Siirry suoraan sisältöön

Näringar och innovationer

välfungerande stad är en viktig förutsättning för företagens framgång och konkurrenskraft. Staden ska vara en högklassig och attraktiv boendemiljö. En trivsam och trygg stad, fungerande basservice, konst, kultur och fritidstjänster, ett tillräckligt utbud av bostäder, lokaler och utbildning, smidig trafik och en fungerande förvaltning utgör grunden för företagens och arbetstagarnas framgång. Varje sektor och enskild arbetstagare inom Helsingfors stad påverkar stadens livskraft genom sitt dagliga arbete.

På hela Finlands skala är Helsingfors ett viktigt företagsområde som erbjuder möjligheter till innovation, att utveckla nytt och bedriva en lönsam och stabil affärsverksamhet. Till exempel stod Nyland för nästan 50 procent av utgifterna för forsknings- och utvecklingsverksamheten i hela Finland 2022. Utgifterna för Nylands forsknings- och utvecklingsverksamhet koncentreras starkt till huvudstadsregionen. Förnyelsen och tillväxten av huvudstadsregionens och Helsingfors näringsliv beskrivs även av de kapitalinvesteringar startup- och tillväxtföretagen som är verksamma i regionen fått och som i Finland koncentreras mycket starkt till huvudstadsregionen.

Näringsstrukturen i Helsingfors är mycket mångsidig. Jämfört med övriga Finland är sektorstrukturen i Helsingfors servicedominerad. Cirka 85 procent av personalen i företag i Helsingfors arbetar inom servicebranscherna, medan siffran i hela landet är cirka 64 procent. Näringslivets verksamhetsmiljö i Helsingfors har under de senaste åren påverkats av flera externa förändringsfaktorer. Koronapandemin tycks ha förändrat arbetssätten. Det ökade distansarbetet påverkar fastighetsmarknaden i Helsingfors och har försämrar livskraften i stadskärnan. Rysslands anfallskrig mot Ukraina har å sin sida påverkat Helsingfors ställning som turistmål. Till exempel flygningsförbudet över Ryssland påverkar Helsingfors tillgänglighet från Asien.

Helsingfors stads näringspolitiska prioriteringar för åren 2022–2025 strukturerar stadens näringspolitiska satsningar och verksamhet. Staden fortsätter med sin långsiktiga näringspolitik genom att satsa på att stärka affärs- och innovationsmiljöer som stöder företagens konkurrenskraft bland annat genom att utveckla samarbetet med högskolorna i regionen. Staden satsar på tillväxt och förnyelse av företagsamheten och företagsverksamheten i Helsingfors genom att erbjuda tjänster för att grunda ett företag. Möjligheterna till företagande lyfts fram i stor utsträckning för olika befolkningsgrupper.

Ett av stadens näringspolitiska mål är att utveckla Helsingfors till en plats där det uppstår affärsverksamhet som löser problem av global betydelse. Stadsorganisationen svarar på målet genom att anvisa företagen möjligheter att utveckla produkter och nya lösningar i stadsmiljön och inom stadens olika tjänster.

Innovativ försöksverksamhet för att utveckla en hållbar och smart stad

Försöksplattformen Testbed Helsinki vid stadens näringsavdelning har etablerat sitt verksamhetssätt och förfarandet har förenhetligats i stadsorganisationen tillsammans med andra aktörer som erbjuder innovationstjänster och finansiering, såsom stadskansliets digitaliseringsenhet och Forum Virium Helsinki. Det är viktigt att föra en aktiv diskussion och utbyta information om behoven av temaspecifika lösningar och utbudet för att hitta dem mellan sektorerna och stadskoncernens bolag samt andra företag och representanter för sektorn för forskning, utveckling och innovation, så att genomförandet kan framskrida smidigt.

Webbplatsen Testbed Helsinki beskriver omfattande exempel på stadens innovationsarbete och fungerar som en plattform och kommunikationskanal för företag och för att publicera innovationsutmaningar. Företagen kan också lägga fram försöksförslag med hjälp av blanketten på webbplatsen för att föra sin affärsverksamhet framåt. Samutveckling görs bland annat inom smart trafik, främjande av hälsa och välfärd, lärmiljöer och i stor utsträckning i stadsmiljöer till exempel för att öka energieffektiviteten och grönskan i staden.

