Siirry suoraan sisältöön

Borgmästare Vartiainen talade på Financial Times evenemang för stadsutveckling – hur ser den nästa fasen för urbanisering ut?

Financial Times ordnar evenemanget Future Cities America 2022 den 26–27 april i New York. I går var en av talarna på evenemanget som fokuserar på städernas framtid borgmästare Juhana Vartiainen. Evenemanget hålls i hybridform och borgmästaren deltog på distans.

Evenemanget för samman representanter för förvaltningen, finans- och företagsledare, innovatörer, forskare och städernas experter för att bilda en gemensam syn på framtidens hållbara, rättvisa och trygga städer. Financial Times vill i programmet lyfta fram innovativa städer även utanför USA och Helsingfors blev invald som ett exempel på de ledande innovativa och smarta städerna i Europa.

Coronapandemin har under de två senaste åren medfört särskilda utmaningar för stadsutvecklingen. Drygt hälften av världens befolkning bor i städer och enligt FN:s rapport förutspås denna siffra stiga till 60 procent före 2030. Den snabba urbaniseringen i kombination med de oroväckande klimatrapporterna och problemen kring invånarnas sociala jämlikhet har fått beslutsfattarna att på nytt reflektera över hur städerna ser ut i framtiden. Det granskas till exempel hur städerna i fortsättningen sköter energiproduktionen och dataförbindelserna, hur byggnaderna och trafiken görs hållbarare och mer funktionella samt hur vi gör städerna till rena, trygga och jämlika platser att bo och arbeta i för alla medborgare.

På evenemanget samtalade borgmästare Vartiainen med Financial Times korrespondent i Norden och Baltikum Richard Milne bland annat om stadens åtgärder mot covid-19, lockandet av utländsk arbetskraft till Finland, faktorerna bakom Helsingfors innovationsframgång och det förändrade säkerhetsläget vid Östersjön. I sitt tal lyfte borgmästaren fram Helsingfors styrkor som en trygg och lagom stor stad som strävar efter en socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar tillväxt och som samtidigt konkurrerar hårt om kompetens, investeringar och turister med till exempel Stockholm och Köpenhamn. Borgmästare Vartiainen berättade för den internationella publiken också om den finländska beredskapens innovation, de nationella försvarskurserna.

Tvådagarsevenemanget har en inträdesavgift. Innehåll i anslutning till evenemanget kan följas på sociala medier med hashtaggen:

#FTFutureCities

Foto: Pertti Nisonen