Siirry suoraan sisältöön

Alla förstaklassare i huvudstadsregionen får en alldeles egen bok från Helmet-biblioteken

Hösten 2022 får varje ny svenskspråkig etta i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda ännu en gång en bok i present: Vim och Galonis av Malin Klingenberg och Margareta Sandin. Boken är en gåva till barnen från Helmet-biblioteken och Schildts & Söderströms förlag. Med presenten vill man inspirera barnen till att börja läsa och använda sitt närbibliotek. Kampanjen börjar på Helmet-biblioteken måndagen den 12 september 2022.

Biblioteken bjuder in ettorna till klassbesök under höstens lopp och delar ut böckerna då. Då kan eleverna också få egna bibliotekskort, om de inte redan har ett.

Kampanjen med en bokpresent på hösten har genom åren varit mycket populär bland de nya ettorna och deras familjer. Ettorna i de finska skolorna får boken Rapiseva reppu av Tuula Kallioniemi och Virpi Penna. Boken är utgiven på förlaget Otava. Den ryskspråkiga boken är V. Dragunskijs, L. Kaminskijs och I. Pivovarovas Samyje smešnyje istorii. Förlaget är AST.

Celia-biblioteket medverkar i kampanjen och står till tjänst med talböcker ifall den tryckta boken inte passar eleven, t.ex. på grund av synskada.

Om Vim och Galonis

Malin Klingenberg välkomnar barn som precis börjat läsa in i böckernas underbara värld med sin nya lättlästa bokserie. Den varma och vardagsnära Börja läsa-serien är den första i sitt slag inom finlandssvensk litteratur. För de festliga illustrationerna står Margareta Sandin. Karaktärerna i böckerna är bekanta för många barn sedan tidigare eftersom de återfinns i det fiktiva Södervik, platsen där Schildts & Söderströms läseböcker för åk 1–5 utspelar sig.

Bild: Maarit Hohteri