De sakkunniga, så kallade innovationsagenterna, som arbetar inom stadens sektorer och som är gemensamma för stadskansliets näringsavdelning och sektorerna, har till uppgift att underlätta samarbetet mellan företag och staden, kartlägga utvecklingsbehoven samt söka nya hållbara lösningar på stadens olika utmaningar. Detta arbete är viktigt för att säkerställa ett högklassigt och aktuellt arbete som främjar stadens gemensamma hållbarhetsmål. De försök som väljs ska även i fortsättningen kunna finansieras tillsammans med näringsavdelningen och till exempel med sektorernas substans- och utvecklingsenheter samt aktörer inom stadskoncernen. Denna verksamhetsmodell ger flexibilitet och förbinder olika aktörer gemensamt vid planeringen och genomförandet av försöken för att uppnå målen. Från fall till fall deltar även företagen själva i delfinansieringen.

Det gemensamma genomförandet med stadens innovationsbolag Forum Virium Helsinki har också intensifierats ytterligare och möjliggjort en mer omfattande diskussion och gemensam planering av försöken. Projekten som genomförs inom högskolesamarbetets gemensamma teman har också bidragit till att de gemensamma målen har klarlagts och verksamheten förenhetligats. Försöksverksamheten har fått nya början också med hjälp av detta starka samarbete.

Hållbar innovationsutveckling i projekt och företagssamarbete

Under 2023–2024 har flera nya gemensamma projekt för hållbar stadsutveckling inletts, bland annat inom områdena cirkulär ekonomi i byggande, energieffektivitet och hållbar trafik. Också lösningar som särskilt utnyttjar nya visualiseringstekniker och satellitteknik för att stödja stadsplaneringen och kartlägga stadsnaturens tillstånd pågår. I dessa är Forum Virium Helsinki en central samarbetspartner. En del av de lösningar som hittats stöder bland annat utvecklingen av stadens 3D-datamodell för stadsborna och utvecklingen av lösningar som betjänar planeringen av verksamheten inom stadsorganisationen. Grönskan i staden och den biologiska mångfalden har blivit allt viktigare teman. I samarbetet har vi fått med flera nya företag, som genuint vill utveckla staden med beaktande av hållbarhetsprinciperna i första hand, och de lösningar som företagen erbjuder. En del av projekten har fått sin början med stöd av Helsinki Testbeds försöksprojekt eller så har stödet stärkt beslutsfattandet om att inleda projekt. Som trend har man också lagt märke till att det i många försök och större projekt har blivit vanligare att utnyttja även olika lösningar med artificiell intelligens som underlättar det praktiska arbetet.

Helsingfors stads klusterprogram för cirkulär ekonomi inom byggandet har sedan 2021 varit ett betydande projekt, en kanal och en kraft som för den hållbara stadsutvecklingen framåt och har lett till att enskilda försök har genomförts på ett skalbart sätt. Vi har fått med över 150 företag och samarbetspartners inom FUI-sektorn. Många av dessa har deltagit i konkreta försöks- och pilotgenomföranden och fått presentera sin verksamhet för ett omfattande nätverk både i Finland och utomlands samt fört ordet vidare inom denna verksamhet som förenar städer och byggbranschen och har en mycket betydande utsläppsminsknings- och affärsverksamhetspotential. Klustret deltar mycket aktivt i föregångaraktörens diskussion även i frågor som gäller beslutsfattande på nationell nivå och EU-nivå och utvecklar det praktiska arbetet med grön tillväxt och digitalisering.

Stadens strategiska högskolesamarbete har främjat den gemensamma planeringen av projekt för hållbar utveckling, och funktionsberedskapen har utvecklats under de senaste åren. Det nätverksbaserade samarbetet har också utvidgat möjligheterna att få med framstående experter, och behovsorienteringen i projektansökningarna är på god grund. Genom verksamheten ökar man det FUI- och studerandeorienterade företagandet och arbetsplatserna. Det är ändå fortfarande viktigt att utveckla allt utvecklingsarbete i nätverk genom regelbundna möten och informationsutbyte.

