Siirry suoraan sisältöön

Boende och gemenskaper

SDG 11: hållbara städer och samhällen


Stadsfullmäktige godkände i augusti 2024 programmet för boende och tillhörande markanvändning, BM-programmet 2024. Programmet bereddes i ett exceptionellt osäkert konjunkturläge inom bostadsbyggandet och bostadspolitiken, där ställningen för stora städer som Helsingfors i lösningen av bostadsfrågor har framhävts.

Visionen för programmet för boende och tillhörande markanvändning är att Helsingfors ska växa på ett socialt hållbart sätt. Mångsidiga och högklassiga boendealternativ fungerar som stadens livskrafts- och attraktionsfaktorer, och varje Helsingforsbo har möjlighet till bra boende. Helsingfors erbjuder familjer fungerande boendemiljöer med bostadsområden som utvecklas målmedvetet och inte ökar den regionala segregationen. Bostadsbyggandet sker med beaktande av natur-, rekreations- och kulturvärden. I BM-programmet 2024 betonas den sociala hållbarhetens och tillväxtens perspektiv mer än i det tidigare programmet för fyra år sedan.

Överkomliga priser i boendet är fortfarande en utmaning

Efter att koronaviruspandemin gav efter började effekterna av det ryska anfallskriget synas i bostadsmarknaden och byggandet. De stigande energikostnaderna och priserna på byggmaterial ökade boende- och byggkostnaderna. Samtidigt började räntenivån stiga snabbt efter den historiskt långa nollränteperioden. Inflationen ökade betydligt och konsumentförtroendet sjönk till en låg nivå. I den osäkra situationen senarelade många hushåll sina planer att köpa en bostad. I den livliga bostadshandeln såg man ett nästan fullständigt stopp under det sista kvartalet 2022.

När den ekonomiska tillväxten saktade av och bostadsmarknaden avstannade hamnade byggbranschen i kris också i Helsingfors. Särskilt räntehöjningarna minskade investerarnas efterfrågan och det blev betydligt svårare att få finansiering för fritt finansierade objekt inom byggbranschen. Den stora färdigställandet av nya objekt i kombination med den svaga efterfrågan har ökat reserverna av osålda nya bostäder och tomma hyresbostäder. Situationen har avspeglat sig särskilt i antalet bygglov och nya bostadsstarter. Dessutom utmanas ordnandet av boende för Helsingforsbor av riktlinjerna i och genomförandet av regeringsprogrammet (juni 2023), såsom totalreformen av bostadsbidraget, införandet av inkomstgränser i hyresbostäder med lång räntestödsfinansiering som stöds av staten, upphörandet av investeringsbidragen för bostadsobjekt för specialgrupper samt avslutandet av att bevilja räntestödslån för ny produktion av bostadsrätter.

Det centrala innehållet i BM-programmet är att skapa ett bostadsbestånd med mångsidiga förvaltnings-och finansieringsformer för bostadsområdena. Ett mångsidigt bostadsbeståndet erbjuder boendealternativ som motsvarar olika livssituationer och behov samt förebygger regional segregation och koncentrationer av social utslagning. Ett mångsidigt bostadsbestånd möjliggör också kontinuerliga boendevägar i området och engagerar invånarna långsiktigt i sitt bostadsområde. Helsingfors fortsätter på olika sätt att säkerställa mångsidiga boendealternativ i bostadsområdena under den pågående BM-programperioden. Som det viktigaste nya utspelet i BM-programmet 2024 dras riktlinjerna upp för pilotförsöket med den nya modellen för att få ägarboende genom att betala hyra (Vuokralla omaksi). Det är fråga om en ny boendemodell som placerar sig mellan ägar- och hyresboende och som delvis riktar sig till samma målgrupp som bostadsrättsboende. Modellerna för boende som ligger mellan ägar- och hyresboende är av stor betydelse både för invånarna men också för de områden vars bostads- och invånarstruktur blir mångsidigare.

Helsingfors har förbundit sig att minska bostadslösheten och i stadsstrategin är målet att bostadslösheten ska avskaffas före utgången av 2025. Antalet bostadslösa har minskat stadigt tack vare åtgärderna för att minska bostadslösheten under de senaste tio åren. Helsingfors stad har effektivt kunnat bidra till att förebygga bostadslöshet med hjälp av boenderådgivningen. Dessutom har bostadslösheten minskat, eftersom man har kunnat ordna både stödboende och självständigt hyresboende för bostadslösa. Det har också funnits många hyresbostäder på bostadsmarknaden under de senaste åren och hyrorna har inte stigit nämnvärt, vilket har underlättat möjligheten att få bostad. Det är viktigt att man efter att ha fått en bostad fortsätter att stödja klienten till exempel genom boenderådgivning och vuxensocialarbete för att trygga det fortsatta boendet. Trots den goda utvecklingen krävs det målmedvetna åtgärder även i fortsättningen för att minska bostadslösheten.

