Siirry suoraan sisältöön

Hållbara städers mål och lärdomar i diskussionsforumet Sustainable Cities

Hundratals länder och städer runt om i världen har åtagit sig att uppnå målen för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030. Det är ju långt till 2030, men nu är en bra tidpunkt att granska om det har skett framsteg. Kom med på Helsingfors stads och UNU-WIDER:s gemensamma diskussionsforum Sustainable Cities så får du veta mer! Evenemangsserien är på engelska.

 

26.5.2023: SDG13 Klimatgärningar

Välkommen med på det tredje Sustainable Cities Discussion Forum där vi behandlar klimatgärningar i anslutning till mål SDG13.

Evenemanget ordnas av Helsingfors stad och UNU-WIDER i samarbete med Aalto-universitetets och Helsingfors universitets institut för hållbarhetsvetenskaps (HELSUS) evenemang Sustainability Science Days.

Talarna på mötet är den ledande klimathållbarhetsforskaren Aditya Bahadur och många andra experter inom klimatåtgärder på lokal, nationell och internationell nivå.

Värdarna för evenemanget är UNU-WIDERs direktör Kunal Sen och Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.

Tid: 26.5.2023 kl. 9–10.30 EET/8.00–9.30 CET
Plats: Följ livesändningen på Helsingforskanalen
. Evenemanget visas på Helsingforskanalen både som direktsändning och som inspelning.

Program

8.30–9.00 Kaffeservis

9.00–10.30

 • Öppningsanföranden: Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen och UNU-WIDERs direktör Kunal Sen
 • Huvudanförande: ”Att tänka om om klimathållbarhet: Skapandet av blomstrande städer”, Chair of the Research Strategy Team Chair at the International Institute for Environment and Development (UK), Aditya Bahadui
 • Paneldebatt: Hur främjar vi ett effektivt genomförande av SDG-målen?
 • Deltagare
  • Aditya Bahadur
  • Tuuli Kaskinen, CEO of the Climate Leadership Coalition
  • Edwin Moses Sitati, Project Management Specialist in Private Sector Development and Innovation, USAID
  • Iina Oilinki, projektledare, Helsingfors stad, stadsmiljösektorn, klimatteamet
 • Kompakt presentation av stadens roll i SDG-arbetet, specialsakkunnig Mia Malin, Helsingfors stad, stadskansliet, strategienheten 
 • Avslutande anföranden

Mer information och talarpresentationer finns på evenemangets engelskspråkiga webbplats.
Sustainability Science Days-programmet fortsätter efter att evenemanget har avslutats.

 

SDG4 God utbildning

Helsingfors stad och FN-universitetets institut för forskning om utvecklingsekonomi, UNU World Institute for Development Economics Research (UNU-WIDER), bjuder in alla intresserade till det andra diskussionsevenemanget som ordnas den 26 och 27 oktober 2022. Temat är målet SDG4, det vill säga God utbildning, i den globala Agenda 2030 för hållbar utveckling. Denna gång arrangeras evenemanget under två dagar och i samarbete med HundrED Innovation Summit. Det kommer att finnas experter på utbildning från olika delar av världen som diskuterar utbildningens framtid.

Onsdag 26.10 på Hanaholmens kulturcenter kan du höra bl.a. tal av borgmästare Juhana Vartiainen, utvecklingsekonomen Lant Pritchett och UNU-WIDER-direktören Kunal Sen.

Torsdag 27.10 i Helsingfors stadshus finns det en presentation av HundrED:s utbildningsinnovationer, en paneldiskussion och workshops.

Du kan komma till evenemanget på Hanaholmen (Hanaholmsstranden 5, Esbo) och Helsingfors stadshus evenemangstorg (Norra Esplanaden 11–13) eller titta på evenemanget live på Helsingforskanalen. Senare publiceras även en textad inspelning. (Undertexterna är endast på engelska.)

Mer information om evenemanget på denna sida. (Mer information på evenemangets språk, det vill säga på engelska.)


SDG8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Helsingfors stad och FN-universitetets institut för forskning om utvecklingsekonomi, UNU World Institute for Development Economics Research (UNU-WIDER), bjöd in alla intresserade till det första diskussionsevenemanget som ordnade den 31 maj 2022 kl. 15.30–17.00. Temat var då målet SDG8, det vill säga Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, i den globala Agenda 2030 för hållbar utveckling.

På evenemanget berättade föreläsare och professor Martha Chen vid Harvard universitet ur forskningens perspektiv om informellt arbete som i synnerhet görs i utvecklingsländer och dess samhälleliga effekter. Du kan läsa mer om temat i UNU-WIDER:s blogg (endast på engelska).

Paneldeltagarna på evenemanget var Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, professor emerita vid universitetet London School of Economics Jo Beall och Kalliolas gemenskapskoordinator Mohamed Ghonam som diskuterade vad man kan göra för att trygga en hållbar ekonomisk tillväxt och ett människovärdigt arbete för alla. I paneldiskussionen hördes också praktiska erfarenheter av inofficiellt arbete.

Evenemangets moderator var Spoon Finlands chef Denise Wall som tidigare har jobbat på Yles engelskspråkiga nyhetsservice.

Du kan titta på evenemangets inspelning på Helsingforskanalen. (Undertexterna är endast på engelska.)

Mer information om evenemanget på denna sida. (Mer information på evenemangets språk, det vill säga på engelska.)