Helsingfors stad har redan länge samordnat det lokala företagsnätverket i teman som gäller miljöfrågor och i synnerhet i klimatutmaningar, med målet att öka synligheten för temat och få företagen att arbeta för klimat- och miljömålen tillsammans med staden. Klimatarbetet har framskridit betydande i företagsvärlden under de senaste över tio åren och många företag har blivit mycket ansvarsfulla föregångare inom klimatarbetet. Miljöteman och hållbarhet har fått den ökande uppmärksamhet som de förtjänar under de senaste åren, och näringsavdelningens enhet för företagstjänster arbetar för närvarande med att starta en aktiv verksamhet inom det breda nätverket Klimatpartnerna för att behandla hållbarhetsfrågor. Verksamhetens huvudprincip är att sparra de lokala företagen inom deras egen verksamhet i hållbarhetsfrågor samt att facilitera och utveckla samarbetet tillsammans mellan företagen i enlighet med stadens hållbarhetsmål. En annan intressant, starkt växande bransch för hållbar affärsverksamhet är den så kallade blue economy, det vill säga blå ekonomi, som i stor utsträckning stöder hållbar användning och av resurser och utveckling i strand- och havsmiljöer och i deras ekosystem för att bevara och utveckla välbefinnandet samt arbetsplatserna. På samma sätt är green economy, det vill säga grön ekonomi, ett växande tema.

Det internationella samarbetet och intresset för Helsingfors när det gäller nya, hållbara och innovativa lösningar och försöksmöjligheter för företag har utvecklats positivt. En positiv kanal har upplevts vara utvecklingen av det nordiska och mer omfattande samarbetet mellan europeiska städer, till exempel i samband med det årliga Barcelona Smart City Expo. Det gemensamma besöket på evenemanget 2023 visade sig vara en mycket positiv erfarenhet för att presentera lokala företagslösningar och skapa viktiga kontakter. Evenemanget gav också staden konkreta fördelar, och på basis av diskussionerna vid evenemanget inleddes bland annat ett samprojekt med Stockholms stad för att främja den biologiska mångfalden. Förutom i Europa har intresset för gemensam företagsutveckling och marknaden för klimat- och miljöfrågor ökat bland annat med New York, Tokyo och Singapore. Experter från näringsavdelningen har också deltagit i stadens diskussioner om att utveckla lösningar för att återuppbygga Ukraina och hjälpt att hitta rätt affärskontakter för att utveckla Ukrainas energiinfrastruktur och energisuveränitet.

Framgångar:

  • De gemensamma fördelarna med försöksverksamheten har identifierats i samarbete mellan stadsorganisationen och koncernen med flera företag, av vilka man som exempel kan lyfta fram gröna bullerväggar som en del av en trivsam stadsmiljö eller integreringen av försöksverksamheten i olika projekt, såsom försöken inom PilotGreen för grönskan i staden som samordnas av Forum Virium. Försökssamarbetet bland annat inom temat biologisk mångfald har bidragit till att genomföra mer omfattande åtgärder inom ämnet.
  • Den innovativa och hållbara försöksverksamheten har stärkts och hjälpt till att etablera nätverk inom stadsorganisationen och med aktörer inom stadskoncernen samt i samarbetet med företagsinkubatorer och högskolor. Ett exempel är företagsinkubatorn UrbanTech Helsinki mellan Helsingfors stad, Aalto-universitetet och Metropolia.
  • Helsingfors stads klusterprogram för cirkulär ekonomi inom byggandet har utvecklat samarbetet starkt, som faciliterats av staden, inom branschens verksamhet. Det treåriga genomförandet har samlat aktörer och dotterbolag och sammanslutningar inom företag, FUI-sektorn samt stadsnätverket i konkreta åtgärder inom cirkulär ekonomi och bidragit aktivt till diskussionen om gemensam utveckling och samarbetet mellan aktörerna. I klusternätverket deltar över 150 aktörer både från huvudstadsregionen och från andra håll.

Utvecklingsobjekt:

  • Vi försöker utvidga samarbetet inom innovativa och hållbara upphandlingar ytterligare med aktörer inom stadskoncernen och i mån av möjlighet inom det internationella projektsamarbetet. Det är viktigt att kunna utnyttja olika upphandlingsmodeller och för detta behövs utbildning, mod och exempelgenomföranden.
  • Verksamheten inom nätverket Klimatpartnerna och verksamheten med innovationsagenter kräver bestående resurser för att innovations- och försöksverksamheten ska integreras i det dagliga arbetet inom sektorerna.

Program och webbplatser:

Testbed Helsinki
UrbanTech Helsinki