Stadsförnyelsen har etablerats som verksamhetsmodell

Stadsförnyelsen är en verksamhetsmodell som inleddes under BM-programperioden 2020–2023 med målet att främja livskraften och trivseln i stadsförnyelseområdena med hjälp av stadsutvecklingen. Stadsförnyelsen görs i samarbete med områdets invånare och aktörer med beaktande av områdenas särdrag. Stadsförnyelsen handlar om långsiktig områdesutveckling och om att anvisa en positiv särbehandling för de utsedda områdena i enlighet med stadsstrategin. En del av effekterna av stadsförnyelsen syns snabbt i områdena till exempel som bättre tjänster, men de största effekterna återspeglas i områdena först efter flera år. Därför har vi fastställt år 2035 som målår för stadsförnyelsen på lång sikt. Under BM-programperioden 2024–2027 fortsätter Gamlas–Malmgård, Malm, Mellungsby och Havsrastböle att vara stadsförnyelseområden. Detta är på grund av att det krävs en systematisk utveckling och betydande satsningar för att åstadkomma en tydlig förändring i områdena, och processen för förnyelsen av miljön är lång.

Under de första åren av verksamheten har investeringar riktats till stadsförnyelseområdena och bland annat lekparker och närmotionsplatser har renoverats grundligt. Dessutom har stadens interna samarbete förbättrats och nya tväradministrativa modeller har utvecklats till exempel i fråga om bostadsbyggande, skoltjänster samt regionala nätverk för barn- och ungdomstjänster. För att stärka invånarnas delaktighet har staden ordnat kaffemöten för att samtala med invånarna i stadsförnyelseområdena, där man diskuterat utvecklingsbehoven i områdena enligt de teman som invånarna lyft fram. Stadsförnyelsen har etablerat sig som en stadsgemensam verksamhetsmodell som alla sektorer har förbundit sig till. För stadsförnyelseområdena utarbetades under 2022 en övergripande åtgärds- och investeringsplan som baserar sig på budgeten för de projekt som ska riktas till områdena under 2022–2025. Projektportföljen innehåller centrala åtgärder för alla sektorer, och åtgärderna svarar på förverkligandet av de mål som ställts för stadsförnyelsen. Dessutom innehåller projektportföljen helhetsplaner för stadsförnyelseområdena som beskriver den långsiktiga utvecklingen för alla stadsförnyelseområden. Projektportföljen kompletteras varje år när staden riktar nya åtgärder till områdena. Samtidigt bedöms effekterna av åtgärderna och planerna.

Under BM-programperioden 2024 fortsätter staden målmedvetet med stadsförnyelsen. År 2024 utsågs projektchefer för stadsförnyelseområdena som ansvarar för den stadsgemensamma utvecklingen av tjänsterna i städerna. Under de kommande åren satsar vi i stadsförnyelsen på att flexibelt svara på de behov som uppstår i områdena inom det tväradministrativa samarbetet och på att åstadkomma synliga förändringar för att öka invånarnas trivsel.

Framgångar:

  • BM-programmet 2024 godkändes, vilket innebär en gemensam bostadspolitisk vilja särskilt för att säkerställa en socialt hållbar tillväxt.
  • Stadsförnyelsen är en etablerad verksamhetsmodell och engagemanget för den har stärkts inom stadsorganisationen.
  • Staden fattade beslut om pilotförsök med modellen för att få ägarboende genom att betala hyra, vilket för sin del svarar på den förändrade verksamhetsmiljön för boende.

Utvecklingsobjekt:

  • Stadsförnyelsen fortsätter och verksamhetssätten utvecklas för att öka effekten. För att åstadkomma synliga förändringar krävs att resurserna riktas och att man reagerar flexibelt på de behov som uppstår i områdena.
  • Nya bostadspolitiska metoder hittas i den förändrade verksamhetsmiljön för att motverka differentieringen av bostadsområden samt minska boendekostnaderna.

Program och webbplatser:

Genomförandeprogram för boende och härmed sammanhängande markanvändning
Stadsförnyelse
Vi bygger nytt i Helsingfors