Siirry suoraan sisältöön

Den Internationella handikappdagen firas på morgonevenemanget den 3.12.

På Helsingfors stadshus Evenemangstorg diskuteras på handikappdagens evenemang, som är öppet för alla, den 3.12 klo. 9.00–10.30. Du kan följa med evenemanget i direktsändning på Helsingforskanalen. Senare kan sändningen ses textad. Under sändningen tolkas evenemanget till teckenspråk och skrivtolkas.

På programmet under evenemanget står bland annat en uppvisning av paraolympiasegraren Toni Piispanen, paneldiskussion om tillämpad motion och rörelse, presentation av Helsingfors nya handikapprådet och dessutom uppträder den inklusiva dansgruppen Kaaos Company och Helsingfors handikappråd publicerar vem som får tillgänglighetspriset.

Glädjen med att röra sig hör till alla!

Temat för handikappdagens morgonevenemang som ordnas på Helsingfors stadshus evenemangstorg är tillämpad motion och glädjen med att röra sig. Hur har staden lyckats ordna tjänster som gör det möjligt för alla stadsbor att röra sig? Får personer som rör sig på olika sätt sin röst hörd?

Helsingfors handikappråd föreslår att personer med olika begränsningar när det gäller att röra sig och handla ska kunna uppmärksammas i motionsarrangemang. Det behövs digitalt tillgänglig information också som lättläst text och på teckenspråk om möjligheterna till motion, tjänster och tillgängliga lokaler.

–De som planerar och låter bygga motionslokaler och motionsmiljöer ska ha kunskaper om hur man i olika grenar verkställer tillgängligheten. De som har motion som hobby behöver stöd för att kunna använda hjälpmedel som tillåter att den rör sig, det behövs kunniga assistenter och tränare samt motionsgrupper och idrottsföreningar som aktivt kan kallas in, berättar ordförande för handikapprådet Marja Kaitaniemi.

Internationella handikappdagen 3.12

FN:s generalförsamling utlyste 1992 den 3 december till den internationella handikappdagen. Finland antog FN:s konvention om handikappades rättigheter sommaren 2016. I avtalet bekräftas de mänskliga rättigheterna som redan tidigare har gällt handikappade personer, till exempel rätten att röra sig och rätten till ett högklassigt liv samt rätt till ett fullvärdigt liv, högklassig utbildning och högklassigt arbete.

Läs mer:

Helsingforskanalens direktsändning

Internationella handikappdagen (På finska)

Helsingin vammaisneuvosto

De mänskliga rättigheternas Helsingfors

Hitta ditt sätt att delta och påverka utvecklingen av Helsingfors

Låt vardagen aktivera dig

Bild: Laura Oja, Helsingfors stads materialbank

Nyheten har
publicerats den 23.11 och uppdaterats den 30.11 och 3.12.