas spontant av både barn och föräldrar. De tackar emellanåt att det är kul att ses efter vintern. Det tycker jag också, säger Lehtoranta.

I stadsbornas uppfattningar verkar lekparkerna vakna till liv på sommaren, men verksamheten är dock aktiv året runt. Lekparkerna samlar till exempel aktiva grupper av lekparksfamiljer till gemensamma klubbar och ordnar integrationsverksamhet för invandrare. I flera lekparker serverar man mellanmål för skolbarn också under skolornas höst- och vårterminer.

– Man måste vara stolt över att bo i Helsingfors. Sådan verksamhet är unik i hela världen, sammanfattar Suominen.

Text: Kirsi Riipinen
Bilder: Laura Oja

Gratis varm lunch serveras denna sommar i cirka 40 lekparker runtom i Helsingfors. Lunchen är avsedd för under 16-åriga 6.6–10.8.2022 vardagar kl. 12. Lekparksverksamheten går på finska.
Du behöver inte anmäla dig till måltiderna. Du ska ta med en djup tallrik, bestick och en måltidsdryck.